Domácí nevařený mátový sirup + univerzální recept na květové a bylinkové sirupy

mátový sirup1Musím říci, že letos mě moc baví dělat nejrůznější sirupy – smrkový, jedlový, bezový, kopřivový, jitrocelový, jahodový, teď naposledy mátový a mám pocit, že s nimi zdaleka nekončím. Každý z nich má jiné léčivé účinky, protože je nevařím, jsou skvělou zásobou zdraví na chladnější měsíce a hlavně všem moc chutnají. Tento recept je univerzální a dá se použít místo máty jakékoli jiné bylinky, které máte rádi – meduňkový, mateřídouškový, šalvějový, heřmánkový a další nebo si můžete udělat mixované sirupy, například mátovo-bazalkový, který je také moc dobrý nebo květové sirupy – pampeliška, sedmikrásky, fialky, růže a nebo bylinkovo-květové, například z plátků růže a jahodového listí nebo jen z malinového listí a mnoho dalších variant. Fantazii a chutím se meze nekladou.

Bylinky a květy na sirupy sbíráme za slunečného počasí na čisté lokalitě, nejlépe okolo poledne, kdy mají nejsilnější vůni.

Zvolíte-li meduňku, mátu, mateřídoušku, levanduli, kopřivy – sbírejte celou nať.
U jitrocele jen listy.
U pampelišky, violek, růží a dalších květů jen květy.

 

Účinky máty peprné:

  • zvýšení tělesné kondice
  • frigidita
  • impotence
  • posílení nervové soustavy
  • žaludeční potíže
  • krvácení
  • křeče žaludku, žaludeční křeče
  • kolika trávicího traktu
  • anorexie, nechutenství
  • žlučové kameny – bolesti žlučníku
  • bolesti zubů, bolesti dásní
  • zánět zubu, zánět dásně
  • zápach z úst
  • vyrážky
  • zánět kůže
  • utlumení tvorby mateřského mléka (neměly by jí těhotné a kojící ženy!)

Především se máta léčebně uplatňuje u všech druhů žaludečních obtíží. Zastavuje  zvracení, uvolňuje křeče žaludku, léčí koliky a choroby střev, zlepšuje chuť k jídlu, tiší  bolesti při žlučových kamenech, zlepšuje vylučování žluči a odstraňuje plynatost. Pro  příjemnou chuť a všestranně dobré vlastnosti ji lze použít i do denního čaje, ovšem ne mnoho, neboť má intenzivní chuť.

Hlavní obsahovou složkou máty je mentol, který vyvolává pocit chladu (je vhodná především v létě) a znecitlivuje,   proto se máta při vnějším použití osvědčuje k výplachům a kloktání při bolestech zubů a dásní a zároveň zpříjemňuje a čistí dech.

 

 Ingredience na sirup:

  • 500 g čerstvých mátových lístků (nebo vámi zvolených bylinek)
  • 2 velké bio citrony nakrájené na kolečka
  • 5 l převařené vody, používá se až po vychladnutí na pokojovou teplotu
  • 800 g cukru (třtinový, kokosový)
  • 2 lžičky kyseliny citronové (nebo více citronové šťávy – ze 2 větších citrónů)
  • šťáva z 1/2 citronu

 

Postup:

mátaMátu propláchněte a vložte do hrnce. Citrony nakrájejte na kolečka a vložte do hrnce. Vše zalijte vodou. Nechte 24 hodin louhovat pod pokličkou při pokojové teplotě.

Namočené lístky a citrony přeceďte a čistýma rukama ještě vymačkejte. Do přecezeného výluhu přidejte cukr, citronovou šťávu z 1/2 citronu a kyselinu citronovou nebo šťávu ještě ze 2 citrónů. Lehce zahřejte nejlépe do 42°C a cukr dobře promíchejte, aby se rozpustil a vznikl sirup.

Vzniklý sirup nalijte do sterilních lahví a kdo chce, může přidat čajovou lžičku čistého alkoholu a otřít jím ještě hrdlo lahve a víčko.

Skladujte v lednici nebo nalijte do sáčků na led a dejte do mrazáku.

Osvěžující mátová limonáda

mátová limonádaNalijte do sklenky sirup, přidejte led, kousky ovoce (na kolečka omyté limetky nebo maliny, …), zalijte sodou, ozdobte lístky máty, zapíchněte brčko a je to.

Také vlahý čaj se dá sirupem osladit a ozdravit. To používám hlavně v zimě a sirupy střídám.

Ovocný salát zakápnutý mátovým sirupem je moc fajn, stejně tak dobře se hodí do smoothies, na zmrzlinu nebo na palačinky.
Poznámka:

Bylinné čaje a sirupy jsou přirozenými léčivy, které bychom neměli používat dlouhodobě. Stejný druh bylinek bychom neměli konzumovat déle než 6 týdnů.

Dětem se sirupy radí podávat až od jednoho roku. Pozor si musí dávat alergici.

Další báječné domácí sirupy naleznete v sekci Zdravé sirupy.

Dobrou chuť!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

12 Komentářů
  1. Dobrý den, chci se zeptat, opravdu toho množství máty na sirup má být 500 g – to je půl kila a jen litr vody? Máty mám pul kýble a kdyz tam přidám jen litr vody, tak není vše ponořené. Děkuji, já jen jestli není nekde chyba :-). Lýdie

  2. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mám zabito podle receptu ale volal do mám na spodku není to ponořené. Nevadí to. Děkuji Jackie

  3. Z ikei sklenice mám a bohužel jedna z nich neodolala. Ale jen jedna. A Bernard, dokážu pochopit tu oběť ;), také jich pár mám, jen mi trošku vadí, že nejsou průhledné.. nicméně, moc děkuji a velice si vážím vašich odpovědí.. přeji vám vše dobré. Lukas

  4. Oblíbila jsem si 0,5 l láhve s patentním uzávěrem od piva Bernard. Je zálohovaná pouze 7,- Kč a etikety hsou snadno sundat…má to jedinou chybu…manžel se prý musí kvůli mým sirupům hrozně obětovat 🙂

  5. Zdravím Vás Michaelo, mohl bych Vás požádat o tip na lahve? Bohužel nemůžu najít vhodné, které by nepouštěly vzduch a sirupy v nich neplesnivěly. Ne každá, ale občas se stane. Stejně tak bych Vás požádal o tip, jak je sterilizivat. Jinak moc děkuji za recepty. Některé jsou opravdu výtečné. Předem děkuji. Lukáš

    1. Dobrý den Lukáši,

      díky, mě se velmi osvědčily šroubovací láhve od vína Jacob´s Creek 🙂

      Jinak já lahve vyvařím a proliji alkoholem, navíc otřu vatičkou namočenou v alkoholu i víčko zevnitř a když sirup do lahví naliji, otřu jí i hrdlo a kápnu do sirupu trošku. V sirupu to není cítit.

      Michaela

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.