Jak si chránit štítnou žlázu + recept na posilující šťávu

Štítná žláza je hlavní kontrolní orgán, který kontroluje, jak tělo využívá energii a syntetizuje bílkoviny a určuje, jak citlivě váš organismus reaguje na ostatní hormony. K poškození funkce štítné žlázy, jako jsou hyperfunkce, hypofunkce, zánět, nezhoubné uzlíky a cysty, nikdy nedojde „jen tak“. Je to důsledek vysokých nároků současnosti, které hlavně ženám ničí tělesné i duševní zdraví, jako je například velmi aktivní život a nadměrné sportování, které nedovolí organismu skutečně naplno regenerovat a další vnější faktory, které rozebereme dále. Negativní roli hrají také volné radikály, které ve velkém množství vznikající především v důsledku chronického překyselení organismu, které vyvolává chronický zánět, který podráždí štítnou žlázu a vyvolá její disbalanci.

Poruchu funkce štítné lze odstranit přijetím zodpovědnosti za svůj zdravotní stav a aktivní uzdravování se namísto pasivního léčení se, péčí o svůj harmonický život, nasloucháním potřeb svého těla, včasnou a vhodnou přírodní léčbou (antioxidanty, super potraviny, cordyceps, koloidní minerály), ochotou měnit své destruktivní vzorce myšlení a přístup k sobě a k životu, odkyselování organismu a hlavně začít komunikovat, mluvit a prosazovat se.

 

Negativní faktory ovlivňující štítnou žlázu

Překyselení organismu

Chronické překyselení v souvislosti s volnými radikály organismus velmi poškozuje a je původcem vzniků zánětů, nezhoubných uzlíků, cyst a rakoviny kdekoli v těle.

V rámci prevence i léčby nejen onemocnění štítné žlázy, je dostat pod kontrolu pH moči, k jehož monitoringu vám pomohou selektivní indikátorové pH papírky. Měření ze začátku provádějte co nejčastěji a zapisujte se, co měření předcházelo (co jste jedli, jak jste se cítili, co jste prožívali – emoční přetlak). Psychická pohoda je pro léčbu a výsledné pH stejně důležitá jako jídelníček a přírodní doplňky.

Více o překyselení a jak ho účinně odstranit se dočtete v článcích:

Je překyselení organismu mýtus?

Odkyselení organismu stravou a vodou

Co je barometrem vaší psychické pohody? – podrobný návod

 

Pesticidy

Studie ukazují, že mnohé domácí čistící prostředky, hlavně ty s antimikrobiálními vlastnostmi či zahradní postřiky na plevel, snižují funkci štítné žlázy a zvyšují inzulínovou rezistenci.

Jiné studie zase zjistili, že 60% z dnes používaných pesticidů ovlivňují produkci hormonů štítné žlázy.

 

Sója a sójové výrobky

Fytoestrogeny nacházející se v sóji, snižují aktivitu enzymu štítné žlázy peroxidázy, který je zodpovědný za tvorbu dalších hormonů.

Sója dokáže narušit normální činnost štítné žlázy i tím, že snižuje tělesnou využitelnost jódu. Dělá to tak, že blokuje proces, při kterém se jód zabudovává do hormonů štítné žlázy.

 

Fluor

Studie zkoumající vliv fluoru na lidské zdraví potvrdily, že 2 až 5 mg fluoru denně, po dobu několika měsíců, dokázalo výrazně snížit funkci štítné žlázy.

Fluor se nachází v pitné vodě a v zubních pastách s fluorem, či ústních vodách.

Nedoporučuji vám takové zubní pasty a vody používat a doporučuji koupit si filtr na vodu.

 

Brom a bromidy

Brom je pro štítnou žlázu silně toxický.

Bohužel, dnes se nachází ve velkém množství domácích produktů – v čistících prostředcích, domácích elektrických spotřebičích, kobercích a nátěrech na nábytek, kde se využívá jako látka proti hoření (zpomalovače hoření).

 

Chloristany

Chloristany jsou soli kyseliny chloristé a jedná se o silná oxidační činidla.

Jsou vedlejším produktem vznikajícím při hoření leteckého benzinu, paliv pro rakety, ale i běžné pyrotechniky, používají se také u automobilových airbagů a často se vyskytují ve vodě, která se využívá na zavlažování zemědělských plodin, přes které se pak dostávají do lidského těla. Existuje přímá souvislost mezi úrovní chloristanů v krvi a produkcí hormonů štítné žlázy.

 

Plasty

Plasty jsou škodlivé nejen pro životní prostředí, ale i pro vaše tělo. Z plastů se často uvolňuje chemický prvek Antimon.

Studie provedená univerzitou v Kodani zjistila, že hladina antimonu v ovocných džusech, které byly skladovány v plastových lahvích, byla 2,5 krát vyšší než je bezpečná úroveň pro pitnou vodu.

Nenechávejte svou vodu v plastové láhvi na sluníčku a to ani v autě a nepoužívejte ji více než 5x!

Recept na šťávu posilující štítnou žlázu

Ingredience:

  • 1 sklenici (2 dcl) neslazené brusinkové šťávy
  • 7 sklenic (1,4 litru) čisté vody
  • 1 čajovou lžičku skořice
  • 1/2 čajové lžičky zázvoru v prášku
  • 1/2 čajové lžičky muškátového oříšku
  • 3/4 sklenice čerstvé pomerančové šťávy (z přibližně 3 pomerančů)
  • 1/4 sklenice čerstvé citronové šťávy (z přibližně 1-2 citronů)

Příprava a užívání

  1. Přiveďte vodu k varu. Snižte teplotu a přidejte do ní brusinkovou šťávu, skořici, zázvor a muškátový oříšek.
  2. Dobře promíchejte a nechte povařit na mírném ohni 20 minut.
  3. Odstavte hrnec a nechte šťávu vychladnout na pokojovou teplotu.
  4. Pak do ní přimíchejte pomerančovou a citronovou šťávu.
  5. Užívejte podle potřeby, nejlépe alespoň 2-3 sklenice denně.

Další Recepty na smoothie a šťávu harmonizující štítnou žlázu

Hodně zdraví!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.