12 důvodů, proč by měli (nejen) muži cvičit jógu každý den

Jako lektorka jógy se setkávám na svých lekcích hlavně se ženami, muže aby člověk pohledal a to je velká škoda. Nesprávná interpretace, že jóga je lehčí forma fitness tréninku, vhodnější pro ženy, může způsobit, že někteří muži se józe vyhnou a ztratí tak ohromný zdravotní a mentální přínos, který by jim cvičení mohlo poskytnout. Jedním z důvodů této mylné interpretace je, že jóga je spíše o protažení a flexibilitě těla, než o síle a budování svalů. Praxe jógy však dokazuje, že se v mysli a těle cvičením zvyšuje celková síla (také mentální) a budování svalů, což je velmi cenné pro každého člověka. 

Pokud jste se doposud józe vyhýbali, podívejte se na 12 následujících důvodů, proč byste ji měli vyzkoušet a přijmout ji jako součást své pohybové aktivity.

 

1. Jóga buduje svaly rovnoměrně.

Muži mají tendenci pracovat na posílení svalů pouze v určitých partiích jako jsou bicepsy, ramena nebo prsa, zatímco jóga vytváří svaly rovnoměrně po celém těle a zvyšuje jeho flexibilitu. Zaměření se na kulturistiku svádí k ignoraci důležitých svalových skupin, zatímco jóga je účinná pro celkovou kondici.

 

2. Jóga zvyšuje sílu v mrtvém tahu (úhlu).

Studie z roku 2013 ukázala, že muži, kteří prošli 12-ti týdenním jógovým programem, vykazovali zvýšenou pevnost mrtvého tahu a výrazně zvýšenou flexibilitu a pružnost ramen.

 

 

 

3. Více pružnosti znamená méně zranění.

Vědomé a správně prováděné jógové cvičení je cestou k  bezpečnému a efektivnímu procvičení všech částí těla, které muži normálně nezpevňují. V důsledku toho se svaly naučí spolupracovat harmoničtěji, protažením jsou ochráněny před zraněními a jejich pružnost dodává tělu (i mysli) pocit lehkosti a uvolněnosti. Vzhledem k uvolněné mysli je uvolněn často nahromaděný stres z práce, což je další z ohromných benefitů.

 

4. Zlepšení vytrvalosti znamená lepší trénink i v jiných sportech.

Další nedávná studie zjistila, že praxe jógy zlepšuje respirační a kardiovaskulární funkci, stejně jako budování svalové síly. Kombinovaná vytrvalost se zvýšenou pružností poskytované jógou, vede k potenciálně lepšímu cvičení také v jiných fyzických disciplínách, jako je například běh, tenis a jízda na kole.

 

5. Jóga brání negativním účinkům jiných fyzických aktivit upřednostňovaných muži.

Například při hraní squashe a golfu má páteř tendenci se soustavně otáčet jedním směrem. Jóga pomáhá vyvážit tuto nesoudržnost pomocí pozic, které udržují páteř pružnou a vybalancovanou. Také vyvažuje dopad gravitace u běžců.

 

6. Jóga podporuje hubnutí a svalový tonus.

Studie provedená časopisem Journal of Alternative Medicine prokázala, že muži, kteří praktikovali jógu každý den, ztratili během 10 dní 2 kg tuku. Jóga snižuje hladinu kortizolu, stresového hormonu, který nutí vaše tělo k ukládání tuku v oblasti břicha. Cvičením s vlastní vahou těla a odolností, pomáhá jóga budovat štíhlé pevné svaly, plné síly.

7. Jóga může zmírnit chronickou bolesti dolních končetin.

Pokud máte sedavé zaměstnání nebo naopak celý den někde stojíte, může to mít velmi negativní dopad na vaše záda a bolest v nohách. Když jsou svaly kolem kyčelního kloubu, na bocích nebo hamstringy (zadní stehenní sval) utažené (napjaté), svaly v dolní části zad se mohou toto napětí snažit kompenzovat, což vede k bolesti. Několik studií zjistilo, že jóga nejen zmírňuje bolesti dolní části zad, ale také pomáhá s fibromyalgií, osteoporózou a jinými druhy chronické bolesti.

