Čistý jazyk půl zdraví

Podle ayurvédy je jazyk zrcadlem psychického i fyzického stavu našeho těla a proto je dobré věnovat mu stejnou pozornost jako například stavu zubů, nehtů a dalším částem našeho těla.

Většina z nás se při každodenní ústní hygieně věnuje pouze zubům běžným vyčištěním kartáčkem. Už jen málo z nás věnuje pozornost mezizubním prostorům a téměř nikdo se nevěnuje samotnému jazyku a to je velká škoda.

 

Proč je jazyk tak důležitý?

Podle ayurvédských lékařů pochází nemoci z trávicí soustavy, tedy ze skladby, kvality, množství, teploty, načasování a způsobu jezení jídel, která během dne sníme. Naše trávení začíná v ústech nejen důkladným rozkousáním a prosliněním stravy, ale také vstřebáváním živin a životadárné energie přes náš jazyk.

Ze stravy přijímáme nejen živiny, ale také toxiny, které se v těle hromadí a zejména v noci, kdy má tělo klid na trávení a detoxikaci, putují tyto uvolněné toxiny přes jazyk ven. Ven ovšem pouze tehdy, pokud jazyk opravdu vyčistíme a nenecháme jakýkoli nezdravý povlak pracovat dále v našich ústech.

Povlak na jazyku je ukazatelem stavu vnitřního prostředí těla. Existuje mnoho druhů povlaků, z nichž většina je známkou nerovnovážného prostředí způsobeného přemnoženými kvasinkami, plísněmi, toxiny a dalšími patogeny. Určitě jste se už s povlakem na svém jazyku několikrát setkali. Je původcem zápachu z úst a největší problém s ním nastává ve chvíli, když si nevyčistíme zuby a jazyk a začneme konzumovat jídlo a pití. Toxiny z povlaku na jazyku a obecně v ústech, se tak po noci dostávají zpátky do trávicího systému a jsme jimi opět zcela zbytečně intoxikováni, což nám vůbec neprospívá.

 

Jak zatočit s povlakem?

Nejprve se zaměřte na skladbu, kvalitu, množství a teplotu jídla (teplá jídla, hlavně po ránu, jsou vhodnější a to zejména v chladnějších měsících), důležité je také správné načasování, rozestupy mezi jídly, způsob jezení – důkladné rozkousání a proslinění každého sousta, atmosféra (sezení u jídla, klid, harmonické prostředí, …), abychom trávicí soustavu zbytečně nezatěžovali a tím nepřicházeli o cennou energii.

Trávení je velmi důležitý proces, který ovlivňuje nejen naše fyzické zdraví, kvalitu spánku a myšlení, ale také naše pocity, vnímání, intuici a náladu a její případné propady. Zkrátka člověka jako neoddělitelný, nerozdělitelný celek.

Pokud se potýkáte s přemnoženými kvasinkami a plísněmi, které se také mimo jiné projevují povlakem na jazyku, nejdříve uzdravte své tělo zevnitř. Podívejte se na článek Jak zjistíte, že trpíte kvasinkovou infekcí. V něm najdete spoustu účinných cest ke zjištění stavu Vašeho těla.

Čistěte si jazyk každý den. Pokud si chcete čistit jazyk kartáčkem na zuby, tak to Vám rovnou nedoporučuji. Toxiny z jazyka tak pouze rozvíříte po ústech a moc si nepomůžete. Já k čištění jazyka ráno a večer používám skvělý, jednoduchý a levný nástroj z ayurvédské praxe a to škrabku na jazyk.

Zkoušela jsem plastovou škrabku z drogérie, která mi nevyhovovala a tak jsem přesedlala na kovovou, která je mnohem lepší materiálem, manipulací, životností, údržbou a výsledným efektem a navíc kov pomáhá ničit některé bakterie.

Škrabka na jazyk odstraňuje povlak (hleny, usazeniny, bakterie), pomáhá detoxikaci, odstraňuje zápach z úst, podporuje funkci chuťových buněk a zažívání, uvolňuje potlačené emoce, pomáhá při letargii a zvyšuje imunitu.Jak na to?

Věřte mi, používání škrabky je jednoduché a zamilujete si ho. Rozdíl v pocitu z čistoty a vůně z úst je diametrálně odlišný od pouhého vyčištění zubů.

Po škrabce na jazyk sáhněte v momentě, kdy dočistíte zuby kartáčkem.

Kovovou škrabku vložte do úst tak daleko, jak jen můžete. Umístěte zaoblený konec na kořen jazyku, prsty přidržujte kraje a pár krátkými tahy stahujte dolů. Každých pár tahů škrabku omyjte a opakujte. Kousek po kousku přesunujte zaoblenou část dolů až ke špičce vašeho jazyka. Po prvních několika použitích může být jazyk trochu citlivý, ale zvykne si.

Já po vyčištění jazyka používám ještě bylinkovou ústní vodu.

O kovové škrabce mluvím také v online cyklu jemné rehabilitační jógy pro všechny bolavé lidi bez rozdílu věku, zkušeností s jógou a flexibility, neboť oblast úst úzce souvisí s krční páteří, které se v kurzu také věnuji.

V ústech to vše začíná a jsou opravdu ukazatelem našeho komplexního zdraví. Věnujme jim tedy zvýšenou pozornost a naslouchejme jejich prostřednictvím signálům našeho těla, zaslouží/me si to.

 

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.