Protizánětlivý lék – nakládaný zázvor s kurkumou + fakta o zázvorovité rodině

Je tu další z řady protizánětlivých receptů, tentokrát na přírodní medicínu, která funguje také jako skvělé antibiotikum, na trávení, při nachlazení, artritidě, nevolnosti a na uvolnění.

Zázvor, kurkuma, kardamom a galgán (galangal), patří do jedné zázvorníkovité (zázvorovité) rodiny, kterou vám dnes představím, spolu s jejími léčivými účinky. Půlku této rodiny jsem se pro její neuvěřitelné účinky rozhodla zkombinovat do tohoto unikátního přírodního léku, který vám moc doporučuji také k posílení imunity.

 

Benefity koření ze zázvorníkové rodiny

Zázvor

V Ayurvédě je zázvor znám jako „univerzální medicína“ a je konzumován jako koření i jako lék. Je dobře znám pro své použití při trávicích a respiračních onemocněních. Zázvor zmírňuje nevolnost a zvracení, proto je velmi užitečný pro těhotné ženy.
Také zmírňuje záněty a bolesti při artritidě.
Zlepšuje trávení, cirkulaci v našem těle a udržuje nás v teple.
Je to skvělý lék při nachlazení, rýmě, kašli a chřipce.

 

Kurkuma

Čerstvý kořen kurkumy vypadá jako hubená verze zázvoru. Je známá pro své celkové uzdravující účinky pro všechny konstituční typy. Kurkuma pomáhá trávení, udržuje vyrovnanou střevní flóru (prospěšné bakterie) a snižuje plynatost.
Kurkuma může být použita jako antiseptikum na malé řezné rány a popáleniny.
Pomáhá snížit úzkost a stres.
Čistí krev a zlepšuje tvorbu nových tkání.
Kurkuma je dobře známá pro své použití na kůži, jako kožní tonikum.

 

Galgán

Galgán je chuťově i vzhledově podobný zázvoru. Je doporučován při nadýmání, žaludečních problémech, při průjmových onemocněních, při revmatismu, nepravidelné menstruaci, podporuje mozek a mužskou plodnost.

Má antibakteriální, dezinfekční a mírně protizánětlivé účinky a jde o šampióna v boji proti rakovině

U nás není ještě tak známý v čerstvé formě, ale sušený kořen můžete běžně sehnat na internetu.  Je například používán ve Švédských kapkách.

 

Kardamon

Kardamom je třetí nejdražší koření na světě, po šafránu a vanilce. Kardamom působí jako expektorans, který otevírá a čistí kongesce v plicích a krku, což nám umožňuje volně dýchat.
Zlepšuje také krevní oběh a zvyšuje průtok krve.
Kardamom je jedním z nejbezpečnějších zažívacích stimulantů. Pomáhá zmírnit střevní potíže a nadýmání a zároveň podporuje dobré trávení.

Pití kávy je stresující pro nadledvinky Přidání zázvoru a kardamonu do kávy tento stresový efekt neutralizuje.
Kardamom lze použít při špatném dechu a problémech s dásněmi.

 

 

Recept na nakládaný zázvor s kurkumou

Ingredience:

  • ¼ hrnku čerstvého zázvoru – na tenké plátky nebo nudličky
  • ¼ hrnku čerstvé kurkumy – na tenké plátky nebo nudličky
  • 1 hrnek extra panenského olivového oleje
  • 2 lžičky ayurvédské bylinné směsi Hingvastak (volitelné) nebo 1 zarovnaná lžička římského kmínu
  • lžička semínek černé hořčice
  • ½ lžičky chilli prášku nebo kousek zelené chilli papričky
  • 2 lžičky mořské nebo himalájské soli
  • šťáva z 1 citrónu nebo limetky

 

Postup:

Nakrájejte na plátky zázvor a kurkumu.

Rozehřejte na pánvi olej a přidejte koření. Jakmile začnou hořčičná semínka praskat/vyskakovat, vypněte, odstraňte z tepla.

Do směsi přidejte zázvor a kurkumu a dobře promíchejte.

Pak přidejte šťávu z citrónu a sůl a opět promíchejte.

Celou směs dejte do sterilizované (vypláchnuté vařící vodou) uzavíratelné sklenice.

Užívání:

Dejte si každý den lžíci této směsi, nejlépe ráno před jídlem. Je-li pro vás lžíce najednou moc, rozdělte si dávku na 2x denně půl lžíce.

Uchování:

Takto uzavřenou směs můžete skladovat v lednici po dobu 2-3 měsíců.

 

Bojujete s občasnými nebo chronickými záněty?