Ájurvéda

ayurvedaÁjurvéda je 5000 let stará medicína těla a mysli. Ayur – život, dlouhověkost, Veda – věda, vědění Ájurvéda – věda o životě. Ájurvéda je nejstarší zachovalý systém léčby na světě skládající se z unikátního systému výživy, bylinné terapie, relaxace, jógy, meditace, různých procedur včetně masáží, detoxikace a regenerace organizmu, aromaterapie a terapie barvami.

Zabývá se podrobně nejen léčbou, ale i prevencí nemocí, dlouhověkostí. Od roku 1982 je uznána Světovou zdravotnickou organizací za účinný medicínský systém.

 

Základní principy ájurvédské medicíny

Ve všem konání uznává moudrý člověk Přírodu za svého učitele, prohlásil Vaghbata, slavný ájurvédský lékař. Ájurvéda je založena na principech vyzkoušených tisíce let: na životě, který je v souladu s přírodními zákony. Poskytuje znalosti nezávislé na proměnlivých vědeckých poznáních, ale na neměnných zákonitostech. Cílem Ájurvédy je dlouhověkost, zdraví a spokojenost. Cílem Ájurvédy je nalézt u každého jedince rovnováhu-harmonii v oblasti fyzické, duševní a duchovní. Na rozdíl například od složitějších systému – např.tantry, jógy nebo makrobiotiky – může zdraví a rovnováhy dosáhnout téměř každý ve svém životě, pokud se bude řídit jednoduchými principy ájurvédy.

Hlavním principem Ájurvédy je život v souladu s osobní konstitucí a s přírodními zákony. Ájurvéda je holistickou vědou, zabývá se celým člověkem. Nezaměřuje se na potlačování příznaků, ale hledá a léčí příčinu nemocí. Směřuje k zachování rovnováhy energie v těle, nejdůležitější podmínky zdraví. Podle konstituce, životních podmínek, ročního období doporučuje Ájurvéda individuálně založenou stravu, celkovou životosprávu, dechová a jiná cvičení, bylinné přípravky a procedury.

Individuální konstituce

Uznávání individuálních odlišností a individuální přístup k léčbě je jedním z unikátních rysů ájurvédské medicíny.

5elementuPodle Ájurvédy je člověk složen z pěti elementů, tří životních energií -principů (dóša), sedmi tkání (dhatus) a množství kanálů (šrotas). Z těchto pěti prvků-vzduch, prostor, oheň, voda a země – vždy dva elementy tvoří základ tří dóš. Dóšy nazýváme podle původních slov ze sanskrtu, Váta, Pitta a Kapha. Dóši, tři principy prostupují celou přírodou.

Váta je energie pohybu, Pitta vyjadřuje metabolismus a Kapha odpovídá principu hmoty a struktury. Tyto energie se nacházejí v každém z nás, jen u každého jedince jsou v jiném poměru. Každý z nás má unikátní strukturu energie a proto je každý člověk tak jedinečný. Kombinace těchto tří dóš vytváří naši konstituci, neboli metabolický typ.

Přestože vata, pitta a kapha jsou vyjádřením universálního přírodního principu, jejich množství se liší v těle každého jedince. Záleží to na individuální kombinaci těchto elementů u každé osoby, jež je daná v momentě narození. Tento poměr určuje konstituci člověka. Rozlišujeme dále konstituci fyzickou a psychickou.

 

Nerovnováhu organizmu a tím způsobená onemocnění musíme vhodnými prostředky (stravou, životosprávou, bylinami) vrátit do původního stavu – do rovnováhy.

Čtyři principy zdraví

Za jednu z hlavních příčin všech nemocí považuje Ájurvéda hromadění ámy (toxinů) při nedostatečném trávení nebo nedokonalém vylučování. Oslabené trávení vytváří předpoklad pro tvorbu ámy, která poskytuje živiny cizorodým látkám (bakterie, kvasinky). Tito vetřelci se množí, usazují se v tlustém střevě a pronikají do krve, kde napadají různé orgány. Trávení posílíme vhodným kořením. K nejdůležitějším druhům patří zázvor, římský kmín, skořice, hořčičná semínka, kurkuma, fenykl, kardamom a koriandr.

