Protizánětlivý lék – nakládaný zázvor s kurkumou + fakta o zázvorovité rodině

Je tu další z řady protizánětlivých receptů, tentokrát na přírodní medicínu, která funguje také jako skvělé antibiotikum, na trávení, při nachlazení, artritidě, nevolnosti a na uvolnění.

Zázvor, kurkuma, kardamom a galgán (galangal), patří do jedné zázvorníkovité (zázvorovité) rodiny, kterou vám dnes představím, spolu s jejími léčivými účinky. Půlku této rodiny jsem se pro její neuvěřitelné účinky rozhodla zkombinovat do tohoto unikátního přírodního léku, který vám moc doporučuji také k posílení imunity.

 

Benefity koření ze zázvorníkové rodiny

Zázvor

V Ayurvédě je zázvor znám jako „univerzální medicína“ a je konzumován jako koření i jako lék. Je dobře znám pro své použití při trávicích a respiračních onemocněních. Zázvor zmírňuje nevolnost a zvracení, proto je velmi užitečný pro těhotné ženy.
Také zmírňuje záněty a bolesti při artritidě.
Zlepšuje trávení, cirkulaci v našem těle a udržuje nás v teple.
Je to skvělý lék při nachlazení, rýmě, kašli a chřipce.

 

Kurkuma

Čerstvý kořen kurkumy vypadá jako hubená verze zázvoru. Je známá pro své celkové uzdravující účinky pro všechny konstituční typy. Kurkuma pomáhá trávení, udržuje vyrovnanou střevní flóru (prospěšné bakterie) a snižuje plynatost.
Kurkuma může být použita jako antiseptikum na malé řezné rány a popáleniny.
Pomáhá snížit úzkost a stres.
Čistí krev a zlepšuje tvorbu nových tkání.
Kurkuma je dobře známá pro své použití na kůži, jako kožní tonikum.

 

Galgán

Galgán je chuťově i vzhledově podobný zázvoru. Je doporučován při nadýmání, žaludečních problémech, při průjmových onemocněních, při revmatismu, nepravidelné menstruaci, podporuje mozek a mužskou plodnost.

Má antibakteriální, dezinfekční a mírně protizánětlivé účinky a jde o šampióna v boji proti rakovině

U nás není ještě tak známý v čerstvé formě, ale sušený kořen můžete běžně sehnat na internetu.  Je například používán ve Švédských kapkách.

 

Kardamon

Kardamom je třetí nejdražší koření na světě, po šafránu a vanilce. Kardamom působí jako expektorans, který otevírá a čistí kongesce v plicích a krku, což nám umožňuje volně dýchat.
Zlepšuje také krevní oběh a zvyšuje průtok krve.
Kardamom je jedním z nejbezpečnějších zažívacích stimulantů. Pomáhá zmírnit střevní potíže a nadýmání a zároveň podporuje dobré trávení.

Pití kávy je stresující pro nadledvinky Přidání zázvoru a kardamonu do kávy tento stresový efekt neutralizuje.
Kardamom lze použít při špatném dechu a problémech s dásněmi.

 

 

Recept na nakládaný zázvor s kurkumou

Ingredience:

  • ¼ hrnku čerstvého zázvoru – na tenké plátky nebo nudličky
  • ¼ hrnku čerstvé kurkumy – na tenké plátky nebo nudličky
  • 1 hrnek extra panenského olivového oleje
  • 2 lžičky ayurvédské bylinné směsi Hingvastak (volitelné) nebo 1 zarovnaná lžička římského kmínu
  • lžička semínek černé hořčice
  • ½ lžičky chilli prášku nebo kousek zelené chilli papričky
  • 2 lžičky mořské nebo himalájské soli
  • šťáva z 1 citrónu nebo limetky

 

Postup:

Nakrájejte na plátky zázvor a kurkumu.

Rozehřejte na pánvi olej a přidejte koření. Jakmile začnou hořčičná semínka praskat/vyskakovat, vypněte, odstraňte z tepla.

Do směsi přidejte zázvor a kurkumu a dobře promíchejte.

Pak přidejte šťávu z citrónu a sůl a opět promíchejte.

Celou směs dejte do sterilizované (vypláchnuté vařící vodou) uzavíratelné sklenice.

Užívání:

Dejte si každý den lžíci této směsi, nejlépe ráno před jídlem. Je-li pro vás lžíce najednou moc, rozdělte si dávku na 2x denně půl lžíce.

Uchování:

Takto uzavřenou směs můžete skladovat v lednici po dobu 2-3 měsíců.

 

Bojujete s občasnými nebo chronickými záněty?

Je třeba k této problematice přistoupit celostně a udělat několik potřebných změn k lepšímu. V eBooku „Jak vyléčit kvasinkovou infekci přírodně a navždy – holistický systém pozitivní proměny života“, popisuji důležité aspekty úpravy stravy, posílení orgánů, pročištění těla a navrácení ho do rovnováhy, ve které panuje zdraví na všech úrovních, konkrétními funkčními kroky, které již pomohly stovkám mých uzdravených klientů.

Opakované kvasinkové infekce vedou k chronickým zánětům, dysbakterióze, syndromu propustného střeva, autoimunitním onemocněním, participují na vzniku rakovinných nádorů, napadají mozek a v důsledku toho ničí naší psychiku a způsobují mnoho dalších velmi nepříjemných zdravotních problémů.

Pokud chcete zjistit, zda patříte k 80% populace, která trpí přemnoženými kvasinkami a z nich plynoucích problémů, stáhněte si zdarma můj eBook „Jak si vytestovat kvasinkovou infekci“, odpovězte na otázky v něm položené, vyhodnoťte svůj aktuální zdravotní stav a rozhodněte se podle výsledků o další cestě. Já vám nabízím tu přírodní, šetrnou a trvalou, bez negativních vedlejších účinků.

Hodně zdraví!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

2 Komentářů
  1. Dobrý den, dělám si skoro každý den čaj ze zázvoru,kurkumy ,medu, citronu + přidávám špetku kayenského pepře.Někde jsem četla, že se tím zvyšuje účinnost kurkumy.Někde se ale píše, že kurkuma je účinná jen tehdy, když projde olejem.Mám na mysli takové to orestování. Je to pravda? Je to tedy normálně v čaji, zalité horkou vodou, neúčinné?Děkuji

  2. Chtěla bych se zeptat, jaký je v tomto případě rozdíl oproti užívání preparátů systémové enzymoterapie. Sama beru pravidelně s úspěchem Wobenzym a moc by mne zajímalo, zda lze nějak toto doplnit. Moc děkuji za odpověď.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.