Květáková polévka jako protizánětlivá dobrota a hlavní jídlo

květáková polévka2Pokud milujete polévky, tak mám pro vás skvělý recept, který kombinuje prohřátí těla, výtečnou chuť, zasycení a výživu, která léčí. Je složen z květáku, který chrání před rakovinou, pórku, který má posilující efekt na střeva (přírodní prebiotikum), cizrny bohaté na bílkoviny a vlákninu a bylinek. Tato polévka je navíc protizánětlivá, zcela bezlepková, uklidňuje a uzdravuje. Výraznou chuť jí dodá krok, kdy květák nejprve upečeme a také přepuštěné máslo (ghí), smetanovost jí dodá rozmixovaná cizrna a kokosové mléko.

Tato polévka je skvělá jako hlavní jídlo s plackami nebo chlebem, ale také jako klasická polévka. Záleží na tom, jak velký hlad máte a jakou konzistenci polévky upřednostňujete. Můžete do ní také přidat bezlepkové krutony.

 

Protizánětlivá květáková polévka s pórkem

Ingredience na 6-8 porcí:

  • 3 lžíce virgin olivového oleje
  • 1 středně velký květák, rozdělený na růžičky
  • 2 polévkové lžíce ghí (recept na přepuštěné máslo)
  • 1 pórek, nakrájený
  • 1 středně velká žlutá cibule, nahrubo nakrájená
  • 6 stroužků česneku, nadrcené
  • 1 lžička mořské soli (himalájské)
  • černý pepř podle chuti
  • 1 polévková lžíce čerstvých nebo sušených byliny (rozmarýn, tymián, …)
  • 200-250 g cizrny (předem ji namočte na 12 hodin do studené vody) nebo 400 g cizrny z plechovky
  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • 1 plechovka kokosového mléka nebo 1 šálek domácího mléka (recept na domácí kokosové mléko)