Naše zdraví závisí na třech hlavních principech. Kromě výživy, k nim Ájurvéda řadí spánek a zdravý sex.

Strava
jidloJe známo, že některé potraviny jsou pro určité lidi vhodné a pro jiné neplnohodnotné. Vše závisí na druhu potravy (zda zvyšuje energii Váty, Pitty nebo Kaphy, a jak ovlivňuje mysl) a na vrozené tělesné konstituci jedince. Známe-li svou konstituci, můžeme vybírat vhodné potraviny, které posilují rovnováhu.

Volba potravin je velmi důležitá, ale o zdraví rozhoduje též kombinace potravin (určité potraviny se nedoporučuje jíst společně (např. mléko a ryby, ovoce s jinými potravinami atd.), doba, kdy jíme (hlavní jídlo dne má být mezi 11–13 hodinou, kdy je nejsilnější trávení–agni) a způsob, jakým přistupujeme k jídlu (pomalu žvýkat, jíst v klidu s koncentrací na jídlo). Co se týká množství jídla, Ájurvéda doporučuje naplnit třetinu žaludku potravou, třetinu tekutinami a třetinu ponechat prázdnou. Po jídle se vyhněte cvičení. Nejvhodnější relaxací je ulehnutí na levý bok s následující krátkou procházkou.

Spánek
Spánek je velmi důležitou součástí života a zdraví. Je přirozenou regenerační funkcí organismu. Vydatný spánek zajišťuje zdravé tělo, sílu, plodnost, správnou funkci smyslů a dlouhověkost, nedostatečný a krátký spánek přináší mnohé problémy a vážné choroby. Ájurvéda doporučuje, abychom usínali mezi 22–23 hodinou.

Zdravý sex
Káma znamená milostnou touhu, přeneseně sex. Tvoří jeden ze čtyř cílů lidské existence a má dva hlavní účely- rozmnožování a požitek. V rozmnožování a zplození zdravého dítěte hraje roli prostředí, konstituce, strava, věk a časové období. Přiměřenou sexuální aktivitou lze vhodně usměrňovat výdej energie. Nadměrný sex však lidskému zdraví škodí.

Léčba v Ájurvédě

ayurindaPodstata onemocnění je dána nerovnováhou v těle. Tělo vyjadřuje nerovnováhu prostřednictvím příznaků provázejících nemoc.

Základním principem léčby v Ájurvédě je obnovit harmonii neboli rovnováhu. Je důležité si uvědomit, že Ájurvéda lidi nedělí jen na tři hlavní skupiny Váta, Pitta, Kapha (velmi orientační dělení), ale existuje nespočet dalších kombinací a odchylek založených na základě těchto tří energií.

V terapii Ájurvéda používá pouze přírodních prostředků (byliny, aromaterapie, terapie léčivými kameny, barvami, masáže a detoxikace atd.)
Ájurvéda pokrývá a léčí široké spektrum nemocí, od nachlazení po chronické nemoci, až k duševním nemocem.

Léčba v Ájurvédě je určena:
1. Pro regeneraci a omlazení(od 40 let věku jde o důležitou prevenci nemocí)
2. Jako léčba pro zvýšení potence a plodnosti
3. Při různých onemocněních a jejich léčbě : chronická horečka, záněty kloubů, revmatismus, dna, bolesti zad, hemeroidy, nemoci srdce, anorexie, gynekologické poruchy, cukrovka, nemoci jater, kožní vyrážky, ekzémy a lupenka, chronické průjmy, krční, nosní, ušní a oční onemocnění, otoky, únava, vyčerpání, nadváha, časté nachlazení, astma, nervová onemocnění, sexuální poruchy, bolesti hlavy a migréna, nadýmání, zažívací obtíže, močové a žlučníkové kameny, deprese, nespavost…Tato detoxikace a regenerace je prospěšná skoro u všech chronických nemocí.
4. Vhodné u stresu, jako regenerace a prevence při náročném zaměstnání, u psychických a nervových poruch, roztroušené sklerózy, po oslabení, u nemocích kloubů, kostí, osteoporózy .

