Základní pravidla tradiční čínské medicíny pro zdraví

Tradiční čínská medicína je s námi již několik tisíc let, neboť nepodléhá žádným trendům a nemá žádné „zaručené recepty na zázrak“. I když přistupuje ke každému člověku individuálně, na základě vyhodnocení několika faktorů, které ovlivňují aktuální stav, přesto má několik svých pravidel vhodných v jejím projetí pro všechny, pro udržení trvalého zdraví.

Celý systém je založen na taoistické filosofii rovnováhy dvou protikladných principů jin a jang.

 

Jang Jin
nahoře dole
venku uvnitř
jaro a léto podzim a zima
teplo a horko zima a chlad
sucho vlhko
lehké těžké
svítivé temné
vzestup sestup
pohyb klid
den noc

 

Základní pravidla tradiční čínské medicíny

  • Nepijte vůbec studené nápoje. Po celý den popíjejte po troškách horkou vodu.
  • Vyvarujte se syrové, chladné stravy.
  • Omezte konzumaci masa a mléčných výrobků na 3-4 krát týdně. Vyvarujte se potravinám s obsahem bílého cukru.
  • Omezte alkohol.
  • Vyvarujte se nadměrné tělesné i duševní námaze (stresu), dostatečně odpočívejte.
  • Jezte pravidelně 3 krát denně nebo 5 krát denně menší porce.
  • Prohřívejte si denně 10-15 minut nohy v horké vodě nebo pod sprchou od kolen dolů, podpoříte tak cirkulace energie čchi a krve.
  • Nevystavujte se zbytečně vlivu špatného počasí. Vyvarujte se přímého ostrého slunce, neopalujte se.
  • Pravidelně sportujte, ale vždy jen do té doby, než se unavíte. Pak už se nepřepínejte. Vhodné jsou procházky, plavání, jóga a tai-či.
  • Dbejte na duševní hygienu a vyváženost emocí. Dobrá nálada je základem všeho.

Pokud máte slabší trávení, oslabenou imunitu, jste zimomřiví, nemocní nebo jsou chladné měsíce, doporučuji vám se výše uvedených doporučení držet, neboť vám přinesou velké zlepšení vašeho zdraví.

 

Další doporučení k upevnění zdraví

Méně je více

Hodně lidí v Čechách a na Slovensku si zvyklo na velké porce, které následně ubírají tělu na vitalitě a zdraví. To samé platí o kombinacích a o množství ingrediencí. Podle TČM je prvním krokem ke zdraví snížení spotřeby potravin. Jak poznáte, že jste optimálně najedení? Číňané říkají: „Jezte, dokud nebudete ze dvou třetin plní“.

Také moderní vědecká studie uskutečněná na Harvardské univerzitě, dospěla ke stejnému závěru. Snížení objemu potravin prokazatelně zlepšuje a prodlužuje život a je prevencí nemocí, jako je rakovina a srdečně-cévní onemocnění.

 

Hledejte kvalitu

Když budete jíst méně, můžete se soustředit na jídlo lepší kvality. Vyměňte průmyslově zprocesované jídlo za opravdové celistvé jídlo z kvalitních zdrojů. Obsahuje více vitamínů, minerálů a chuti, takže při menší porci vám dá více. Při konzumaci chutných jídel budete spokojenější a výsledkem bude lepší trávení, kde sídlí 80% imunity. Budete mít tendenci jíst méně přirozeně.

 

Hlídejte si načasování

Tradiční čínská medicína je toho názoru, že tělo následuje konkrétní časovou osu, kdy je energie nejvyšší. Ráno je trávení nejsilnější, zatímco večery jsou nejslabší. Proto je snídaně považována za nejdůležitější jídlo.

Mnoho studií toto tvrzení také potvrzuje. Ten, kdo ráno snídá, je schopen lépe regulovat svou váhu, vyhýbat se cukrovce a mít svou energetickou hladinu po celý den pod kontrolou – neupadat do vlčího hladu při hypoglykémii.

Dalším důležitým faktorem je načasování a množství večeře. Jedení lehké večeře brzy večer podporuje správnou hmotnost, kvalitní spánek, vyrovnanou hladinu hormonů a celkové zdraví.

 

Chraňte svůj trávicí systém

Trávení je přirozeným procesem těla, který je závislý na rovnováze (Yangu) sleziny a ledvin. Trávení je hřejivý proces a cokoliv studeného negativně ovlivňuje jeho působení. To je důvod, proč studené jídlo a nápoje nejsou doporučovány čínskými lékaři.

Čínští lékaři věří, že tuky v těle za přítomnosti studeného jídla a nápojů ztuhnou a potraviny stávají se usazeninou, která zpomaluje a stagnuje trávení.

Doporučují jídla s lehkou vařenou nebo rychle osmahnutou zeleninou, která obsahuje důležité živiny a zároveň zahřívá trávení pro jeho lepší fungování.

 

Vyvážená strava

Vyvážená strava se netýká pouze konzumace správných potravin, ale také rovnováhy pěti chutí (sladká, slaná, kyselá, hořká, pálivá, popř. trpká). Tradiční čínská medicína se domnívá, že každá z těchto pěti příchutí přispívá ke správnému trávení. Vynechání jedné z nich bude mít negativní důsledky na trávení.

Například kyselé potraviny pomáhají při trávení tuku a povzbuzují dobrý pohyb jaterního čchi. Bez ní se játra stávají pomalými a nemohou regulovat chuť žaludku.

 

Vychutnávejte a jezte rostlinnou stravu

Tradiční čínská medicína nás zve, abychom si své jídlo opravdu užívali. Vychutnávání jídla má obrovský vliv na zdraví a účinnost našeho trávicího systému.

Vychutnávání jídla znamená také volbu kvalitních surovin a různých druhů příchutí. A samozřejmě vyváženou stravu z celých zrn, luštěnin, ovoce, zeleniny, ořechů a semen.

Posaďte se k jídlu v hezkém prostředí bez starostí a stresu a vaše tělo bude jídlo správně zpracovávat. Pomalu žvýkejte, hodně prosliňujte a vychutnávejte.

A na závěr: Užívejte si i přípravu jídla. Těšte se na něj, mějte z něj radost, můžete ho i požehnat svými láskyplnými myšlenkami, stejně jako vodu, kterou budete pít a bude vám moc dobře.

Poznámka: Respektuji individuální potřeby každého, a tak pokud cítíte, že tento směr není pro vás, nic se neděje. Najděte ten svůj třeba kombinací různých. Vše je v pořádku, pokud vám to bude dělat dobře a budete mít energii, to je základ.

Mrkněte se na závěr Čínské studie v článku Živočišné versus rostlinné bílkoviny podle slavné knihy Čínská studie, kde se dozvíte více.

Pokud jste fandy na jídlo a informace o něm, prozkoumejte články v sekci O jídle, kde najdete spoustu zajímavých zdravých informací.

Hodně zdraví.

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.