Recept na domácí zdravou kokosovou mouku

Domácí výrobě kokosové mouky předchází výroba kokosového „mléka“.

Kokosová mouka rozhodně není totéž jako strouhaný kokos, který běžně zakoupíte v supermarketu. Díky nižšímu obsahu sacharidů a vyššímu podílu bílkovin a vlákniny ji bez problému můžete použít také v protikvasinkové dietě. Výhodou domácí výroby kokosové mouky mimo jiné také to, že kromě mouky budete mít také domácí kokosové „mléko“, které je velmi zdravé a chutné.

Výhodou kokosové mouky je to, že velmi dobře saje tekutiny a tudíž je vhodná na zahušťování a pečení a oproti například mandlové mouce je mnohem levnější. Doma vyrobená kokosová mouka je také o mnoho levnější než ta kupovaná.

Nejdříve bude potřeba, abyste si vyrobili kokosové mléko podle receptu v článku Domácí výroba kokosového mléka.

Hotové mléko nalijte do plastové nebo skleněné uzavíratelné nádoby a uchovávejte v lednici maximálně 4 dny. Před každým použitím mléko dobře promíchejte, aby se krém (tuk), který se usazuje na stěnách a nahoře, promíchal s vodou, která se drží dole. Tento proces je přirozený a nemusíte se ho obávat. Na kvalitu mléka to nemá žádný negativní dopad.

 

Recept na kokosovou mouku

Vyměníte-li kravské mléčné produkty za ty rostlinné, velmi ozdravíte celý svůj vnitřní systém.

čas přípravy: 5 minut + 40-120 minut sušení

Ingredience:

  • kokosová drť z výroby mléka

 

Postup:

Pokud používáte drť, ze které jste udělali mléko, je třeba ji nejprve vysušit. Dejte ji tedy na plech na pečící papír.

Předehřejte troubu na 120°C a sušte drť 45-60 minut. Poté vyndejte, prohrábněte prstem a zjistěte, zda-li je drť už zcela suchá. Pokud ne, dejte ji ještě dosušit.

Pokud ano, tak ji obraťte a sušte dalších zhruba 20 minut.

Poté mouku vložte do mixéru a mixujte na plný výkon 30-60 sekund.

 

 

ZDRAVOTNÍ BENEFITY KOKOSOVÉ MOUKY

Pomáhá udržovat optimální hladinu cukru v krvi

Při konzumaci kokosové mouky nedochází k výkyvům hladiny cukru v krvi, má nízký glykemický index (45) a obsahuje méně než 10% stravitelných sacharidů. Pomalý rozklad sacharidů zabraňuje nárůstu krevního cukru a zlepšuje uvolňování inzulínu.

 

Je bohatá na vlákninu a zlepšuje trávení

Zhruba 60% kokosové mouky tvoří vláknina. Vláknina je potřebná pro správné fungování trávení a pomáhá navodit dlouhodobější pocit sytosti, což je v dietě velmi žádoucí.

 

Obsahuje množství vitamínů a minerálních látek

V kokosové mouce najdeme vitamíny B1, B2, B6, E a C. Z minerálních látek je zdrojem manganu, hořčíku, vápníku, železa a draslíku.

 

Je hypoalergenní a bezlepková

Kokosová mouka je přirozeně bezlepková a bývá dobře snášena jedinci s nejrůznějšími potravinovými alergiemi (samozřejmě s výjimkou alergie na kokos).

 

Je zdrojem zdravých tuků

V kokosové mouce nalezneme tzv. MCT tuky (mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem), jejichž výhodou je, že se v játrech přeměňují přímo na energii, namísto toho, aby se uložily do tukových zásob.

 

Snižuje hladinu cholesterolu v krvi

Pravidelná konzumace kokosové mouky může přispět ke snížení LDL („špatného“) cholesterolu v krvi a tím i rizika vzniku srdečních onemocnění.

 

Můžete hned vyzkoušet domácí semínkový chléb, vhodný i při protikvasinkové dietě, kde se kokosová mouka používá – Recept na chléb při protikvasinkové dietě.

Hodně zdraví a dobrou chuť!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.