4 recepty na léčivé polévky na imunitu, regeneraci a proti zánětům

polévkyPolévky jsou skvělým způsobem jak se ozdravit nejen v chladných měsících a udržet tak svou imunitu silnou, doplnit potřebné vitamíny a minerály, prohřát útroby a udržet svou energii v plném běhu. Připravila jsem pro vás 4 recepty na ozdravné polévky, které vám pomohou regenerovat tělo, posílit imunitní systém a čelit lépe možným zánětlivým procesům.

 

Provensálská polévka s bílými fazolemi na imunitu

provensálká polévkaIngredience:

  • 250 g bílé fazole
  • 200 g nasekaných zelených fazolek
  • 2 velké stroužky česneku, drcené
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 mrkev, jemně nakrájená
  • 1 velká cibule, jemně nakrájená
  • 1 stonek řapíkatého celeru, oloupaného a jemně nakrájeného
  • 180g nových brambor, nakrájených na kostičky
  • 850 ml zeleninového vývaru bez droždí
  • 2 rajčata, oloupaná a nakrájená
  • 200 g cukety, nakrájené (volitelné)
  • 1 svazek čerstvé bazalky, jemně nasekané
  • Sůl a pepř

 

Přísady na Provensálskou omáčku

  • 100 g čerstvé bazalky
  • 1 ½ lžíce piniových oříšků
  • 2 velké stroužky česneku
  • 50ml extra panenského olivového oleje

 

Postup:

Odstraníme vnější tvrdší vrstvu fazolí špičkou nože a vytlačíme vnitřní jemnější část fazole. Rozehřejeme olej ve větším hrnci na střední stupeň, přidáme cibuli, česnek, celer a mrkev a jemně restujeme po dobu 5-8 minut, dokud cibule nezměkne, ale není ještě hnědá. Nyní vmícháme brambory, rajčata a vývar a dochutíme solí a pepřem. Přivedeme k varu a přidáme bazalku. Zmírníme oheň, přiklopíme pokličkou a jemně necháme probublávat, dokud nejsou brambory měkké.

Nyní si připravíme Provensálskou omáčku tak, že rozmixujeme oříšky, česnek a bazalku na jemnou pastu a pak přidáme olej. Dáme do misky, zaklopíme a dáme vychladit do lednice. Když brambory změknou, přidáme cuketu, bíle a zelené fazolky a vaříme dalších 10 minut, dokud fazole nezměknou.

Nalijeme hotovou polévku do misky a ke každé porci přidáme polévkovou lžíci omáčky z lednice.

 

Regenerační polévka z červené řepy

Ingredience: