13 typů zeleniny, které si můžete pěstovat doma stále dokola

zeleninaSoučasná doba je velmi nakloněna návratu k přirozenosti, obnovitelnosti, soběstačnosti, přírodnosti, zkoušení a integraci nových návyků. Jedním z nich se také může stát pěstování zeleniny a to i v případě, že nemáte k dispozici vlastní kousek země. Nejde jen o to pěstovat si vlastních pár kousků, ale obnovovat pěstování nového ze starého a tím šetřit na více úrovních. Dnes vám představím několik jednoduchých tipů na tzv. re-pěstování, které jsou inspirací ke zkoušení a poznávání vlastních možností, radosti a sebedůvěry.

 

Bazalka

Bazalku můžete jednoduše znovuobnovit a vypěstovat si novou pouze ustřižením lístků, jejichž stonky dáte do sklenky s vodou a umístíte ji na slunné místo. Zanedlouho uvidíte vyrůstat kořínky. Až budou zhruba 3 cm dlouhé, můžete bazalku zasadit do květináčku s hlínou.

bazalka

 

 

 

 

 

 

 

 

Římský salát

Salát můžete jednoduše re-pěstovat oříznutím košťálu s několika lístky a ponořením na několik dní do vody do výšky zhruba 2 cm. Přilévejte vodu, pokud se odpaří. Až začnou rašit nové lístky, můžete salát přesadit do půdy.

salát

 

 

Mrkev

Listy mrkve jsou jedlé a můžeme je re-pěstovat ponořením konců mrkví do většího množství vody a pak někam na světlý parapet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jarní cibulka

Jarní cibulka je tou nejjednodušší zeleninou k re-pěstování. Nejlépe je, když jí uřízneme zhruba 5 cm od kořínků a ponoříme do sklenice s vodou.

cibulka

 

 

Česnek

Česnek se dá velmi dobře pěstovat naklíčením každého ze stroužků. Stačí jednotlivé stroužky ponořit do talíře s vodou a počkat, dokud nezačnou klíčit. Můžete také zasadit stroužky česneku rovnou do půdy.

česnek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Řapíkatý celer

Řapíkatý celer nejlépe vypěstujeme uříznutím spodní části zhruba do výšky 5 cm a ponořením do teplé vody na slunné místo.Nové lístečky uprostřed stonků začnou růst během 5-7 dní. Poté můžete celer přesadit do