Plýtvání jídlem = plýtvání zdroji

Zamysleli jste se někdy nad tím, co všechno vyhazujete, když vyhazujete nesjezené, zkažené jídlo z lednice? 🥦🍆🥕
Plýtváním jídla je i plýtváním zdrojů, které byly použity během celého potravinového řetězce. Jedná se nejen o peníze, energii, která jde na produkci, dopravu a balení potravin, ale i o přírodní zdroje, včetně vody. 💧

Právě voda se stává stále více globální, vzácnou a diskutovanou komoditou. Odhaduje se, že do roku 2035 40% populace nebude mít snadný přístup k pitné vodě.
K tomu částečně přispívá i zemědělství, jelikož využívá až 70% celosvětové spotřeby sladkovodní vody. Nejvíce se jí spotřebuje na výrobu masa, potažmo mléčných výrobků.

Dnešní komerční živočišný průmysl se stal hlavní příčinou vymírání druhů, mrtvých zón v oceánech, vodního znečištění a destrukce přírody. Zodpovídá za 51% emisí skleníkových plynů! To je více, než když sečtěte emise všech dopravních prostředků dohromady a to včetně stále vzrůstající letecké dopravy. Metan, který dobytek produkuje, ohřívá planetu až 100 x rychleji než oxid uhličitý. Navíc je neuvěřitelně náročný na zdroje. Na výrobu 1 kg hovězího masa se spotřebuje 15 500 litrů vody. Na výrobu litru mléka tisíc litrů vody! Také kácení amazonského pralesa jde z 91% na vrub živočišné produkci – na uvolněných plantážích se pěstuje kukuřice a sója pro dobytek. Víc než 1/3 světové sklizně obilnin skončí v jejich žaludcích.
Kdybychom místo krmné sóji a kukuřice pěstovali jídlo pro lidi, bylo by možné ve světě zastavit hlad. Hned teď, OKAMŽITĚ!

Každou minutu produkuje dobytek 32.000.000 kilogramů exkrementů, které prosakují do půdy a do spodních vod a to je číslo jen z USA.

Dva hektary zemědělské půdy uživí 1 masožravce, ale 14 vegetariánů a hned 50 veganů! OSN nedávno vyzvala ke snížení konzumace masa a mléčných výrobků. Když ne kvůli našemu zdraví, tak pro nás všechny lidi, zvířata a pro naši milovanou planetu to za to stojí!

Naše planeta se ocitla na kraji svých možností… Každé plastové brčko, flák komerčního masa, koupená igelitka nebo móda z neudržitelných zdrojů, všechno hraje ohromnou roli…

Pokud vás toto téma zajímá, doporučuji vám tyto dokumunety: Cowspiracy, Live and let live, Dairy is scary, A plastic ocean, …

V roce 2048 má být z oceánu vylovena poslední ryba… To je za chvilku!

Když zemře oceán, zemřeme i my.

Více podrobností na toto téma naleznete v článku Jedna jediná změna ve vašem jídelníčku může pomoci zastavit světové hladovění .

 

Snížení konzumace masa a včasné kontrolování čerstvosti jídla v ledničce je určitě cesta vpřed! Jdete do toho se mnou? 

Pro více informací o dopadu plýtvání jídlem se podívejte na toto video od FAO.

Plýtváním jídla je jedním z témat, kterým se Glopolis zabývá. Pro více informací mrkněte na stránky evropského projektu Strefowa, které jsou v Češtině.

Za naši planetu, za vše živé… Díky!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.