Jak může jóga pomoci ženám s rakovinou prsu

U mnoha onkologických pacientů se vyskytují problémy se spánkem, který je tak důležitý v době léčby a hojení. Podle Národního institutu pro léčbu rakoviny má až polovina lidí problémy se spánkem během nebo po léčbě rakoviny. Avšak nová studie University of Texas M.D. Anderson Cancer Center zjistila, že u pacientek s rakovinou prsu, které podstupují chemoterapii, jóga praktikovaná pouze dvakrát týdně, zlepšuje kvalitu a účinnost spánku.

Výzkumy ukazují, že jóga účinně snižuje poruchy spánku u pacientů s onkologickým onemocněním.

 

Důležitost spánku v léčbě rakoviny

Zatímco několik bezesných nocí není pro průměrného člověka nic moc, pro pacienty s rakovinou jsou přímo devastující. Spánková deprivace je spojena se snížením aktivity NK buněk, které jsou rozhodující pro optimální fungování imunitního systému a tudíž pro léčbu.

Jóga pomáhá tělu se uvolnit, uklidnit, usnadňuje usínání a prohlubuje spánek. 

Pokud si chcete dopřát kvalitní spánek, je důležité již před spaním nepracovat na počítači, nedívat se na filmy, nepoužívat telefony a nedívat se na televizi. Jakmile nastane večer, odložte všechny své elektronické přístroje a užívejte pohody s rodinou nebo knížkou a protáhněte se jógou.

Pokud přeci jen musíte večer pracovat s počítačem nebo telefonem, dodržte alespoň hodinu před spaním elektronický klid a choďte spát každý den ve stejnou hodinu.

Je také důležité chodit každý den na čerstvý vzduch na procházky, vstřebávat denní světlo, zhluboka dýchat v přírodě a vnímat. To velmi usnadňuje usínání a zkvalitňuje spánek.

Co je pro onkologické pacienty nejdůležitější, je spánek!

Věda je jedna věc, ale co opravdu dělají pacienti s rakovinou, když nemohou usnout? Doporučuji jógu každému, kdo prochází nebo projde léčbou rakoviny a nejen jim. Jóga je také skvělou prevencí mnoha onemocnění včetně rakoviny.

Jóga pomáhá znovu propojit mysl a tělo, spojení, které často u uspěchaných lidí nefunguje a pak dochází k somatizaci duše do těla, která vyžaduje pozornost, lásku a péči.

V léčbě také velmi pomáhá hluboké vědomé dýchání, které pročistí, prokrví a detoxikuje tělo a uvolňuje staženou mysl.

Také všechny druhy meditace pomáhají. Obrácení pozornosti dovnitř, soustředění se na dech, pozorování myšlenek a mentálních obrazů, práci s vizualizací a vytváření vizí. To vše patří k józe a to vše velmi pomáhá celému léčebnému procesu, který vede přes hluboký spánek k uzdravení.

 

Po rakovině prsu a dvojité mastektomii může být jóga velmi obtížná a bolestivá, tak na sebe buďte hodné a trpělivé. První věc, kterou musíte udělat, je dostat od svého chirurga schválení cvičení jógy a poté svou praxi konzultovat s vaším lektorem jógy, abyste si neublížily, ale zotavovaly se.

Zaměřte se na lásku, pozitivitu, trpělivost, jemnost a dělejte v józe jen to, co vám vyhovuje.

Pokud se chcete inspirovat přírodní léčbou rakoviny, spoustu tipů naleznete v článku Rakovina a přírodní léčba.

Tipy na léčivé meditace naleznete v sekci Meditace.

Tipy na jógová cvičení naleznete v sekci Jóga.

Hodně zdraví a lásky.

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.