Co je Whole30, jak si jím zlepšit zdraví a zhubnout + recept na Guacamole

zeleninaJe objektivně velmi těžké určit, který výživový směr a styl je ten pravý a jediný správný, neboť každému sedí něco jiného a ve světě existuje celá řada studií a názorů odborníků na výživu, které si různě protiřečí. Z toho jasně vyplývá, že neexistuje jediný správný názor a každý by se měl řídit pouze svým vlastním tělem, pocity a životním stylem, který chce žít.

Svou ohromnou roli na náš názor o výživě sehrává naše výchova, návyky, přesvědčení, zkušenosti, předsudky, peníze, prostředí, míra zdraví a informací, ale také dogmata, která je velmi těžké opustit, stejně jako netolerance. Osobně se setkávám až s agresí, co se týče názorů na stravování a paradoxně nejčastěji od těch nejvyhraněnějších výživových směrů, které hlásají mírumilovná hesla směrem ke zvířatům a nenávistná hesla vůči lidem jiného životního stylu a nad tím bychom se měli všichni zamyslet. 

Vždy je lepší a přínosnější pro všechny, když místo toho, abychom se soustředili na to, co nás nejen v jídle, ale i v čemkoli dalším rozděluje, hledali to, co nás spojuje a je nám společné. Na tom se dá vždy stavět. 

Jediným společným jmenovatelem zdravého názoru na výživu je to, že je pro nás všechny velmi přínosné jíst dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, pít dostatek vody a jíst obecně kvalitní potraviny, ať už jde o cokoli. Vše ostatní je věcí názoru a tudíž je třeba to respektovat a nebrat to osobně.

V kruzích nadšenců jídla, zdraví a skrze mnohovrstevnatou tvář všech výživových směrů, jako jsou například vitariáni, vegani, zastánci paleo, low carb, high carb, low fat, high fat a mnoho dalších, včetně tzv.“všežravců“, se pojem Whole30 zabydlel celkem rychle a lidí, kteří jím prošli, stále přibývá. Pojďme se podívat proč a o čem vlastně celý program je.

 

jídlo9Těžiště programu, neboť se nejedná vysloveně o výživový směr ani dietu, je konzumace kvalitních, průmyslově nezpracovaných potravin, tedy skutečného jídla.

Do označení „skutečné jídlo“ patří přirozené potraviny, bez zásahu člověka, někdo to označuje jako to, co nám dala příroda, tedy ne Coca-cola, chipsy nebo fast foody. Jde o potravu, která byla krmena nebo pěstována přirozeně a stravu, která je výživově hodnotná, s dostatkem přirozeně se vyskytujících vitamínů a minerálů.

 

Co je „skutečné jídlo“ v pojetí Whole30:

  • ovoce
  • zelenina
  • maso
  • ryby
  • vejce
  • zdravé tuky (za studena lisované)
  • mořské řasy
  • ořechy
  • semínka
  • bylinky a koření

 

Základem programu Whole30 je dostatečný příjem čisté, vyvážené stravy, která kombinuje živočišnou i rostlinnou potravu tak, abychom si udrželi vitalitu, energii, sílu a přirozenou váhu svého těla – tedy ani nadváhu, ani podváhu.

Tento program se drží měsíc, tedy 30 dní a zahrnuje také potraviny, které se v tomto režimu jíst nesmějí.

  • obiloviny
  • luštěniny
  • mléčné výrobky
  • sója
  • cukr a jiná sladidla
  • alkohol

 

žena jídloCílem programu je cítit se co nejlépe, vypadat skvěle, zažít svůj život z jiného úhlu pohledu, ozdravit se, zvýšit si výkon, ulevit tělu od cukru a mouky a tím se pročistit a odhlenit (bílý povlak na jazyku, špatná stolice, častý kašel a rýma, kvasinky, plísně, …) a možná zabránit či úplně vyléčit některé naše neduhy, vzniklé z nevhodného stylu života, potažmo stravování. Ruku na srdce, komu by měsíční očista neudělala dobře, zvlášť, když se můžeme opravdu zasytit a víme, že to má začátek a také konec.

Mnozí lidé, kteří Whole30 na měsíc vyzkoušeli, už zůstávají u zdravějšího stravování i poté, co program skončil, neboť si přenesli spoustu zdravých návyků, které poznali, do praxe a pročistili se jim také chutě.

Kdo se chce dozvědět více o celém programu i důvodech toho, proč je fajn do toho jít, doporučuji knihu Jídlo na prvním místě. I kdybyste se nakonec nerozhodli měsíční výzvu podstoupit, naleznete tam spoustu užitečných informací, které když se rozhodnete aplikovat do svého života, vám velmi prospějí a třeba se znovuobjevíte v novém světle.

 

Vždy je přínosné na nějaký čas opustit mléčné výrobky (mléko, sýry, jogurty, smetanu, máslo), alkohol a sladkosti. Velmi, opravdu velmi, tím svému tělu prospějete a to i v případě, že se po skončení vrátíte ke svému původnímu stravování, ať už je jakékoli. 

 

10 tipů z praxe + recept na Guacamole:

1. Kdyby vás honila mlsná, dobře zabírají olivy, lžička kokosového extra panenského oleje, 2 lžičky ořechového másla (miluji to z vlašských ořechů s lněným olejem), pudink z banánu, 1/4 avokáda a 2 lžiček karobu, rozmixovaných dohladka nebo avokádo s konopnými semínky nebo jako quacamole.

