Recept na protichřipkovou polévku

Tento recept je silně léčivý a využívá síly přírodních antibiotik, jako je zázvor a česnek a bojuje hlavně s chřipkovými stavy, s nachlazením, prochladnutím, infekcí horních cest dýchacích, bolestmi krku i z kouření, posiluje imunitu a odstraňuje také nadbytečný hlen v organismu. Říkám „nadbytečný“, tedy zahlenění, nikoliv hlen jako takový, který je pro organismus velmi důležitý, neboť má ochranné účinky. Nadbytečný hlen je domovem virů, přemnožených bakterií a kvasinek, plísní, hub a parazitů, takže pryč s ním! 

 

Zdravé přínosy česneku

Česnek obsahuje allicin, který je známý pro své antimikrobiální, antivirové, antifungální a antioxidační vlastnosti. Také ovlivňuje tělo tím, že snižuje krevní tlak, podporuje trávicí systém, oběhový systém a imunitní systém, bojuje s alergiemi, reguluje hladinu cukru v krvi, zbavuje tělo parazitů, snižuje zánět, předchází obezitě, bojuje s infekcemi horních cest dýchacích a další.

Zdravé přínosy zázvoru

Zázvor byl používán po celá staletí k léčbě nachlazení, horeček, trávení, zánětů, nevolnosti, zvracení, artritidy a mnoho dalšího. Již několik studií dokázalo, že zázvor má protizánětlivé, antioxidační, antimikrobiální a antifungální vlastnosti, které jsou užitečné mimo jiné také při léčbě příznaků nachlazení a chřipky.

 

Recept na protichřipkovou polévku

Ingredience

  • 2 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 4 stonky jarní cibulky, jemně nakrájené (nebo cibuli/pórek)
  • 4 střední mrkve, nakrájené na kostičky
  • 1 pol. lžíce na jemno nastrouhaného zázvoru nebo podle chuti
  • 4 stroužky česneku, loupané a pokrájené
  • 1 chilli paprička nakrájená na plátky
  • 2 stonky řapíkatého celeru (volitelné)
  • 1 středně velká hlavička brokolice rozdělená na menší růžičky (volitelné)
  • 1/4 šálku (50 g) quinoi (volitelné)
  • Sůl a pepř podle chuti

 

Na ozdobu

  • Čerstvá jarní cibulka nakrájená na kousky
  • Čerstvý koriandr nebo petržel nebo jiná čerstvá bylinka

Postup

Cibuli, 2 stroužky česneku a zázvor dejte do velkého hrnce a zahřejte při nízké teplotě po dobu 2 minut.

Přidejte vývar a zeleninu a přiveďte polévku k varu.

Jemně vařte dokud není zelenina měkká.

Před koncem přidejte nakrájenou chilli papričku a povařte 5 minut. (volitelné, ale doporučuji!)

Na závěr přidejte zbylé 2 stroužky drceného česneku a zamíchejte.

Polévku podávejte takto nebo jí můžete rozmixovat v mixéru na krém.

Podávejte ji vždy horkou.

Tip: Pokud máte rádi kokosové mléko, doporučuji ho do polévky při vaření přidat (800 ml). Celou polévku zjemní, dodá živiny a asijský šmrnc.<