Jak si osladit kávu bez cukru + recept na domácí datlovou pastu

Bílý cukr je pro tělo vyloženě škodlivý, a tak se mu již dlouhá léta snažím vyhýbat a doporučuji to také všem, kteří za přijdou pro radu. Vysazení cukru může být pro někoho velmi obtížné, neboť cukr způsobuje závislost a tipům na to, jak se ho účinně zbavit, jsem se věnovala již v článku Účinný cukrový detox během 10 dní + cukrový test. Dnes se zaměřím na alternativy cukru, kterými si můžete dosladit svou oblíbenou kávu, které se nemůžete a vlastně ani nechcete zbavit.    

Pokud pijete klasickou kávu s kravským mlékem nebo smetanou a bílým cukrem, doporučuji tento rituál přehodnotit. Kombinace kávy a mléka působí velice špatně na dvanácterník, který pak v křeči stáhne své hladké svalstvo a následně začne vyřazovat z provozu slinivku břišní a zablokuje i celý žlučník.

Čínská medicína popisuje, že meridiánová spojnice nemocného žlučníku, prochází všemi velkými klouby našeho organismu (kyčle, ramena, kolena) a způsobuje jejich silné bolesti až chronickou nehybnost. Chybějící slinivkové šťávy zase způsobí ve střevech velice silné nadýmání. Reaktivované žaludeční šťávy, vracející se žlučí, silně poškozují už i samotnou slinivku a právě tak potom vzniká stále se rozmáhající cukrovka.

Když tedy kávu, tak jen s rostlinným „mlékem“ nebo ještě lépe čistou, se zdravější variantou slazení.

 

Jak na to?

Naučte se, jak si osladit kvalitní kávu i bez cukru. Nabídnu vám pět tipů, které vám nejen zlepší zdraví, ale budete mít také více energie a možná i trochu zhubnete.

 

1. Přidejte skořici

Pokud se rozhodnete, že sladit vůbec nechcete, ale přesto si chcete chuť kávy nějak oživit, přidejte si do ní mletou skořici. Káva bude neslazená, přitom vám bude připomínat vánoční cukroví nebo dezert, ale hlavně, bude chutnat neuvěřitelně dobře.

Nedoporučuji alergikům na skořici.

 

2. Přidejte stévii

Stevie je přírodní sladidlo, které pochází z rostliny Stévia. Je 200-300 krát sladší než klasický cukr, takže budete potřebovat pouze malé množství k tomu, abyste svou kávu ochutili. Dávejte si dobrý pozor při koupi stévie, neboť jejich kvalita i chuť se liší. Prášek, tabletky nebo roztok, by měli být vyrobeny pouze ze 100% čistého steviového extraktu a z ničeho jiného. Skvělou věcí na stévii je fakt, že má 0 kalorií a nízký glykemický index. Při přidání většího množství může mít nahořklou/kovovou chuť, tak pozor na to.

 

3. Použijte xylitol

Xylitol je přírodní sladidlo, které je získáno buď z břízy nebo kukuřičných stonků, podle toho, jakou značku koupíte. Má 1/3 kalorií než cukr a nízký glykemický index. Můžete ho použít 1:1 místo cukru. Nevýhodou je, že je dražší než cukr. Jinak ho lze použít do vaření, k oslazení čajů, kávy, kakaa, … Pozor jen, xylitol je toxický pro psy, takže pokud se o své jídlo či pití dělíte se svými chlupáči, tak na to pamatujte.

 

4. Přidejte kokosový olej

V článku Léčivá kombinace kokosového oleje v bylinném čaji popisuji skvělé účinky použití kokosového oleje v kombinaci s bylinami a zesílení účinků mikroživin. Pokud nechcete sladit, přidejte si do své kávy lžičku extra panenského kokosového oleje, který kávu zjemní a dodá jí luxusní chuť a účinky. K oleji můžete přidat také špetku skořice a xylitolu nebo stévie.

 

5. Přidejte datle

Datle patří k jedněm z mých nejoblíbenějších přírodních sladidel. Kupte si datlovou pastu a oslaďte si kávu datlemi. Dostanete extra porci živin (železo, hořčík, vápník, vitamín B-6, vlákninu), lehce vstřebatelný cukr, více čisté energie a bohatou chuť.

Pokud si nechcete pastu kupovat, vyrobte si jí!

Ingredience na datlovou pastu:

  • 2 šálky vypeckovaných datlí
  • 1 lžíce vody

Postup:

Sušené datle nejprve namočte na hodinu do vody, aby nabobtnaly a zvláčněly.

Pak datle sceďte, vodu vylijte a dejte je do mixéru. Pak přidejte 1 lžíci vody a rozmixujte vše na hladkou pastu.

Pastu dejte do uzavíratelné skleničky a skladujte v lednici.

Použijte do kávy, smoothies, na dezerty, …

Určitě vyzkoušejte některou z alternativ. Budete zase o krůček zdravější a vitálnější.

Cukr jako pomocník v domácnosti, kosmetice a na drobné neduhy.

Hodně zdraví!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

2 Komentářů
  1. Dobrý den paní Weissová, můžu se zeptat jak si sladit kávu datlovou pastou, když nejde vůbec rozpustit. Děkuju za radu Kamča :+)

  2. Dobrý den, Míšo, co byste přidala dětem do těsta na moucniky, různé piškoty, domaci sušenky apod. Dávám med nebo rozmackany banan, ale ty nelze použít všude, co tedy třetinový cukr, muscovado, kokosovy cukr ( ten dávám spíš jen na dochuceni, je příšerné drahy)? Děkuji, Kamila

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.