Báječný, zdravý, vegan pohankový dort

Volám všechny milovníky pohanky! Tohle je totiž TO, co opravdu CHCETE. Mám tu pro vás naprosto dokonalý recept na bezlepkový pohankový dort. Má jemnou texturu, je lehce sladký, celý rostlinný, bez oleje, rafinovaného cukru, lepku a vysoce zpracovaných přísad, je jednoduchý a pokud máte chuť na bohatou dekadenci, tak i takový může být.  

Pokud ještě nemáte tolik zkušeností s pohankovou moukou, vůbec se jí nebojte. Není sice krásně bílá, spíš šedá, ale tak zdravá! Skvěle se hodí také na palačinky, lívance nebo vafle.

Proto, abyste se nenechali odradit její barvou, je dort bohatě obložen krásnými barvami ovoce a kešu polevou. Ty chutě dohromady prostě nelze jen tak přejít.

Tento dort je s domácí malinovou marmeládou, ale použít můžete jakoukoli máte rádi. Ovoce můžete také libovolně obměňovat podle sezóny a chuti. A nakonec i kešu glazuru můžete udělat třeba z pistácií nebo makadamových ořechů.

Pár mých přátel tento dort označili za naprosto boží a prý ještě nikdy lepší nejedli.

Náplň je kombinací domácí malinové marmelády, skvělá je také rybízová nebo meruňková, s čerstvým ovocem, na kousíčky nakrájeným (čerstvé jahody, borůvky, maliny, ostružiny nebo jakékoli máte rádi). Vrstvy marmelády se nebojte a dejte jí tam poctivě. Do ní pak naskládejte nakrájené ovoce.

Poleva je perfektním doplňkem tohoto dortu. Můžete jí použít také na muffiny, dorty, palačinky a jiné dezerty. Díky ní vytvoříte hezký vzhled, sladkou chuť a přitáhnete pozornost. Recept na její výrobu najdete v článku Recept na zdravou sladkou glazuru.

 

Na recept budete potřebovat kulatou pečicí formu na dort ø 20 cm a pečící papír.

Tento recept je na jednovrstvý dort. Pokud chcete udělat takový, jako je na obrázku, musíte recept a celý postup pečení korpusu zopakovat.

Pro dvouvrstvý dort uděláte tedy recept dvakrát (nebudete zdvojnásobovat dávku). Pokud máte dvě formy, můžete je péct najednou.

Pokud je vás na dort málo, doporučuji jednovrstvý, pokud hodně, dvouvrstvý je skvělou variantou.

  • Doba přípravy: 15 minut
  • Doba pečení: 25-27 minut
  • Celková doba: 40-42 minut
  • Počet porcí: 8-9

Ingredience

Suché přísady:

  • 1 šálek pohankové mouky
  • ½ šálku mandlové mouky
  • ½ šálku v mixéru rozemletých ovesných vloček
  • 1 lžíce lněných semínek (jemně rozemletých)
  • ¼ šálku kokosového cukru nebo javorového sirupu (nebo dle libosti)
  • 2 ½ čajové lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • ¼ lžičky mořské soli

 

Mokré přísady:

  • ¾ šálku neslazeného rostlinného mléka (mandlové, sojové, …)
  • 1 lžička jablečného octa
  • ¼ šálku javorového sirupu
  • 2 lžičky vanilky

 

Doplňkové přísady:

 

Postup:

Předehřejte troubu na 180°C.
Vyložte dno formy pe