Zázračná máta – bylinka na mnoho obtíží + recepty

Máta je jednou z nejuniverzálnějších a nejoblíbenějších bylinek, kterou využijete hlavně v létě, díky jejím ochlazujícím, zklidňujícím a hojivým účinkům. Podívejte se na konkrétní její použití i s recepty na jednotlivé zdravotní obtíže.

Ulevuje od bolesti hlavy, rýmy a kašle

Pokud cestujete letadlem nebo klimatizovaným autobusem, přecházíte mezi rozpálenými ulicemi a studenými obchody, může vás začít bolet hlava, rozjet rýma nebo kašel. Pro tyto případy skvěle funguje mátový olej, který velmi doporučuji jako součást vaší domácí i cestovní lékárničky.

Tip: Pokud vás bolí hlava, smíchejte pár kapek mátového esenciálního oleje s některým z nosných olejů (kokosový, olivový, jojobový, …) a natřete jej na spánky, čelo a zátylek. Při rýmě jej nakapejte do aromalampy nebo do hrnce s horkou vodou a na cestách třeba na kapesník a inhalujte. Opravdu se vám uleví. Na kašel nejlépe pomáhá domácí mast proti kašli namazaná na hrudník. Její výroba vám zabere chviličku a dokáže zázraky!

Recept na jednoduchou domácí mast pro úlevu při kašli

Smíchejte ½ hrnku kokosového oleje s ¼ hrnku olivového oleje a ¼ hrnku včelího vosku a ve vodní lázní vše pozvolna rozpusťte. Když je vše tekuté, odstavte z plotny a nechte trošku vychladnout. Pak do směsi nakapejte 20 kapek mátového esenciálního oleje a 20 kapek eukalyptového esenciálního oleje, pořádně zamíchejte a přelijte do vhodné skleničky. Pak už jen podle potřeby natírejte na hrudník a prsa… a taky na spánky, krk a zátylek, i když je mast určená hlavně pro masáž hrudníku, nebojte se jí namazat i jinde!

Vzpruží a dodá energii

Jestli potřebujete trochu „nakopnout“ a dodat energii, ale v horkém létě nemáte chuť na kávu nebo do sebe nechcete ládovat zbytečné cukry v podobě různých energetických drinků, vsaďte na mátu. Při dlouhé jízdě v autě, kdy se potřebujete soustředit na cestu, nakapejte mátový esenciální olej na kapesník a párkrát se nadechněte. Skvělým bojovníkem proti únavě je také kombinace mátového esenciálního oleje s grepem a bergamotem. Před cestou si tyhle oleje smíchejte v malé roll-on lahvičce a až budete potřebovat vzpruhu, přejeďte si s ní zápěstí a předloktí. Tady ale pozor, citrusové esenciální oleje jsou fotosenzitivní, takže se po jejich použití nevystavujte přímému slunečnímu záření nebo je natírejte na chodidla, i tak jejich vůni krásné ucítíte!

Proti bolesti zad a svalů

Máta je také skvělým pomocníkem proti bolesti zad, kloubů a namožených nebo ztuhlých svalů. Až to na dovolené přeženete se sportem, smíchejte mátový esenciální olej s olivovým nebo kokosovým olejem a vetřete jej do bolavých svalů, můžete přidat i kapku levandulového esenciálního oleje. Stejně postupujte, i pokud vás bolí záda nebo klouby.

Pokud nemáte možnost oleje si namíchat, můžete na svaly použít i již výše popsanou mast proti kašli.

Jako přírodní repelent

Pokud vám dojde repelent, smíchejte pár kapek mátového esenciálního oleje s některým nosným olejem, třeba hroznovým, který se velice rychle vstřebává a natřete jím kůži. Máta hmyzákům vůbec nevoní, takže se vám budou vyhýbat. Jestli máte po ruce mátu čerstvou, skvělým a jednoduchým způsobem, jak se zbavit otravného hmyzu, je mátové lístky rozemnout v dlaních a vetřít je do kůže.

Seznam domácích receptů na ty nejúčinnější repelenty najdete v článku Nejúčinnější přírodní repelenty proti klíšťatům, komárům, blechám a mouchám – i pro zvířata.

Na štípance

Pokud jste repelent či mátu nepoužili a něco vás kouslo, máta pomůže i s tím. Smíchejte mátový esenciálního olej s olejem mandlovým (nebo jiným), což je olej vhodný i pro tu nejcitlivější pokožku, a potřete směsí štípance. Tahle kombinace skvěle funguje i na podrážděnou kůži od kopřiv. A jestli jste si po procházce v lese na kůži našli přisáté klíště a nemáte po ruce pinzetu, funguje namočit konec vatové tyčinky do uší do mátového esenciálního oleje a na klíště ji přiložit. Samo by se pak mělo vzdát.

Úleva při alergiích

Tohle je jedno z nejlepších využití mátového oleje! Jak už jsme si řekli, mátový olej skvěle pomáhá při rýmě, uvolní totiž svaly v nosní dutině. Což znamená, že parádně uleví i od alergických příznaků v pylové sezóně! Pokud tedy potahujete, funíte nebo chrápete, ve vzduchu rozptylte (pomocí difuzéru nebo aromalampy) kombinaci mátového, citrónového a eukalyptového esenciálního oleje. Tahle trojka je proti ucpanému nosu naprosto perfektní!

