Chcete růst? Milujte se! Jak na to? 11 praktických tipů pro vás

sebeláska1Mám tu pro vás druhý návod na to, jak si splnit rok a život svých přání a snů, změnou sebe sama svým myšlením a
přístupem k sobě. Abyste se mohli rozvíjet pozitivním způsobem, je třeba si uvědomit, jaké kvality nesete a zamilovat se do nich – do sebe.

V článku Jak začít praktikovat vděčnost a zažít rok splněných snů, který je součástí mé motivace pro vás, jsem vám popsala skvělé účinky praktikování vděčnosti, jako první krok ke změně vašeho života k lepšímu a k motoru, který se zažehl k jízdě směrem k vašim splněným přáním a životu.

Dnes se podíváme na druhý krok, kterým je sebeláska, sebepotvrzení, sebe-uspokojení, sebe-podpora, které vám pomohou dosáhnout vašich cílů pouze tím, že si uvědomíte, kdo jste, kolik síly máte a že můžete věřit svému instinktu.

Osvojením si a praktikováním nových zvyků sebe-kultivace, jako je vděčnost, pozitivní náhled na situace, odvaha, otevřenost a afirmace s vizualizacemi s procítěním, dle výzkumů zvýšíte svou schopnost zvládat problémové situace a poskytne vám to slunečnější pohled na život, což může mít velmi dobrý dopad také na vaše fyzické zdraví.

Výzkum zjistil, že sebe-podpora vedla k lepšímu rozhodování o zdraví a že například rozvedení jedinci se podstatně lépe vypořádali a zotavili z emocionálních traumat, když o sobě mluvili soucitně a zároveň pevně – viz bod 3.

Sebeláska není prchavý pocit, je to úžasná dovednost, kterou můžete stále zdokonalovat a cítit se lépe a lépe.

 

K sebelásce náleží také tyto nové návyky:

1. Zanechte kritizování

ženaKritizování nikdy nic nezměnilo bez ohledu na to, zda-li jste kritizovali sebe nebo okolí. Miluji citát, který říká:

„Je lepší něco dělat a být kritizován, než nedělat nic a kritizovat.“

To je tak neplodné a ztráta času. Odmítněte kritizovat sami sebe i okolí vědomě. Když vám to opět naskočí, řekněte si NE a najděte něco, co se vám na vás nebo dané situaci či člověku líbí. Přijímejte sebe, lidi, situace i okolí bez hodnocení, uvidíte, jak hodně se vám uleví. Respektujte změny své i okolí, neboť jedinou jistotou je změna. Když kritizujete, jsou vaše změny negativní. Když chválíte, vaše změny jsou pozitivní.

 

2. Nestrašte se

Přestaňte se už doslova užírat a terorizovat svými myšlenkami, vždyť z toho je tolik nemocí a příšerných situací v životě. Místo toho si najděte nějaký svůj symbol příjemna a kdykoli vám bude nedobře, představte si ho a nalaďte se na své srdce. To vás přesměruje do klidu a na pozitivnější myšlenky.

Já stahuji vše nepříjemné do srdce v nádechu, chvíli podržím v srdci a přeměním na dobro a pak to vydechnu úlevně ven očištěné a je mi lépe. Představuji si živoucí láskyplné srdce, jak tepe a je ohromné. To je třeba můj symbol. Můžete si najít i symbol z vašeho domova – vaše zvíře, květinu, člověka, …

 

3. Buďte k sobě laskaví a mějte sami se sebou trpělivost

sebeláskaBuďte k sobě empatičtí, jako jste ke svým nejbližším, když k vám přijdou ve smutku. Buďte jemní a netrapte se. Život je jako moře plné vln, na kterých se houpeme nahoru, na vrcholu, dolů a dole. A to se stále opakuje bez ohledu na to, kde se duchovně nacházíme. Rozdíl je pouze v tom, jak to vnitřně prožíváme. To z nás dělá skutečné mistry sebelásky. Chovejte se sami k sobě jako k milované osobě.

 

4. Buďte laskaví ke svým myšlenkám

Nenávist k sobě je nenávistí k životu, k lidem, k vlastním myšlenkám. Nezlobte se na sebe za to, že vám hlavou běhají nejrůznější myšlenky, neztotožňujte se s nimi, pokud jsou negativní a plné strachu. Jsou to jen myšlenky, které když si uvědomíte a rozhodnete se je nemít a neživit, odplují a nevytvářejí negativní skutky. Pozorujte své myšlenky a vybírejte si, na co chcete myslet. Vybírejte si to hezké, které přeměníte v hezký život, vy jste tvůrci!

