Recept na chléb při protikvasinkové dietě

Mám pro vás radostnou zprávu! Pokud trpíte přemnoženými kvasinkami (kandidózou) a léčíte se holisticky, tedy i změnou stravy, tak se nemusíte vzdát tolik oblíbeného chleba, ale můžete si upéct doma svůj, zdravější, který nebude krmit kvasinky a podporovat tak jejich přerůstání se všemi nepříjemnými bolavými příznaky! 

Tento chléb je vhodný ke konzumaci nejen při kvasinkovém onemocnění a čistících dietách, ale také pokud trpíte zácpou, u divertikulózy, u dyslipidémie, zvýšeném cholesterolu, osteoporóze, obezitě, diabetu a také jako náhradu pečiva a pšenice. 

 

Recept na protikvasinkový semínkový chléb

Ingredience:

  • dva šálky slunečnicových semínek
  • půl šálku lněných semínek
  • dvě lžíce chia semínek  – předem namočit do 0,6 dcl vody
  • třetinu šálku psyllia
  • dvě lžíce jablečného octa
  • půl šálku kokosové mouky (není to samé, jako kokosová moučka)
  • dvě bio vejce od šťastných slepiček
  • jeden standardní sáček kypřícího prášku s vinným kamenem
  • lžička soli
  • kmín podle chuti
  • voda (postupně přilévejte tolik, aby vám vzniklo těsto příjemné konzistence – ani suché, ani lepivé a nechte 10 minut odpočinout, poté zkontrolujte jeho hustotu)

 

Postup

Chia semínka namočte na 5 minut do hrnku s vodou.

Ostatní semínka krátce pomelte v mixéru.

Mouku ze semínek smíchejte v míse s dalšími ingrediencemi, včetně vody s nabobtnalými chia semínky.

Chvíli se těsto může zdát příliš řídké, ale v okamžiku, kdy psyllium natáhne vodu, těsto zhoustne. V tuto chvíli přidejte další vodu (cca 1 dcl) a ještě chvíli míchejte.

Vezměte si formu na „srnčí hřbet“ nebo jinou, ve které budete chtít chléb upéct a vyložte ji pečicím papírem.

Nalijte do ní těsto a dejte do předem vyhřáté trouby upéct na 180°C, nejlépe na režim „horký vzduch“.

Pečení trvá cca 100 minut podle druhu a výkonosti trouby. Před vyjmutím zkontrolujte vnitřek propíchnutím špejlí, pokud se lepí, nechte chléb ještě propéct.

Po vyndání z trouby chléb nechte vychladnout mimo formu.

Uchovávejte jej po starém způsobu zabalený v utěrce nebo lněném sáčku na chléb. Takto vám vydrží klidně týden.

 

Další skvělé recepty na bezkváskové pečivo a chléb najdete v článku Zdravé domácí quinoa-avokádové houstičky, sezamovo-lněné houstičky s chia semínky a špaldový chléb.

Pokud máte problémy s přemnoženými kvasinkami/kandidou, plísněmi, parazity a těžkými kovy, podívejte se na mé řešení pro vás!

Hodně zdraví a dobrou chuť!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.