Proč byste měli měnit mycí houbu každý týden

Používáte houbičky na nádobí a obecně mycí houby déle než týden? Předpokládám, že odpověď většiny z vás je ANO, včetně mě. Mikrobiologové, kteří provedli nedávnou studii na toto téma, v časopise Scientific Reports doporučují každý týden vyměnit starou houbu za novou. Proč?

Kuchyňské houby jsou špinavější než toalety.

Kuchyně jsou místem, kam se pravidelně dostávají nové bakterie ze zbytků jídla, mytí nádobí a odpadu. Houby, které jsou často teplé, mokré a obsahují stopy starých potravin, jsou ideálním místem výskytu velkého množství nebezpečných bakterií.

Vědci provedli genetickou analýzu bakterií na 28 vzorcích ze 14 použitých hub. Výsledkem je nejkomplexnější analýza mikrobiomu – společenství bakterií – žijících na kuchyňských houbách.

Tato analýza popisuje, že houbovité bakteriální kolonie mohou být dokonce větším nebezpečím pro zdraví, než si myslíme. Pět z deseti nejčastějších bakteriálních skupin mělo patogenní potenciál, který může vést k infekci stafylokoka nebo streptokoka. Testy také zkoumaly nově zakoupené nevyužité houby, u kterých bylo potvrzeno, že jsou v podstatě bez bakterií.

Dalším překvapivým výsledkem studie bylo, že dezinfekce mycích hub v mikrovlnce nebo v horké vodě, zbaví houbu pouze asi 60% bakterií, takže nejsou sterilizovány. Vědci si myslí, že rezistentní bakterie s největší pravděpodobností přežijí hygienický proces a jsou neodstranitelné.

Philip Tierno, mikrobiolog, řekl pro Business Insider, že nejlepším způsobem, jak vyčistit houbu, je namočit ji do bělícího roztoku, ale nová studie účinky tohoto způsobu dezinfekce nehodnotila.

Osobně mi přijde nejjednodušší koupit paket nových houbiček a každý týden ji vyměnit, vaše zdraví za těch pár korun týdně určitě stojí!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

2 Komentářů
  1. Článek je zajímavý,ale asi nejde ani tak o těch pár korun, jako o to,jaký má dopad na přírodu,když by jsme měnili všichni houbičky každý den. I nad tím by bylo dobré se zamyslet. Z

    1. Milá Zuzano,

      díky, máte pravdu.

      Na obrázku je klasická houbička, ale naštěstí se dají koupit i houbičky ekologické a nabízí se i látkové. 🙂

      Michaela

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.