 

Recept na Quacamole:

quacamoleIngredience:

  • avokádo
  • 2 rajčata
  • česnek
  • jarní cibulka (1/2 na jemno nakrájené červené cibule)
  • citrónová šťáva (limetková)
  • 2 lžíce na jemno nakrájeného čerstvého koriandru (volitelné)
  • sůl
  • pepř

Postup:

Avokádo rozmačkejte vidličkou v misce na kaši, přidejte nadrobno nakrájenou cibulku, na malé kostičky nakrájená rajčata, sůl, pepř, prolisovaný stroužek česneku, korinadr a citrónovou nebo limetkovou štávu. Kdo má rád ostřejší, může přidat i trochu chilli.

Quacamole se hodí na salát, k masu, jako dip k zeleninovým tyčinkám (mrkev, okurka, řapíkatý celer, …) nebo sníst jen tak. Až skončí Whole30, je skvělé na opečené tousty nebo placky.

 

2. Kdyby to byla nepřekonatelná mlsná, dejte si raději kousek 85% kvalitní čokolády, než kýbl ořechů a banánů, byť je to proti pravidlům a měli byste se snažit se od svých závislostí oprostit.

3. Ten, kdo pije kávu, nechť se připraví na její pití bez klasického mléka či smetany. Ze začátku to může být trochu rozčarování, ale věřte, že existuje spousta skvělých rostlinných mlék, která můžete použít (ze semínek, mandlí, máku, konopí, ořechů, …). Příklady receptů na ta domácí naleznete v sekci Rostlinná mléka.

4. Ti z vás, kteří se potýkáte s nadbytečnými kilogramy, jistě o nějakou významnou jejich část přijdete. Dejte jim s úsměvem sbohem a šáteček.

5. Kdo by měl pocit nedostatečnosti bílkovin a úbytku svalů a nechtělo by se mu jíst vyšší množství masa, může vyzkoušet protein z konopných semínek, který je běžně na internetu k dostání. Dá se skvěle použít do smoothies.

6. Budou-li vám chybět sýry, věřte, že kompenzací za ně vám bude kvalitnější spánek a čerstvost/neoteklost po ránu, ale také například sýry ze semínek a ořechů, které nezatíží vaše trávení a neporuší Whole30.

Mám tu pro vás hned tři skvělé recepty, které vás určitě uspokojí:

Raw vegan enchiladas se „sýrovou“ omáčkou, ořechovým masem a koriandrovou salsou

Raw cuketové lasagne s kešu „sýrem“

Recept na kešu kokosový veganský „sýr“

Další moc dobré dipy k vašemu salátu či masu najdete v 3 zdravé zimní dipy (kromě cizrnového můžete v Whole30 oba zbylé).

A dýňový kešu dip v 3 recepty na zásadotvorné svačiny.

 

7. Někomu bude možná chybět chléb a pečivo a nebude vědět, jak s dipy a rostlinnými sýry dobře naložit. V tom případě, vám moc doporučuji vyzkoušet domácí placky. Skvělý a velmi populární je například recept na Mrkvové placky se semínky.

8. Určitě v rámci tohoto programu dbejte na zvýšenou kvalitu potravin, hlavně masa a vajec, neboť jich s největší pravděpodobností sníte více než obvykle. Vyhledávejte farmářské/bio/domácí chovy, o kterých se můžete od prodejce něco dozvědět. Odměnou za vyšší cenu vám bude kvalitnější, chutnější, zdravější potravina, které ve finále sníte méně (tudíž vyšší cenu tolik ve výsledku nepocítíte), neboť vám poskytne více, než chudák umučené namodralé kuře z velkochovu a podpoříte dobrou věc (směr) a poctivé podnikání.

9. V případě, že si s čímkoli nebudete vědět rady, můžete navštívit facebookovou komunitu, kde budete mít možnost potkat se s lidmi stejného rozhodnutí a stejných výzev a úspěchů, které čekají i na vás.

10. Pdf s jasným návodem jak na to, si můžete v češtině zdarma stáhnout zde a podrobný nákupní seznam potravin zde.

 

Další recepty, které v programu Whole30 můžete vyzkoušet nebo se jimi nechat inspirovat naleznete v sekci Raw jídla a saláty a Zdravé polévky.

Podstoupení tohoto programu vám může přinést spoustu pozitiv, včetně vědomého přístupu k jídlu, seznámení se s novými potravinami i lidmi, kolem těch kvalitních, posílení zdraví, energie a sebevědomí a novou zkušenost, o kterou budete krásnější a to vám moc přeji.

Sama jsem Whole30 vyzkoušela a má osobní zkušenost mě vede k tomu, že vám mohu s klidným srdcem říci: „Běžte do toho a užijte si to, je to jen na měsíc!“

Hodně štěstí!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

2 Komentářů
  1. Dobrý den, je možné někde stáhnout i přímo jídelníček? Co si dát třeba na snídani, když je zakázán jogurt, sýr, pečivo,…? Děkuji Michaela

  2. Michaelo,

    ano bylo by to super a vydržela bych i rok, jen kdyby mně to někdo pripravoval. To myslím asi problém hodně lidí.

    Zdravim a stránky máte pěkné.

    Táňa

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.