13 typů zeleniny, které si můžete pěstovat doma stále dokola

zeleninaSoučasná doba je velmi nakloněna návratu k přirozenosti, obnovitelnosti, soběstačnosti, přírodnosti, zkoušení a integraci nových návyků. Jedním z nich se také může stát pěstování zeleniny a to i v případě, že nemáte k dispozici vlastní kousek země. Nejde jen o to pěstovat si vlastních pár kousků, ale obnovovat pěstování nového ze starého a tím šetřit na více úrovních. Dnes vám představím několik jednoduchých tipů na tzv. re-pěstování, které jsou inspirací ke zkoušení a poznávání vlastních možností, radosti a sebedůvěry.

 

Bazalka

Bazalku můžete jednoduše znovuobnovit a vypěstovat si novou pouze ustřižením lístků, jejichž stonky dáte do sklenky s vodou a umístíte ji na slunné místo. Zanedlouho uvidíte vyrůstat kořínky. Až budou zhruba 3 cm dlouhé, můžete bazalku zasadit do květináčku s hlínou.

bazalka

 

 

 

 

 

 

 

 

Římský salát

Salát můžete jednoduše re-pěstovat oříznutím košťálu s několika lístky a ponořením na několik dní do vody do výšky zhruba 2 cm. Přilévejte vodu, pokud se odpaří. Až začnou rašit nové lístky, můžete salát přesadit do půdy.

salát

 

 

Mrkev

Listy mrkve jsou jedlé a můžeme je re-pěstovat ponořením konců mrkví do většího množství vody a pak někam na světlý parapet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jarní cibulka

Jarní cibulka je tou nejjednodušší zeleninou k re-pěstování. Nejlépe je, když jí uřízneme zhruba 5 cm od kořínků a ponoříme do sklenice s vodou.

cibulka

 

 

Česnek

Česnek se dá velmi dobře pěstovat naklíčením každého ze stroužků. Stačí jednotlivé stroužky ponořit do talíře s vodou a počkat, dokud nezačnou klíčit. Můžete také zasadit stroužky česneku rovnou do půdy.

česnek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Řapíkatý celer

Řapíkatý celer nejlépe vypěstujeme uříznutím spodní části zhruba do výšky 5 cm a ponořením do teplé vody na slunné místo.Nové lístečky uprostřed stonků začnou růst během 5-7 dní. Poté můžete celer přesadit do květináče s hlínou.

celer

 

 

Koriandr

Koriandr se dá velmi jednoduše vypěstovat ponořením stonků do sklenice s vodou a počkat, až pustí dostatečně dlouhé kořínky. Poté je můžete přesadit do květináče s hlínou a dát na slunné místo. Chvilku to potrvá, zhruba i několik měsíců, ale pak se můžete těšit na sklizeň.

koriander

 

 

Zázvor

Pro pěstování zázvoru je nejlepší ponořit kousky zázvoru přes noc do vody a poté je umístit do květináče se zeminou a postavit na teplé slunné místo.

zázvor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Batáty

Sladké brambory neboli batáty je nejlépe začít pěstovat ponořením jejich špiček do velké sklenice s vodou a postavit je na přímé sluneční světlo a nechat je dobře vyklíčit.

batáty

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cibule

Cibuli je nejjednodušší re-pěstovat uříznutím jejího spodku, ponechání ho několik dní volně, aby proschl a poté ho zasadit do půdy.

cibule

 

 

Pórek

Pórek je nejlépe nechat zakořenit podobně jako jarní cibulku. Prostě uřízněte odspodu několik centimetrů a ponořte spodní části na několik dní do sklenice s vodou

porek

 

 

Citrónová tráva

Stonky citrónové trávy ponoříme do sklenice s vodou. Když začne pouštět kořínky, což trvá zhruba 2-3 týdny, můžete ji přesadit do květináče s hlínou a umístit na teplé a slunné místo.

citronova trava

 

 

Salát Bok Choy

Bok Choy se dá velmi dobře vypěstovat ponořením konce do vody. Za několik dní začnou rašit nové lístky. Za zhruba 2 týdny ho můžete přesadit do květináče s půdou a pozorovat jak dorůstá celá hlávka.

bok choy

 

 

A ještě zde mám pro vás dalších pár zajímavostí. Fotky řeknou více.

Vypěstování ananasu

anans

 

 Pěstování citrónové trávy ze semínek

citron trava

 

 

Pěstování kiwi ze semínek

kiwi

 

Zkoušejte nové a mějte z toho radost, povede se vám to.

 

Michaela

icreativeideas
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

5 Komentářů
  1. Jen ta citronová tráva je úplně jiná rostlina, to co máte na fotce jsou semenáčky citrusů.

  2. Na začátku Letošního léta jsem si zasadila jen tak zázvor… Až v srpnu z něj vyrostla pěkná, malá,zelená rostlinka 🙂

  3. Dobry den, davate tu velmi zaujimave veci, za co Vam pekne dakujem a zelam vsetko naj.Konecne som nstrafilas na stranku, ktoru si vzdy rada precitam. Este raz vdaka

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.