Na unavené nohy

Protože máta osvěžuje, skvěle funguje i proti unaveným těžkým nohám. Po dlouhé procházce nebo cestách je neskutečně příjemné přestříkat (nejen) nohy chladivým mátovým sprejem. Funguje úplně jako klimatizace v lahvičce. Jak na něj?

Recept na chladivý mátový sprej

Ve sto mililitrové lahvičce se sprejem smíchejte 3 lžíce mátové vody a 3 lžíce vilínové vody. Protřepejte a přidejte 6 kapek mátového oleje a 6 kapek oleje levandulového. Dobře promíchejte a nastříkejte na bolavé nohy. Pokud máte k dispozici ledničku, sprej určitě šoupněte tam. V horkém létě je pak chladivá voňavá mlha tím nejlepším osvěžením! Všechny ingredience seženete třeba na webu www.ekokoza.cz. 

Proti nevolnosti

Pokud vás na cestách přepadne nevolnost, nakapejte několik kapek mátového oleje na kapesník a inhalujte, uleví se vám! To samé doporučujeme provádět i při nevolnosti z jídla nebo těhotenství. Ještě lepším způsobem je esenciální olej inhalovat v páře pomocí hrnce s vařící vodou, ale to na cestách pravděpodobně nebude tím nejpohodlnějším způsobem. A jestli esenciální oleje rádi mícháte, na bolavé bříško nejlépe pomáhá kombinace mátového oleje s heřmánkem modrým nebo muškátovým oříškem.

Posílení účinků jiných kosmetických přípravků

Další skvělou schopností mátového oleje je i navýšení účinnosti jiných produktů. Ráda přidávám dvě až tři kapky mátového (nebo tea tree) oleje do šamponu. Nejen že se posílí jeho účinky, ale máta a tea tree také stimulují vlasové kořínky a pomáhají proti lupům. Navíc je pak šampon účinný i proti vším!

Proti nepříjemnému pachu

V teple se všechno snadno kazí, zbytky jídla rychleji kvasí nebo hnijí a odpadkový koš velice často nevoní tak, jak bychom si představovali. Nepříjemnému pachu linoucímu se z odpadkového koše zabráníte nakapáním několika kapek mátového esenciálního oleje na jeho dno.

Na hubnutí

O mátovém esenciálním oleji se také hovoří jako o skvělém pomocníkovi při hubnutí. Jeho vůně totiž lehce omezuje chuť k jídlu. Pokud tedy chcete zhubnout a trochu zmenšit porce jídla, mějte doma aromalampu nebo difuzér s mátovým olejem. A kila půjdou dolů!

Na nervy

Mátový olej sám o sobě uvolňuje a uklidňuje, takže pokud jste ve stresu nebo máte trápení, vsaďte na mátu, nebo ještě lépe na kombinaci máty se zeleným čajem.

Pro dentální hygienu

Máta se výborně hodí i do přípravků na zubní hygienu. Osvěžuje dech, remineralizuje zuby a působí antibakteriálně. Až budete tedy vyrábět svoji domácí pastu na zuby, nezapomeňte do ní mátový esenciální olejíček přikápnout.

Mnoho senzačních využití má samozřejmě i máta jako taková. Pokud vám to tedy prostor dovolí, určitě si pořiďte i bylinku čerstvou a pěstujte si mátu sami. V našem podnebném páse je to opravdu jednoduchá záležitost a někdy je naopak problém všechnu mátu využít, roste totiž opravdu jako z vody! Mátový čaj je skvělý při bolesti hlavy, proti nevolnosti a při horečce. V horku naprosto skvěle osvěží a takové domácí mátové mojito je v létě prostě nutnost!

Udělejte si svůj vlastní mátový olej a mějte ho stále při ruce! Recept na něj najdete v článku Recept na domácí výrobu léčivého mátového oleje.

Vyzkoušejte Domácí nevařený mátový sirup + univerzální recept na květové a bylinkové sirupy.

Podívejte se na to, jak můžete bylinkovým čajem z máty prospět svým rostlinám v článku Bylinkové čaje jako přírodní hnojiva pro vaše rostliny.

Máta je také součástí mých tipů na 8 receptů na detoxikační čaje.

Seznamte se s přírodními antibiotiky, kterým máta také je, v článku Seznam přírodních antibiotik a jejich použití na nejrůznější nemoci.

Krásné dny!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

2 Komentářů
  1. Zdravím! Marně ve všech receptech hledám domácí recept na mátové domácí víno.
    Někde jsem jej slyšela, nebo dokonce kdysi četla, že se dá vyrobit z hotového koupeného kvalitního víma asi tak, že ze do něho příídá máta- může být i meduňkové- ale bohužel jsem si ho nezapsala a tak nevím, jestli jen bílé víno, nebo i čevené a v jakém poměru a jak se to míchá.

    Prosím, zda někdo toto dělá doma, napište! Děkuji a ještě jak se užívá.Sdělte i meilem.

  2. Na zahradě mi roste máta, hledám recept na něco zdravého z rostlinek a v každém návodu se používá pouze mátový olej, ale ne rostlina… 🙁

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.