Jednoduchý recept na léčivý kopřivový sirup

kopřivový sirupKopřivový sirup je nejlepším přírodním prostředkem na očistu krve, tedy detoxikaci a také na podporu imunitního sytému, boj proti revmatismu a artritidě, léčbu anémie, astmatu, kožních, respiračních a močových problémů nebo proti vypadávání vlasů. Tento recept je velmi jednoduchý na výrobu a moc dobrý na chuť.

 

Kopřiva vám pomůže při těchto stavech:

  • bolesti hlavy
  • ekzémy
  • ledivnový písek a močový písek, ledvinové kameny
  • čistí krev (detoxikace)
  • chudokrevnost, anémie (podpora krvetvorby)
  • podpora funkce slinivky břišní
  • hyperglykémie (snižuje hladinu krevního cukru glukózy v séru)
  • záněty močových cest
  • zástava močení (anurie)
  • nemoci jater
  • nemoci žlučníku
  • nemoci sleziny
  • zahlenění žaludku
  • zahlenění dýchacích cest
  • nemoci sleziny
  • nemoci plic
  • žaludeční křeče
  • žaludeční vředy
  • virové infekce
  • bakteriální infekce
  • únava
  • vyčerpanost
  • chudokrevnost, anémie (podpora krvetvorby)
  • otoky, vodnatelnost
  • alergie
  • náchylnost k nachlazení
  • revma, revmatoidní artritida
  • dna
  • řídké vlasy, růst vlasů
  • zúžení cév dolních končetin
  • angina pectoris, zúžení koronárních tepen srdce
  • píštěl, fistule
  • plíseň nehtů
  • kuří oko
  • bolesti zad, ischias, lumbago
  • záněty nervů horních a dolních končetin
  • prevence rakoviny

 

Základní recept na kopřivový sirup

Ingredience:

  • mladé listy kopřivy (př. 1 kg)
  • cukr (př. na 500 ml kopřivové šťávy 500 gramů cukru)

Postup:

ruční šťáva z kopřivyČerstvé listy kopřivy propláchněte ve vodě a odšťavte. Pokud nemáte odšťavovač, můžete použít mlýnek na maso a z rozemletých listů vymačkáte šťávu (přes plátýnko nebo přímo z mlýnku – viz obrázek).

Podle množství šťávy budete přidávat cukr. Vznikne-li vám např. 150 ml šťávy, přidáte 150 g cukru. Tuto směs zahřejete na mírném plameni a promícháváte, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne vám sirupová konzistence. Vzniklý sirup nalijte do sterilních lahví, zavíčkujte a uchovávejte v lednici. Doba trvanlivosti je několik měsíců, v závislosti na čistotě zpracování.

 

Užívání:

Nejlepší užívání tohoto sirupu je jedna polévková lžíce dvakrát denně při obtížích, rozpuštěná ve vodě jako šťáva.

 

Tip1: Kdo má rád ostřejší chuť sirupu, může přidat citrónovou šťávu. Na 400g čerstvých listů kopřivy to bude šťáva zhruba ze 6 citrónů.

Tip2: Pokud se chcete vyvarovat bílému cukru, můžete použít třtinový, kokosový a podobně.

Tip3: Jestli nechcete kopřivovou šťávu vařit a navíc s cukrem, můžete ji smíchat při pokojové teplotě s tekutým medem nebo jiným sladidlem (např. rýžovým, ječným, kukuřičným nebo jiným sladem). Takový sirup má ovšem nižší dobu spotřeby.

Tip4: Pokud máte chuť vyzkoušet i jinou variantu, než jsou jen kopřivové listy, můžete smíchat kopřivové listy a listy rybízu v poměru 1:1. Tento míchaný sirup je také báječný.

Tip5: Já si dělám sirupy do mrazáku. Naliji hotový sirup do sáčků na led, takže se mi vytvoří malé porcičky sirupu. Sáčky zavážu a dám do mrazáku. Pak jen vylupuji potřebné množství sirupu a sirup tak vydrží velmi dlouho bez konzervace, se zachováním veškerých živin.

 

kopřivaMou nejoblíbenější variantou je sirup z čerstvé šťávy, dobře promíchaný s tekutým medem při pokojové teplotě a skladovaný v mrazáku. Je to nejčistší a nejzdravější kombinace, kterou vám velmi doporučuji.

Kopřivovou šťávu nebo listy kopřivy můžete přidávat také do smoothies, míchat s jinými, například ovocnými šťávami, sirup je pak moc dobrý například i na palačinky nebo jako sladidlo.

Z kopřivových listů si také můžete udělat skvělé pesto, podle receptu 3 recepty na pampeliškové pesto  nebo kopřivový med, na jehož výrobu najdete recept v článku Recept na kopřivovo-kurkumový léčivý med.

Nezapomeňte si také kopřivové listy nasušit na léčivý a ledviny čistící čaj.

 

Hodně zdraví a dobrou chuť!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

2 Komentářů
  1. Udělala jsem kopřivový sirup s medem a dala do sáčků na led do mrazáku, jak je uvedeno v článku, a je fakt super. Hlavně jsem nezničila léčivé účinky kopřivy vařením a dlouho mi tak vydrží. Chutná i dětem a to je co říct, když je z kopřiv 🙂

    Díky!

  2. Dobrý den,

    vyzkoušela jsem Váš sirup s agáve sirupem a je fantastický!
    Díky moc,
    A.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.