 

8. Zlepšuje držení těla a zvyšuje sebedůvěru.

Jóga může pomáhat mužům vypadat více sebejistě, zejména jak stárnou. Lepší celkový svalový tonus a zvýšená flexibilita pomáhají zlepšit držení těla a lepší držení těla působí sebevědoměji a důvěryhodněji. V józe je mnoho ohybů a rotací, které udržují vaše spinální disky pružné a zlepšují rovnováhu.

 

9. Jóga snižuje stres a úzkost.

Jóga propojuje práci s tělem a myslí kombinací fyzických pozic (asán), řízeného dýchání a relaxačních technik, u nichž bylo prokázáno, že snižují krevní tlak a srdeční frekvenci, které pomáhají modulovat reakci na stres. Je dokázáno, že jóga může také pomoci při úzkosti a depresi.

10. Jóga vede k lepšímu sexu.

Jak zvýšené libido, tak lepší sexuální výkon byly prokázány v důsledku pravidelného cvičení jógy. Ve studii z roku 2010 o mužích ve věku od 24 do 60 let bylo prokázáno, že jóga zlepšuje všechny oblasti sexuálních funkcí u mužů. Techniky dýchání a soustředění vyučované v józe, mohou mužům pomoci lépe pracovat a propojovat svou sexuální energii. Lepší vytrvalost vede ke zvýšené sexuální výdrži.

Flexibilita také zlepšuje sex. Kombinace těchto výhod se zvýšeným povědomím o dechu a vnímavosti, zvyšuje nejen výkonnost a vytrvalost, ale sebeovládání získané praxí jógy, může být použito pro zvýšení intenzity zážitku.

 

11. Jóga pomáhá mužům v uvědomování si toho, co jedí

Podle studie z roku 2014 je ustálená praxe jógy spojena se zdravějšími stravovacími návyky.

 

12. Lidé, kteří cvičí jógu, mají nižší zdravotní náklady.

Lidé, kteří cvičí jógu, mohou snížit potřebu zdravotní péče až o 43 procent. To je téměř polovina návštěv lékařů a méně placených lékařských předpisů. Zatímco to platí pro muže i ženy, mají muži jak stárnou, více kardiovaskulárních problémů. Více než jeden ze tří dospělých mužů má kardiovaskulární onemocnění.

Tak na co čekáte, muži? Běžte na jógu!

Více o józe naleznete v sekci Jóga.

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

7 Komentářů
  1. Ještě tu chybí 13. bod 😀 A to ten, že s největší pravděpodobností budete jediný v ženském kolektivu a můžete se kochat pohledem na krásné ženy 😛 A 14. bodem bude bonus pro ženy, protože ony se pak budou snažit cvičit lépe, aby udělaly dojem 😀
    Tož tak, 3x hurá józe! Hurá! Hurá! Hurá!

    1. Dobrý den Igore,

      ano. 🙂

      Vlastně úplně nejpřesnější označení by bylo mrtvý úhel v mrtvém tahu, neboť jde o zpevnění hlavně jednoho bodu z celého tahu, který je v okamžiku průniku pod ohromným tlakem a častokrát pak vyskočí plotýnka.

      Michaela

  2. Jóga se necvičí, jóga se žije.
    V našem západním prostředí je velmi obtížné žít dle jednoho ze šesti hlavních filozofických směrů hinduismu.
    To, co se zde nazývá jógou, je jenom jakýsi psychorelaxační tělocvik líznutý ezoterickými poučkami.
    Každé cvičení je tělu prospěšné a je zcela nepodstatné, jak se tomu říká.
    Nyní je ovšem komerčně úspěšná nálepka „jóga“, tak se vyrojilo množství rychlokvašených instruktorek a vzniklo nepřeberné množství studií.
    Korunu tomu nasadil Krejčík, který si čichnul k Indii a je z něho osvícený guru.
    Číst ten jeho „odborný“ časopis je fakt síla.
    Takže cvičte, relaxujte, ale držte se u země a nesnažte se sjednocovat s Vesmírem.
    Z toho se může i zblbnout.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.