Recept na pohankové a slunečnicové „mléko“

slunečnicové mlékoRostlinná mléka představují báječnou kombinaci chuti, výživy a lehkosti trávení bez zatížení živočišnou bílkovinou nebo cukrem a tak jsou velmi vhodná nejen pro vegany, ale také pro všechny trpící alergiemi. Spíše než o mléka jde o rostlinné nápoje, ale ve výživářské hantýrce jim říkáme mléka. Rostlinná mléka neobsahují cholesterol, mají méně proteinů a více sacharidů, nižší množství nasycených tuků, neobsahují laktózu, jsou dobrým zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálních látek, lecithinu a regulují zažívání. Rostlinná mléka můžete vyrobit například z kokosu, ovsa, rýže, jáhel, pohanky, amarantu, mandlí, sezamu, konopných semínek a dalších olejnin, obilovin, ořechů, semínek a luštěnin (sója). 

 

Pohankové mléko

Dříve, než přejdeme k samotnému receptu, pojďme si říci, proč je vhodné pohanku zařadit do svého jídelníčku, například i v podobě pohankového mléka.

Zdraví prospěšné účinky pohanky:

  • Pravidelná konzumace pohanky alespoň 3x týdně pomáhá léčit hemeroidy
  • Rutin v pohance výrazně zlepšuje nebo zastaví zhoršování stavu křečových žil na nohou.
  • Pohanka je vhodná v těhotenství.
  • Je znám léčebný účinek pohanky při praskání žilek v oku, obličeji, zvýšené krvácivosti apod.
  • Rutin obsazený v pohance vrací cévám pružnost. Spolu s přítomným vitamínem E léčí chorobné změny na cévách.
  • Pohanka obsahuje také cholin, který regeneruje jaterní buňky poškozené alkoholem nebo jinými chorobami. Cholin také pomáhá při odbourávání nahromaděného tuku v játrech.
  • Podle výzkumů, které se provádějí v Číně, je prokazatelné, že konzumace pohanky chrání před srdečními chorobami. Příčinou je působení na hladinu cholesterolu tak, že snižuje LDL cholesterol a zvyšuje HDL cholesterol. Tyto faktory působí proti vysokému krevnímu tlaku a srdečním onemocněním.
  • Je vhodná pro diabetiky a při onemocnění zažívacího ústrojí.
  • Je přirozeně bezlepková, tedy vhodná pro nemocné celiakií.
  • Rutin v semenech i slupkách je vynikajícím lékem na cévy v celém organismu.

 

pohankové mléko

 

Recept 

Ingredience na 500 ml:

  • 100 g světlé pohanky
  • 500 ml vody
  • 1 lžíce medu nebo agáve sirupu (volitelné)

 

Postup:

Pohanku přes noc namočte do 500 ml studené vody. Ráno vodu neslívejte, neboť rutin obsažený v pohance se uvolnil i do vody a přišli byste o něj. Směs nalijte do mixéru a umixujte dohladka. Pak nápoj přes sítko nebo plátýnko přeceďte do jiné nádoby, nejlépe skleněné uzavíratelné a dejte do lednice.

Tipy:

Mléko má jemnou chuť, ale kdo chce, může si jeho chuť ještě zpříjemnit lžíci medu nebo sirupu.

Můžete také vyzkoušet skvělou kombinaci vanilky, karadamonu, skořice a medu do pohankového mléka.

 

Slunečnicové mléko

Zdraví prospěšné účinky