O tom, jaké jsou typy cukru, jak se nazývají a co dělají jsem již psala a odkazy na více užitečných informací o cukru najdete níže v tomto článku. Dnes vám povím důležité informace o tom, jak cukr konzumovat tak, abyste si neškodili a čemu se vyhnout zcela.
Asi se shodneme na tom, že cukr je jednou z nejnávykovějších a nejzhoubnějších potravin na světě. I když je sladký, je to vlastně čistá, koncentrovaná, zkrystalizovaná kyselina. Jediný rozdíl mezi kokainem a nadmírou cukru je v čase, za který vás zničí. Vedle cigaret a stresu způsobuje vyšší konzumace cukru mimo jiné také rychlé stárnutí.
Negativní účinky cukru na tělo:
- zbavuje tělo minerálů
- bere vápník z kostí (zapříčiňuje osteoporózu)
- narušuje imunitní systém
- způsobuje srdeční choroby
- podílí se na vysokém krevním tlaku
- způsobuje cukrovku
- podílí se na rozvoji artritidy
- narušuje hormonální systém
- poškozuje slinivku
- ucpává cévy (nevyužitá glukóza se mění v nasycený tuk a cholesterol, který se pak usazuje v cévách a je příčinou vysokého krevního tlaku a vzniku sraženin)
- živí viry, bakterie, parazity, plísně, kvasinky, rakovinné buňky
- zhoršuje všechna onemocnění
- je silně prozánětlivý
- způsobuje předčasné vrásky
- podílí se na nadváze a obezitě
Exaktní vědecký výzkum
Vědci zkoušeli podávat cukr laboratorním krysám. Střídali proto obyčejné, dietnější jídlo se sladkostmi. Když nasadili jídlo s menším obsahem kalorií a cukru, krysy byly apatické, úzkostlivé, dokonce se u nich projevily klasické abstinenční příznaky. Bez cukru pociťovaly stres, který ustal, jakmile svůj příděl zase dostaly. Ať krysy nebo lidi, v tomto případě fungujeme všichni podobně. Cukrová závislost se stala nejmohutnější a nejnebezpečnější závislostí 21. století.
Co s tím?
Nemám nic proti občasné konzumaci cukru v té nejvyšší kvalitě – med, melasa, kokosový cukr, javorový sirup, sladké ovoce a další, doporučuji je však konzumovat se skořicí, protože ta zmírňuje účinky cukru tím, že vyrovnává hladinu glukózy v krvi.
Nepijte ovocné šťávy!
Základní pravidlo pro správnou konzumaci cukru, pokud chcete zůstat dlouhodobě zdraví zní: Cukr konzumujte vždy s vlákninou dohromady a nikdy ne v kombinaci s tukem!
Neodšťavňujte pouze ovoce (čistá ovocná šťáva), koncentrace cukru je v tomto případě pro naše tělo natolik silná, že způsobuje příliš veliký výkyv glykemické křivky krve.
Také byste tím živili patogeny (viry, bakterie, plísně, kvasinky a vředy). Vždy je dobré
kombinovat ovoce s nějakými zelenými listy. Ovoce jezte samotné, nebo spolu se zelenými listy, ale ničím jiným.
Nemíchejte ovoce se zeleninou (listová zelenina se mezi zeleninu nepočítá). Citrón, limetka či kyselá jablka jsou v pořádku.
Počkejte pár hodin, než si po jídle dáte jakékoli ovoce. Ovoce se tráví velice rychle a pokud je ve vašem žaludku i další jídlo, ovoce s ním zkvasí a vše se společně začne kazit a hnít a tím zhoršovat vaše trávení.
U dětí je více než žádoucí příjem cukru omezovat už z mnoha zdravotních důvodů, přemíře energie (ADHD, změny chování, hyperaktivita, únava, poruchy soustředění, …), ale také z důvodu návyku do dospělého života, kdy si vytváří nebezpečnou závislost a všechny budoucí stresové a traumatizující události budou řešit tabulkou či dvěma čokolády, vyjedenou lednicí nebo ji vymění za jinou, podstatně horší závislost, jak zmiňují lékaři. Nejlepší výchovou je pozitivní příklad – nápodoba.
Podívejte se ještě na celou řadu velmi zajímavých informací o cukru a jak na něj také v dalších článcích, které jsem pro vás napsala:
5 báječných věcí, které se stanou, vyřadíte-li cukr
Účinný cukrový detox během 10 dní + cukrový test
Cukr jako pomocník v domácnosti, kosmetice a na drobné neduhy
Jak si osladit kávu bez cukru + recept na domácí datlovou pastu
Sladké jídlo jednou za čas, v příjemné atmosféře, vám určitě neublíží, jen je dobré nedávat průchod cukru na náš každodenní stůl, ale spíš si ze sladkosti udělat výjimečnou událost a jíst dobroty co nejkvalitnější.
Pokud trpíte závislostí na cukru, nejspíše se potýkáte s různými zdravotními problémy, které mohou být projeveny občas nebo se nacházejí již v chronické formě (často se vracejí nebo jsou přítomny stále). V mé knize „Jak vyléčit kvasinkovou infekci přírodně a navždy“, jsem pro vás sepsala osvědčený podrobný plán zbavení se závislosti na cukru a vyléčení se z mnoha sužujících neduhů krok za krokem. Podívejte se na ni.
Krásné dny a hodně zdraví!