 

5. Oceňujte sami sebe

Kritizování podrývá vašeho ducha, naopak ocenění duchu prospívá. Oceňujte se, uctívejte se, chvalte se vnitřně co nejvíc a nejčastěji, jak jen to půjde, byť by to bylo i za maličkost. Tím si budete uvědomovat, jak schopní a báječní jste. Poděkujte za to, buďte vděční.

 

6. Buďte sami sobě oporou

láska1Mám ráda dvě stará přísloví:

„Pomoc hledej vždy na konci svého ramene.“ a

„Pomoz si sám a Bůh Ti pomůže.“

Vše je o spolupráci nás a vesmíru, ale ta hlavní opora a výchozí bod je vždy v nás, z nás vše vychází. Najděte tedy způsob, jak být sami sobě oporou. Uvědomte si, co vše jste už sami zvládli a nechte se znovu naplnit tou silou. Pokud potřebujete pomoci, obraťte se na své přátele a dovolte jim, ať vám pomohou. Dovolte si to. Jen silný člověk je schopen o pomoc požádat.

 

7. Mějte pochopení pro své negativní postoje

Uvědomte si, že jste si je, stejně jako vše ostatní vybrali. Může to být výběr vědomý, abyste uspokojili určitou potřebu nebo nevědomý na základě určitých vzorců, které jste převzali nejspíše z dětství nebo negativních zkušeností. Uvědomte si, že nyní nalézáte nové, pozitivní způsoby, jak vyhovět svým potřebám a proto můžete své negativní postoje s láskou propustit. Nejlépe se to dělá v meditaci. 

 

8. Pečujte o své tělo

Zjišťujte si informace o zdravé výživě a pohybu, třeba na tomto webu, ale i jinde a zařaďte tipy, které s vámi rezonují okamžitě do praxe, nečekejte! Jaké živiny tělo potřebuje, jaká cvičení jsou pro vás vhodná, jak udržovat svá záda pružná, jak se přírodně léčit, jak relaxovat a nalézt vnitřní klid. Na internetu je toho spoustu, jen začněte praktikovat, i kdybyste po čase zjistili, že to není pro vás a našli si něco jiného. To je součást cesty, hledejte dál.

 

9. Pracujte se zrcadlem

zenaDívejte se sami sobě často do očí. Nehodnoťte se, jen se zadívejte, zamilujte se do všeho, co vidíte, vysílejte si lásku, usmějte se, nalaďte se na svou duši a její potřeby, odpusťte si vše, o čem si myslíte, že byla chyba a přitom to byl jen nutný krok k vašemu poznání, odpusťte svým rodičům, neboť vždy dělali to nejlepší, co v dané chvíli uměli, buďte vděční za to, kým jste a obejměte se v duchu nebo skutečně fyzicky. Každý člověk potřebuje objímat, i když ne každý je ochoten si to připustit. Pokud člověka ze srdce obejmete, může začít i plakat. Plakat z nádhery i bolesti toho, jak dlouho to potřeboval a nepřicházelo to, tak se zatvrdil a stal se z něj morous. Se vším a v každém věku se dá pracovat, jen odvahu, trpělivost a lásku.

Alespoň jedenkrát denně si řekněte: „Miluji Tě. Opravdu Tě miluji…“

 

10. Pusťte se do toho okamžitě

Nečekejte, až vám bude lépe, až zhubnete nebo dostanete novou práci, až se vyspíte nebo budete mít více času. Začněte hned. Tak, jak vám to půjde nejlépe, ale ne lépe…

napište si to

 

Jak pěstovat sebelásku? – praktické cvičení

  1. Napište si seznam 8 věcí, které na sobě milujete.
  2. Pověste si ho na místo, které často máte na očích. (lednice, zrcadlo, u postele, nad stůl, …)
  3. Přečtěte si tento seznam každý den a pozorujte, jak tyto vlastnosti/skutečnosti ožívají a mění váš den.
  4. Každou neděli přidejte novu položku do svého seznamu.

Tento jednoduchý trik vám velmi pomůže cítit se vědomě lépe a lépe. Nic není zadarmo a i o svůj vnitřní klid musíme pečovat stálou pozorností, jako o svůj Domov. Pak se nám v něm, uvnitř sebe sama, bude krásně žít bez ohledu na vnější skutečnosti. I ty se začnou postupně měnit ve váš prospěch, jak budete v praxi vděčnosti a sebelásky sílit. Uvidíte!

Vy jste jediní, na koho čekáte!

Hodně lásky!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.