 

Deset základních faktorů rozhodujících o tom, zda budeme zdraví nebo nemocní:

 

1. Strava

ayurveda1aVýživa hraje důležitou roli. Některé potraviny jsou vhodné a jiné méně vhodné. Suché ovoce, kyselé potraviny, syrové a studené jídlo je nevhodné v zimě a chladném počasí; pálivé, slané potraviny a horké nápoje nepříznivě ovlivňují pittu a kapha by neměla jíst smažená jídla, mléčné výrobky a studené nápoje.
Ideální jídelníček spočívá v souladu s vaší vrozenou konstitucí. Nevhodná kombinace potravin, konzervační látky, staré a ohřívané jídlo nebo jíst pozdě večer zapříčiňuje vznik nemocí. Strava má jednu velkou výhodu: jde o jeden z faktorů v našem životě nejlépe ovlivnitelný.

 

2. Spánek.

Průměrně člověku stačí spát 7 hodin. Spánek před půlnocí a vstávání časně ráno (nejlépe před východem slunce) podporuje zdraví.

3. Půst.

Jednodenní očistné dny se doporučují k detoxikaci organizmu od jedovatých látek, které jsou hlavní příčinou nemocí.

4. Roční období

Období váty je na podzim, za suchého, větrného počasí. Vlhká, chladná, zamračená zima patří kaphě, stejně jako časné jaro. Konec jara a horké léto odpovídá pittě. Přizpůsobení se dennímu režimu podle ročního období a konstituci pomáhá předejít zdravotním problémům. Na podzim se mají jíst teplá vařená jídla, vyhýbat se studeným syrovým jídlům a teple se oblékat. V opačném případě dochází ke zvyšování váty a zácpě nebo bolesti zad. V létě by se mělo dávat přednost studenějším nekořeněným jídlům a nepříliš teplým nápojům, omezením pobytu na slunci a intenzivnímu cvičení. Tak se sníží pravděpodobnost výskytu průjmů, kožních vyrážek nebo zlostných nálad.

5. Cvičení

joga_tri_zeny_4Pravidelné cvičení zdraví velmi prospívá. Zlepšuje prokrvení, posiluje činnost orgánů a životní sílu, přispívá k udržení přiměřené váhy, k relaxaci a vydatnému spánku. Podporuje činnost srdce a ledvin, trávicího sytému, zbavuje organizmus toxinů, tj. odpadních látek a Zejména aerobní cvičení vyhovují všem konstitucím. Na druhé straně přepínání a nadměrné cvičení odvodňuje organizmus, způsobuje bolesti svalů a na hrudi a může vést k artritidě nebo problémům se srdcem. Cvičení přiměřené intenzity poznáme v momentě, kdy se začneme potit na čele, pod paží a kolem páteře. V otázce konkrétního cvičení znovu jde o individuální přístup. Výborná je jóga, plavání a chůze.

6. Věk

Ájurvéda dělí lidský život z hlediska konstituce na 3 části – dětství je obdobím kapha, tělo je jemné, je v období růstu. Děti jsou více náchylné k nachlazení a zánětům. Od 17 – 50 let nastává věk pitty. Oproti dítěti u dospělých převažuje aktivita, ambice, tělo vyžaduje méně spánku. Často se objevují nemoci spojené s pittou . záněty žaludku, vředová choroba. Ve vyšším věku přecházíme do stadia vaty, s narušeným spánkem, bolestmi kloubů a zácpou a onemocněním nervového systému.

