O metodě Ludmily Mojžíšové

tehuleLudmila Mojžíšová (nar. 25.9.1932) celý svůj život zasvětila práci v oblasti léčby a prevence funkčních poruch pohybového ústrojí. Pracovala jako rehabilitační sestra a vyvinula metodu využívající cvičení a mobilizaci s jejíž pomocí se daří odstraňovat některé druhy ženské i mužské sterility. Díky ní se děťátka dočkalo mnoho z těch, kteří po dětech dříve marně toužili.

Ludmila Mojžíšová předávala své bohaté zkušenosti spolupracovníkům. Používání této metody se velmi rozšířilo a dnes se již běžně užívá v rehabilitačním lékařství. V roce 1991 uznal ministr zdravotnictví metodu Ludmily Mojžíšové jako metodu první volby k léčbě funkční ženské sterility.

 

Kdy může metoda pomoci

Následuje výčet potíží, které mohou být cvičením a mobilizacemi dle Mojžíšové zásadně zlepšeny:

  • funkční vertebrogenní potíže (bolesti páteře)
  • skolióza u dětí do 15-ti let
  • artróza kyčlí, bolesti kostrče
  • bolesti zevních pohlavních orgánů, bolest při pohlavním styku, chybění orgasmu
  • chybění menstruačního krvácení u mladých dívek
  • nepravidelné či bolestivé menses
  • malá, nevivynutá děloha, obrácená poloha dělohyne
  • průchodnost vejcovodů
  • opakované potraty
  • nemožnost otěhotnění
  • zlepšení kvality spermií
  • zácpa
  • pomočování u žen
  • šetrné provádění v těhotenství usnadňuje porod

 

2Uvedené cviky můžete vyzkoušet sami. Pokud však chcete mít jistou správného provedení, je nutno cvičit pod vedení školeného fyzioterapeuta. Aby nedošlo k zanedbání léčby měly by být výše uvedené diagnózy nejdříve konzultovány s lékařem.

 

Pokyny ke cvičení

Doporučenou sestavu cviků pro uvolnění a posílení svalů, udržujících správné postavení páteře, navrhla a v roce 1985 poprvé uveřejnila známá rehabilitační pracovnice Ludmila Mojžíšová. Cviky jsou zaměřeny na odstranění potíží vyvolaných funkčními poruchami v oblasti krční, hrudní a bederní páteře. Celá sestava je zcela nenáročná na provedení a fyzickou zátěž a při správném provádění je vysoce účinná. Při cvičení je nezbytné dodržovat uvedené pořadí cviků a respektovat uvedené jednoduché zásady.

 

Zásady správného provádění cviků

  1. Cvičit velmi pomalu.
  2. Při cvičení dbát na správné zapojení svalů – nesmíme cvičit švihem, ale pozvolným, plynulým zapojováním jednotlivých svalů.
  3. Cviky provádíme jen do příjemného pocitu tahu, tlaku nebo napětí svalů a okolních tkání. Cvičení nesmí vyvolat bolest!
  4. Cvik, který se nám z jakéhokoliv důvodu obtížně provádí, raději jen naznačíme: v základním postavení mírně napneme svaly tak, jako bychom se chystali cvik skutečně provést. Máme-li pocit tahu nebo napětí, po chvíli (asi deseti vteřinách) cvik zvolna ukončíme. Nemáme-li pocit bolesti, v provedení cviku zvolna pokračujeme až k pocitům tahu a napětí, předstupňů bolesti, opět chvíli v této poloze vydržíme, potom se zvolna vracíme do původní polohy.
  5. Mezi jednotlivými cviky necháváme deseti až třicetivteřinové přestávky, podle obtížnosti cviků a celkového stavu cvičícího.

 

Cviky jsou záměrně voleny tak, aby v počáteční fázi navodily uvolnění a protažení často přetížených oblastí trupu a velkých klubů horních a dolních končetin. Cvičení uvedené sestavy je nejúčinnější v případech, kdy se skutečně jedná o funkční poruchu pohybové soustavy a ne ještě o strukturální změny.

Pokud bychom uvedené zásady nedodržovali, může se dostavit i opačný účinek.

 

Rehabilitační cvičení dle Ludmily Mojžíšové

cviceniPaedDr. Marie Zelená podle publikace Ludmily Mojžíšové, kresby: Eva Fantová

Uvedená sestava zahrnuje cviky z nejznámější sestavy paní Mojžíšové – cvičení umožňující otěhotnění. Tato sestava je komplexnější a lépe zahrnuje procvičení celého těla.

 

 

Procvičení oblasti krční, hrudní a bederní páteře

1. cvik

1. V sedu na židli. Vytáhnout hlavu vzhůru, ramena stáhnout dozadu a dolů. Uvolněně maximální předklon hlavy a vzpřim. (Uvolnění a protažení krční páteře a šíjového svalstva.)

 


2. cvik

2. V sedu na židli. Vytáhnout hlavu vzhůru, ramena stáhnout dozadu a dolů. Co největší úklony hlavy vpravo a vlevo. (Uvolnění a protažení krční páteře a šíjového svalstva.)

 


3. cvik

3. V sedu na židli. Vytáhnout hlavu vzhůru, ramena stáhnout dozadu a dolů. Předklonem hlavy otáčet vpravo a vlevo. (Uvolnění a protažení krční páteře a šíjového svalstva.)

