4 zásadité recepty na odpolední svačiny

květakVyvážená strava je důležitou součástí každého našeho dobrého dne a k takové neodmyslitelně patří i svačiny, které nám udrží energii v rovnováze a vlčí hlad na uzdě. Jelikož se zaměřuji na zásadotvorné stravování, připravila jsem pro vás čtyři recepty na neotřelé odpolední svačiny, které splňují kritéria acido-bazické rovnováhy krve a zároveň posilují a uzdravují celé naše tělo.

 

Kapustové chipsy

  • kapusta15 listů kapusty
  • 1 šálek slunečnicových semen
  • 1/3 šálku konopných semínek
  • 1/2 lžičky pochoutkového droždí
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky agave sirupu nebo stévie
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • Filtrované vody

 

Umyté a osušené listy natrháme na kousky (odstraníme střední membránu) . Zbývající přísady rozmixujeme v mixéru dohladka. Nalijeme polovinu směsi na listy a dobře rukama promícháme. Směs dáme do sušičky nebo nastavíme troubu na nejnižší teplotu, necháme otevřená dvířka a sušíme do křupava cca 3-4 hodiny, kontrolujeme.

 

Květákové „Buffalo wings“
  • květak1 hlava květáku, natrhaného na jednotlivé menší hlavičky
  • 1 šálek cizrnové mouky
  • 1 šálek vody
  • 1 lžička česnekového prášku
  • ½  lžičky himalájské soli (mořské)
Omáčka:
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 malá cibule, najemno
  • 2 stroužky česneku, drcené
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého nového koření
  • ½  lžičky kajenského pepře
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1/3 šálku (80 ml) rajčatové omáčky
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce Worcestershire omáčky

 

Rozehřejeme troubu na 220°C. V míse smícháme mouku, česnekový prášek, sůl a vodu a šleháme dokud to není jemné jako máslo. Potom do této směsi namočíme hlavičky květáku, dáme na plech a pečeme 15-20 minut. Zatímco se nám květák peče, připravíme si omáčku. Rozehřejeme si na pánvi kokosový olej na mírném ohni a přidáme cibuli, česnek, koriandr, kmín, nové koření a kajenský pepř. Restujeme 4-5 minut a pak přidáme citrónovou šťávu. Po další minutě přidáme rajčatovou omáčku, hořčici a Worcestershire omáčku a 250 ml vody. Zvýšíme teplotu na střední úroveň a dochutíme čerstvou himálajskou solí a černým pepřem a jakmile se směs začne vařit, snížíme znovu teplotu a mírně vaříme po dobu 10-15 minut.

Jakmile je omáčka hustá, necháme ji trochu vychladnout. Po 15