7. Emoce a mysl

Ájurvéda je holistická medicína. Tělo a mysl je nerozlučně spojeno. Onemocnění mysli ovlivňuje fyzické tělo a naopak. Každá myšlenka, vjem, pocit působí na každou buňku, tkáň, orgán našeho těla. Emoce, jako zlost, nenávist, hamižnost narušují rovnováhu tridóšy v těle a opačně, již přítomná nerovnováha se může projevit v negativních emocích.
Emoce nacházejí svůj projev v určitých orgánech: nenávist ve žlučníku, vztek v játrech, ledviny bývají místem pro strach, plíce a srdce pro smutek a zoufalství.

8. Stres

masageeAyurveda považuje stres za příčinu mnoha nemocí. Nesprávná životospráva, dietní chyby, nadměrné obavy a pracovní zatížení, rodinné a pracovní problémy, znečištění ovzduší a toxin v potravinách negativně působí na tělo a mysl. Stres může spustit alergii, vředovou chorobu, astma, kožní vyrážku apod.

9. Nesprávné užívání smyslů

Na léčbě působící na smysly je založena aromaterapie, léčení barvami, hudbou, bylinkami a masáže. Smysly přinášejí informace do mozku a nadbytečné užívání smyslů způsobuje v těle nerovnováhu.
Nadměrné slunění zatěžuje hmat a vede často ke kožní rakovině, nadměrný hluk ničí sluchové buňky a zvyšováním váty se objevují příznaky jako artritida.
Zneužíváním smyslů označujeme např. namáhání očí při čtení vleže nebo při čtení malých písmenek nebo sledování filmů plných násilí, přejídání či příliš kořeněná jídla zatěžují chuťové buňky, hlasitá hudba nebo dlouhé telefonické hovory namáhají sluch.

10. Poznání sebe sama

Poznání znamená cestu ke zdraví. Na základě znalosti mé konstituce vím, jaké vybírat potraviny, jak se chovat v určitém ročním období, jak se oblékat nebo jakému sportu se mohu věnovat. Snažím se neignorovat více své pocity a myšlenky, neboť se mi snaží poskytnou mnoho užitečných informací.

Všechny tyto faktory můžeme ovlivnit a vybrat si svou cestu: ke zdraví nebo k nerovnováze a nemoci.

 

Autor: MUDr. David Frej, www.ayurveda.cz

 

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

1 Komentář
  1. Ájurvéda: Umění bytí
    Ayurveda: Art of Being

    ZEMĚ: Indie / Švýcarsko / Německo
    ROK: 2001
    DÉLKA: 88 minut
    REŽIE: Nalin Pan
    JAZYK: čeština
    TITULKY: ne
    Chcete změnit svůj život a být bez nemocí? Nevíte, kudy vede cesta k dlouhověkosti? Už ve starověké Indii si uměli poradit přírodní cestou i s rakovinu, lupénkou a kompletním pohybovým aparátem. Metody a přístupy prověřené tisíciletími se nyní objevují díky řadě léčitelů i v ČR.

    V našem těle je přítomno pět prvků, a těmi jsou vzduch a prostor – Váta, oheň a voda – Pitta, voda a země – Kapha, které jsou souhrnně známy jako tři dóši – tři bioenergie. Všichni se rodíme s vyváženým a jedinečným přirozeným uspořádáním těchto tří dóš.

    Dokud vyváženost trvá, nemoci se neobjeví. Z hlediska proporcí by Váta měla tvořit celý jeden díl, pita polovinu a Kapha čtvrtinu. Pak je tělo zdravé. A jak se provádí diagnóza tří dóš v našem těle? Pulz Váty můžeme cítit v nervu palce. Pulz Pitty lze cítit v nervu ukazováku a pulz Kaphy v nervu prostředníku. Vnímáním pulzu se dá posoudit zdravotní stav pacienta. V tvrdém pulzu se dá odhalit duševní slabost, stres, strach a další stavy spojené s myslí.

    Léčitel Pavol Hlôska ve svých českých publikacích pracuje s pojmy sliz (Kapha), žluč (Pitta) a vítr (Váta) a dává tím ájurvédskému přístupu k životu uchopitelnější rozměr.

    KE SHLÉDNUTÍ ONLINE:
    http://www.mustwatchtv.cz/11-zdravi/216-ajurveda-umeni-byti/

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.