 


4. cvik

4. V sedu na židli. Kroužení rameny vpřed a vzad. (Uvolnění ramenního kloubu.)

 


5. cvik

5. V sedu skřižmo. Ze vzpažení skrčit upažmo dolů, zatlačit lopatky vzad a dolů. Zatlačíme do loktů („svícen“). Ruce v úrovni ramen, lokty tlačíme vzad. Při vzpažení vdech, při skrčení dolů upažmo výdech. (Posílení pletence ramenního.)

 


6. cvik

6. V sedu na židli, pokrčit vzpažmo, předloktí do­vnitř, ruce spojeny dlaně­mi. Táhneme dlaněmi od sebe a napínáme prsní svaly. Poloha paží určuje napětí v různých místech žeber. (Posílení prsních svalů.)

 


7. cvik

7. Vzpor klečmo, ruce opřeny o stoličku ve výši asi 30 cm. Zvolna „vyhrbit“ bederní páteř, zvolna prohnout. Při tomto cviku dbáme, abychom procvi­čovali převážně dolní oblast páteře. (Uvolnění beder.)

 


8. cvik

8. Vzpor klečmo, ruce opřeny o stoličku (jako 7). Otáčet trup a střídavě upažovat pravou, levou. (Rotační protažení bederní páteře.)

 


9. cvik

9. Vzpor klečmo, ruce opřeny o stoličku. Úklony stranou v oblasti bederní páteře, pohyb bérců proti hlavě. (Uvolnění a protažení v oblasti bederní páteře.)

 


10. cvik

10. Vzpor klečmo. Zvolna vyhrbit bederní páteř, zvolna prohnout. Důležitý je rovněž pohyb hlavou: při prohnutí jde hlava vzhůru. (Uvolnění a protažení v oblasti hrudní a horní části bederní páteře.)

 


11. cvik

11. Vzpor klečmo. Otáčet trup a střídavě upažovat pravou, levou. ( Protažení do otočení v oblasti dolní části hrudní a horní části bederní páteře.)

 


12. cvik

12. Vzpor klečmo. Úklony (stranou), pohyb bérců proti hlavě. (Protažení v oblasti dolní části hrudní a horní části bederní páteře.)

 


13. cvik

13. Podpor klečmo na předloktích. Střídavě vyhrbení a prohnutí horní části hrudní páteře. Pohyb hlavy je rovněž důležitý, viz cvik 10. (Uvolnění a protažení v oblasti horní části hrudní páteře.)

 


14. cvik

14. Podpor klečmo na předloktích. Otáčet trup a střídavě upažovat pravou a levou. (Protažení do otočení v oblasti horní části hrudní páteře.)

 


15. cvik

15. Podpor klečmo na předloktích. Úklony (stranou) v oblasti horní části hrudní páteře, pohyb bérců proti hlavě. (Protažení v oblasti horní části hrudní páteře.)

 


16. cvik

16. Leh na zádech skrčmo přednožmo, rukama přidr­žujeme kolena. Přitáhnout kolena k hrudníku, hlavu a hrudník nezvedat. Pak stáhnout hýždě a tlačit kolena do dlaní. (Uvolnění beder a křížokyčelního skloubení.)

 


17. cvik

17. Leh na zádech. Vzpažit, vytahujeme trup do délky (paže a nohy opačným směrem) tak, že se snažíme vyrovnat všechna zakřivení páteře. (Uvolnění oblasti celé páteře.)

 


18. cvik

18. Leh na zádech pokročmo roznožný. Střídavě pokládáme kolena v ose kyčle vlevo a vpravo. (Uvolnění v oblasti křížokyčelního skloubení.)

 


19. cvik

19. Leh na levém boku, unožovat pravou. Střídat leh na pravém a levém boku. (Uvolnění vazů mezi pánví a křížovou kostí.)

 


20. cvik

20. Leh na břiše, levou dolní končetinu pokrčit, pánev přitisk­nout k podložce. Levé koleno přitáhnout co nejvíce vzhůru, případně přitáhnout rukou – do skrčení únožmo. Střídáme skrčení únožmo levou a pravou. (Uvolnění v oblasti křížokyčelního skloubení, protažení svalů podél páteře, protažení přitahovačů stehna.)

 


21. cvik

21. Vzpor klečmo. Zanožit levou, protáhnout do dálky s výdrží asi 6 vteřin. Hlavu nezvedáme, je v poloze prodloužení trupu. (Posílení v oblasti bederní páteře a hýžďových svalů.)

 


22. cvik

22. Leh na zádech. Přednožit, nohama kmitáme vzhůru a dolů v rozsahu asi 15 stupňů po dobu asi deseti vteřin. V druhé fázi následuje leh skrčmo, dvakrát hluboký nádech a výdech. (Posílení břišních svalů.)

Musím říci, že mě osobně cvičení paní Mojžíšové velmi pomohlo se rychle zregenerovat po operaci páteře a stále se mu věnuji. Z celého srdce ho doporučuji všem!

Další cviky naleznete v článcích Cviky k posílení SI skloubeníOrgánová sestava, 10 minut jógy na každý den Mudry.

Pevné zdraví.

Michaela

 

 

Via časopis Pohyb je život vydávaného Českou asociací Sport pro všechny, www.cvicime.cz,

 

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

2 Komentářů
  1. Výborné cvičení – je třeba to cvičit celý život – dokonce se po něm i hubne – při pravidelnosti se velice pěkně upraví postava –
    všem hezký den

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.