Jak správně konzumovat cukr

O tom, jaké jsou typy cukru, jak se nazývají a co dělají jsem již psala a odkazy na více užitečných informací o cukru najdete níže v tomto článku. Dnes vám povím důležité informace o tom, jak cukr konzumovat tak, abyste si neškodili a čemu se vyhnout zcela.

Asi se shodneme na tom, že cukr je jednou z nejnávykovějších a nejzhoubnějších potravin na světě. I když je sladký, je to vlastně čistá, koncentrovaná, zkrystalizovaná kyselina. Jediný rozdíl mezi kokainem a nadmírou cukru je v čase, za který vás zničí. Vedle cigaret a stresu způsobuje vyšší konzumace cukru mimo jiné také rychlé stárnutí.

 

Negativní účinky cukru na tělo:

  • zbavuje tělo minerálů
  • bere vápník z kostí (zapříčiňuje osteoporózu)
  • narušuje imunitní systém
  • způsobuje srdeční choroby
  • podílí se na vysokém krevním tlaku
  • způsobuje cukrovku
  • podílí se na rozvoji artritidy
  • narušuje hormonální systém
  • poškozuje slinivku
  • ucpává cévy (nevyužitá glukóza se mění v nasycený tuk a cholesterol, který se pak usazuje v cévách a je příčinou vysokého krevního tlaku a vzniku sraženin)
  • živí viry, bakterie, parazity, plísně, kvasinky, rakovinné buňky
  • zhoršuje všechna onemocnění
  • je silně prozánětlivý
  • způsobuje předčasné vrásky
  • podílí se na nadváze a obezitě

 

Exaktní vědecký výzkum

Vědci zkoušeli podávat cukr laboratorním krysám. Střídali proto obyčejné, dietnější jídlo se sladkostmi. Když nasadili jídlo s menším obsahem kalorií a cukru, krysy byly apatické, úzkostlivé, dokonce se u nich projevily klasické abstinenční příznaky. Bez cukru pociťovaly stres, který ustal, jakmile svůj příděl zase dostaly. Ať krysy nebo lidi, v tomto případě fungujeme všichni podobně. Cukrová závislost se stala nejmohutnější a nejnebezpečnější závislostí 21. století.

Co s tím?

Nemám nic proti občasné konzumaci cukru v té nejvyšší kvalitě – med, melasa, kokosový cukr, javorový sirup, sladké ovoce a další, doporučuji je však konzumovat se skořicí, protože ta zmírňuje účinky cukru tím, že vyrovnává hladinu glukózy v krvi.

Nepijte ovocné šťávy!

Základní pravidlo pro správnou konzumaci cukru, pokud chcete zůstat dlouhodobě zdraví zní: Cukr konzumujte vždy s vlákninou dohromady a nikdy ne v kombinaci s tukem!

Neodšťavňujte pouze ovoce (čistá ovocná šťáva), koncentrace cukru je v tomto případě pro naše tělo natolik silná, že způsobuje příliš veliký výkyv glykemické křivky krve.
Také byste tím živili patogeny (viry, bakterie, plísně, kvasinky a vředy). Vždy je dobré
kombinovat ovoce s nějakými zelenými listy. Ovoce jezte samotné, nebo spolu se zelenými listy, ale ničím jiným.

Nemíchejte ovoce se zeleninou (listová zelenina se mezi zeleninu nepočítá). Citrón, limetka či kyselá jablka jsou v pořádku.
Počkejte pár hodin, než si po jídle dáte jakékoli ovoce. Ovoce se tráví velice rychle a pokud je ve vašem žaludku i další jídlo, ovoce s ním zkvasí a vše se společně začne kazit a hnít a tím zhoršovat vaše trávení.

U dětí je více než žádoucí příjem cukru omezovat už z mnoha zdravotních důvodů, přemíře energie (ADHD, změny chování, hyperaktivita, únava, poruchy soustředění, …), ale také z důvodu návyku do dospělého života, kdy si vytváří nebezpečnou závislost a všechny budoucí stresové a traumatizující události budou řešit tabulkou či dvěma čokolády, vyjedenou lednicí nebo ji vymění za jinou, podstatně horší závislost, jak zmiňují lékaři. Nejlepší výchovou je pozitivní příklad – nápodoba.

Podívejte se ještě na celou řadu velmi zajímavých informací o cukru a jak na něj také v dalších článcích, které jsem pro vás napsala:

5 báječných věcí, které se stanou, vyřadíte-li cukr

Účinný cukrový detox během 10 dní + cukrový test

Cukr jako pomocník v domácnosti, kosmetice a na drobné neduhy

Jak si osladit kávu bez cukru + recept na domácí datlovou pastu

 

Sladké jídlo jednou za čas, v příjemné atmosféře, vám určitě neublíží, jen je dobré nedávat průchod cukru na náš každodenní stůl, ale spíš si ze sladkosti udělat výjimečnou událost a jíst dobroty co nejkvalitnější.

Pokud trpíte závislostí na cukru, nejspíše se potýkáte s různými zdravotními problémy, které mohou být projeveny občas nebo se nacházejí již v chronické formě (často se vracejí nebo jsou přítomny stále). V mé knize „Jak vyléčit kvasinkovou infekci přírodně a navždy“, jsem pro vás sepsala osvědčený podrobný plán zbavení se závislosti na cukru a vyléčení se z mnoha sužujících neduhů krok za krokem. Podívejte se na ni.

Krásné dny a hodně zdraví!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

2 Komentářů
  1. Krasny a naucny clanek. Dekuji! Co si myslite o vlivu cukru na cysty na vajecnikach nebo na PCOS? Snazim se cukru i premire ovoce vyhybat a na vsechno sypu tunu skorice:-)

    1. Milá Alžběto,

      díky.
      Cukr obecně podporuje zánětlivé procesy v těle, takže pokud máte jakékoliv zdravotní problémy, velmi doporučuji cukr ze stravy úplně vyřadit. Cukrem mám na mysli rafinovaný cukr (sladkosti, sirupy, sladidla, …) ne ovoce nebo občas kvalitní med.

      Krásné dny,
      Michaela

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.