7 cviků proti bolestivé menstruaci

 Trpíte bolestivou menstruací, kterou řešíte v poklusu spolknutím prášku na bolest? 
Máte silné premenstruační příznaky, podrážděnost, náladovost, odulost a nervozitu?

Zastavte se, vydechněte, uvolněte se a dejte si 30 minut, ve kterých si zacvičíte těchto pár jednoduchých cviků vycházejících z jógy, které podpoří vyrovnání hormonů ve vašem těle a tím zmírní náladovost, přepětí a bolest.

Tyto cviky můžete cvičit kdykoli během vašeho cyklu a budete tak harmonizovat veškeré problémy spojené se štítnou žlázou, žlázami s vnitřní sekrecí a celým hormonálním systémem, ale také jako prevenci těchto onemocnění. Velmi také pomáhají v průběhu menopauzy, doplňují energii, odstraňují bolesti zad, zlepšují psychickou i fyzickou kondici, čistí pleť a upravují váhu.

Buďte trpělivé a cvičte pravidelně, odměnou vám bude podstatné zlepšení vašeho PMS i průběhu menstruace a to zhruba do tří měsíců. Nejdříve je dobré začít cvičit každý den a zhruba po dvou měsících začít ubírat na třikrát až čtyřikrát týdně. Během prvních dnů menstruace cviky už necvičte.

Důležité je u všech cviků pracovat s pánevním dnem, vytahovat ho s každým nádechem. V každém cviku se mírně odtlačujte od podložky každou částí těla, která je s ní v kontaktu – chodidla, sedací kosti, ramena. Zpevněné pánevní dno velmi ulevuje bolestem při menstruaci a v oblasti spodních zad.

Cviky pro zpevnění pánevního dna a odstranění bolesti zad

1. Samba (houpání boků)

Postavte se na šířku boků, propleťte ruce za hlavou, kolena mírně pokrčte. Nyní se začněte pohupovat v bocích v rytmu dynamického dechu, s výdechem jednu nohu pokrčte, tím poklesne jeden bok, druhá noha zůstane propnutá, s nádechem opačně. Zopakujte na druhou stranu. Trup je v klidu, jen boky a nohy se pohybují. Tento cvik uvolňuje napětí v oblasti pánevních orgánů.

 

2. Pohyb pánve zezadu dopředu

Stejný úvodní postoj jako při sambě, mírně překlopte pánev vzad a nadechněte a s výdechem v rytmu dynamického dechu ji podsaďte. Opakujte opačně. Pohybujte pouze boky.

Podsazení je s výdechem. Nebojte se pořádně vydechnout!

 

3. Dynamické otáčení páteře

Posaďte se do sedu se zkříženýma nohama, záda jsou rovná. Dlaně spojte před tělem ve výši ramen a zahákněte je pevně do sebe. Přivřete oči. S nádechem svižně otočte trup vlevo a současně táhněte levý loket vzad, pohled směřuje přes levé rameno dozadu. S výdechem opakujte na pravou stranu. Chce to pořádný švih. Důležité je mít vytažené pánevní dno!

 

4. Sedící kočka

Sed se kříženýma nohama, ruce na kolenou, paže jsou natažené. Pohybujte páteří vpřed a vzad v rytmu dynamického dechu, prohněte a zakulaťte. Nejdříve v rytmu prudkého dechu s nádechem v prohnutí dopředu a s výdechem v zakulacení dozadu. Pak opačně.

 

5. Předklon v sedu

Sed s nataženýma nohama, rovná záda. Levou nohu pokrčte a patu dejte směrem k hrázi, koleno nechejte klesnout k zemi. Vzpažte a ruce dejte na sebe, vytáhněte se do výšky a trup pootočte k natažené noze. Nádech a pak s výdechem předklon, pravá ruka uchopí prsty pravé nohy a levou položte přes ní. Proveďte prudký nádech a výdech, s nádechem přitáhněte chodidlo k tělu, s výdechem špičku propněte. Opakujte na druhou nohu. Vytáhněte se nejdříve do dálky, pak k noze.

 

6. Sed s otočením

Výchozí pozicí je sed s nataženýma nohama. Pokrčte pravou nohu a opřete ji z vnější strany levé nohy. Chodidlo pravé nohy zůstane na zemi. Trup otočte doprava, levou paží obejměte pokrčenou pravou nohu, podívejte se za sebe a pravou rukou se opřete za sebou o zem. Záda jsou rovná. Proveďte prudký nádech a výdech. Opakujte na druhou stranu.

 

7. Svíčka

Zvedněte trup a nohy do mírně upravené svíčky, kdy váha boků spočívá na rukou. Proveďte prudký nádech a výdech, přičemž střídavě ohýbejte a natahujte chodidla. Kolena jsou propnutá. S pokrčením pravé špičky směrem dolů k obličeji vydechněte, s pokrčením levé špičky se nadechněte.

Provádějte pozici opatrně.

Upozornění: Svíčku nedoporučuji během menstruace, ale v období před menstruací, kdy ulevuje sbírajícímu se tlaku v těle, obzvláště v podbřišku.

Další zajímavé informace o zkvalitnění menstruace naleznete v článcích

Co byste měly jíst a dělat pro krásnou bezbolestnou menstruaci

Menstruace

Menopauza – poslední dar naší menstruace

Přeji vám bezbolestnou vědomou menstruaci.

Pro ženy
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.