Jak si osladit kávu bez cukru + recept na domácí datlovou pastu

Bílý cukr je pro tělo vyloženě škodlivý, a tak se mu již dlouhá léta snažím vyhýbat a doporučuji to také všem, kteří za přijdou pro radu. Vysazení cukru může být pro někoho velmi obtížné, neboť cukr způsobuje závislost a tipům na to, jak se ho účinně zbavit, jsem se věnovala již v článku Účinný cukrový detox během 10 dní + cukrový test. Dnes se zaměřím na alternativy cukru, kterými si můžete dosladit svou oblíbenou kávu, které se nemůžete a vlastně ani nechcete zbavit.    

Pokud pijete klasickou kávu s kravským mlékem nebo smetanou a bílým cukrem, doporučuji tento rituál přehodnotit. Kombinace kávy a mléka působí velice špatně na dvanácterník, který pak v křeči stáhne své hladké svalstvo a následně začne vyřazovat z provozu slinivku břišní a zablokuje i celý žlučník.

Čínská medicína popisuje, že meridiánová spojnice nemocného žlučníku, prochází všemi velkými klouby našeho organismu (kyčle, ramena, kolena) a způsobuje jejich silné bolesti až chronickou nehybnost. Chybějící slinivkové šťávy zase způsobí ve střevech velice silné nadýmání. Reaktivované žaludeční šťávy, vracející se žlučí, silně poškozují už i samotnou slinivku a právě tak potom vzniká stále se rozmáhající cukrovka.

Když tedy kávu, tak jen s rostlinným „mlékem“ nebo ještě lépe čistou, se zdravější variantou slazení.

 

Jak na to?

Naučte se, jak si osladit kvalitní kávu i bez cukru. Nabídnu vám pět tipů, které vám nejen zlepší zdraví, ale budete mít také více energie a možná i trochu zhubnete.

 

1. Přidejte skořici

Pokud se rozhodnete, že sladit vůbec nechcete, ale přesto si chcete chuť kávy nějak oživit, přidejte si do ní mletou skořici. Káva bude neslazená, přitom vám bude připomínat vánoční cukroví nebo dezert, ale hlavně, bude chutnat neuvěřitelně dobře.

Nedoporučuji alergikům na skořici.

 

2. Přidejte stévii

Stevie je přírodní sladidlo, které pochází z rostliny Stévia. Je 200-300 krát sladší než klasický cukr, takže budete potřebovat pouze malé množství k tomu, abyste svou kávu ochutili. Dávejte si dobrý pozor při koupi stévie, neboť jejich kvalita i chuť se liší. Prášek, tabletky nebo roztok, by měli být vyrobeny pouze ze 100% čistého steviového extraktu a z ničeho jiného. Skvělou věcí na stévii je fakt, že má 0 kalorií a nízký glykemický index. Při přidání většího množství může mít nahořklou/kovovou chuť, tak pozor na to.

 

3. Použijte xylitol

Xylitol je přírodní sladidlo, které je získáno buď z břízy nebo kukuřičných stonků, podle toho, jakou značku koupíte. Má 1/3 kalorií než cukr a nízký glykemický index. Můžete ho použít 1:1 místo cukru. Nevýhodou je, že je dražší než cukr. Jinak ho lze použít do vaření, k oslazení čajů, kávy, kakaa, … Pozor jen, xylitol je toxický pro psy, takže pokud se o své jídlo či pití dělíte se svými chlupáči, tak na to pamatujte.

 

4. Přidejte kokosový olej

<