Recept na léčivý nevařený sirup z černého bezu

bezový sirup1Hledáte zdravější variantu „babského“ receptu na bezinkový sirup? Mám ho pro vás. Obsahuje méně cukru, více bezinkové chuti, je řidší, zachovává si všechny zdraví prospěšné látky a jde velmi rychle na odbyt, neboť si ho všichni hned zamilují. 

 

Sirup z květů černého bezu je:

  • potopudný (ochlazuje a tím snižuje horečku),
  • močopudný (nemoci močových cest),
  • mírně tiší bolesti (zejména revmatické a tak zvané „bolesti celého těla“ při počínajících nemocech z nachlazení),
  • příznivě působí na pružnost cév,
  • podporuje vykašlávání (rozpouští hlen),
  • podporuje tvorbu mateřského mléka,
  • odstraňuje nadýmání,
  • je mírně projímavý,
  • tiší křeče trávicího ústrojí,
  • zklidňuje onemocnění dýchacích cest,
  • mírní migrény,
  • pomáhá při neurologických bolestech (při bolestech trojklanného nervu, páteře a kloubů),
  • mírně snižuje krevní tlak.

 

Ingredience na 1 litr:

  • 20 květenství černého bezu
  • 0,5 kg třtinového nebo hnědého nerafinovaného cukru (nebo jiné sladidlo – med)
  • 10 g kyseliny citronové nebo šťávu z 1 citronu
  • 1 litr vody

 

Postup:

Květy rozložte na tác dejte chvilku broučkům, ať se mohou svobodně vzdálit, nejlépe oknem.

Květy neoplachujte, přišli byste o cenný pyl.

Odstřihněte hlavní stonek.

bezDo velkého hrnce nalijete vodu v požadovaném množství a nezapomeňte počítat s velkým místem na bez (cca 60% vody, 40% bezu).

Ponořte květy do vody a nechejte v lednici macerovat 24 hodin.

Druhý den přefiltrujte vodu přes starou utěrku, plenu nebo velké jemné síto, abyste zachytili všechny květy a květy pak ještě důkladně vymačkejte.

Nasypte do nálevu cukr nebo vám i vybrané sladidlo (je možné použít i med, sirup se nebude vařit, nebo některé z přírodních sladidel) a kyselinu citronovou (10 g na litr roztoku). Kdo volí šťávu z citronu, ten ať ji vymačká také přes plátýnko nebo sítko, aby se do šťávy nedostala dužina, která by se pak v sirupu mohla kazit.

Cukerný nebo medový roztok je třeba míchat tak dlouho, dokud se cukr nebo med úplně nerozpustí. Pak přelijte do lahví s dobrým uzávěrem a skladujte v lednici.

 

Tip 1: Můžete přelít sirup do sáčků na led a uchovávat v mrazáku jak dlouho chcete, bez konzervace a ztráty cenných látek. Vydrží vám tak dle než v lednici.

Tip 2: Pečlivě vymyjte lahve, do kterých budete sirup přelévat. Nejlépe je vypláchnout je troškou čirého alkoholu (grappa, vodka, …) , stejně jako víčka a tím se sterilují a sirup pak hezky voní.

Tip 3. Lahve dolévejte až po okraj a vždy počkejte, až klesne pěna. V láhvi musí být jen minimum vzduchu.

 

bezinky s holkamaNezapomeňte si dostatek černého bezu také nasušit na zimu a dělat si pak léčivé čaje na nachlazení, které mohou pít také děti od 3 let a těhotné a kojící ženy.

Upozornění:

Pamatujte na střídmost konzumace černého bezu a produktů z něj, zvláště jsou-li nevařené. Účinky bezu, jako je zvýšené pocení nebo močopudnost se vám nemusí zrovna hodit v určitý den.  Je to léčivka, která ve vyšších dávkách může způsobovat také alergie, nesnášenlivost černého bezu nebo reakce podobné otravě.

 

Další zdravé tipy na zařazení květů černého bezu do vašeho jídelníčku naleznete v článku 3 jednoduché recepty na domácí bezinkové limonády a 2 recepty na placičky z květů černého bezu – sladké, slané, bezlepkové.

Další recepty na domácí bylinkové sirupy naleznete v sekci Zdravé sirupy.

 

Hodně zdraví a dobrou chuť!

 

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

4 Komentářů
  1. Dobrý den,

    děkuji za připomenutí receptu na bezinkový sirup. Už jsem ho dlouho nedělala, a to je škoda. Bezinkovou šřávu nám dávala babička v zimě do čaje, chutnal skvěle a nebyli jsme nemocní.
    Vzpomínám, že jedna paní, které se věnuje léčitelství říkala: Před kopřivou smekni, před bezinkou klekni.

    Hezký den
    Eva

  2. Nalít sirup do pytlíku na led je blbost.Zkoušel jsem to a výsledek je hustá kašovitá hmota,která nezmrzne!Asi je to tím velkým množstvím cukru.

  3. Mátový určitě, mám s tím skvělou zkušenost 🙂 potom je ale třeba sirup rychle spotřebovat!

  4. Dobrý den,je možné tímto způsobem za studena (macerovanim) vyrábět i jiné sirupy? Třeba matovy nebo medunkovy? Děkuji. Andrea

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.