Raw mrkvové placky se semínky

mrkvové plackyJestliže milujete chuť chleba, pečiva, toastů a sendvičů, ale rozhodli jste se v rámci svého zdraví nebo postavy se jich vzdát, tleskám vám. Čeho se však vzdát nemusíte, je báječná chuť raw placek, které například s veganskými sýry, pomazánkami a zeleninou, chutnají vážně skvěle a plně nahradí tolik milované i proklínané klasické pečivo. Jsou zdravé, nabušené makro i mikro živinami, zvládnete si je připravit sami doma a to vcelku rychle a budete mít jistotu, že svému tělu i chuťovým pohárkům dáváte to nejlepší.

 

Mám na tomto chlebu ráda, že do něj mohu použít mrkvovou dřeň po odšťavení mrkvové šťávy, která by se jinak vyhodila. Jestliže jste si odšťavili mrkev spolu například s jablkem nebo okurkou, můžete použít i vzniklý mix těchto dření, dostanete nezaměnitelně dobrou chuť placek. Jestliže neodšťavujete, rozmixujte kousky mrkve v mixéru a vzniklou směs použijte místo dřeně z odšťavovače. Jediný rozdíl bude v tom, že placky budete muset sušit o něco déle, neboť těsto bude vlhčí.
Jednoduše zkombinujte mrkvovou dřeň s ořechy, semínky a vodou, vytvořte těsto, které potom rozprostřete na pečící papír na plech a je to.

placky3

Doba schnutí je dle výšky těsta (tedy rozměrů plechu/sušičky) zhruba 4 hodiny (v sušičce) a jestliže netrváte na vitariánské verzi, můžete dát placky usušit i do trouby na nejnižší stupeň. Nechte placky schnout do doby, než se dostatečně zpevní a půjdou dobře od papíru. Potom je nařežte nožem na kousky a ještě je dejte schnout alespoň 2-4 hodiny, možná i déle.

Pokud je necháte vysychat dlouho, vzniknou vám spíše křupavé krekry. Placky by měly být měkké a poddajné.

placky1

placky2

Ingredience na zhruba 18 placek:

  • 1 šálek lněného semínka rozemletého nebo lněné mouky
  • 1/2 šálku celého lněného semínka
  • 2 šálky mrkvové dřeně nebo rozemleté mrkve (jablečné)
  • 1/2 šálku dýňových semínek
  • 1/2 šálku slunečnicových semínek
  • 1 lžička mořské soli
  • 1 a 1/2 šálku voda
  • můžete přidat oblíbené bylink