Recept na léčivý nevařený sirup z černého bezu

bezový sirup1Hledáte zdravější variantu „babského“ receptu na bezinkový sirup? Mám ho pro vás. Obsahuje méně cukru, více bezinkové chuti, je řidší, zachovává si všechny zdraví prospěšné látky a jde velmi rychle na odbyt, neboť si ho všichni hned zamilují. 

 

Sirup z květů černého bezu je:

  • potopudný (ochlazuje a tím snižuje horečku),
  • močopudný (nemoci močových cest),
  • mírně tiší bolesti (zejména revmatické a tak zvané „bolesti celého těla“ při počínajících nemocech z nachlazení),
  • příznivě působí na pružnost cév,
  • podporuje vykašlávání (rozpouští hlen),
  • podporuje tvorbu mateřského mléka,
  • odstraňuje nadýmání,
  • je mírně projímavý,
  • tiší křeče trávicího ústrojí,
  • zklidňuje onemocnění dýchacích cest,
  • mírní migrény,
  • pomáhá při neurologických bolestech (při bolestech trojklanného nervu, páteře a kloubů),
  • mírně snižuje krevní tlak.

 

Ingredience na 1 litr:

  • 20 květenství černého bezu
  • 0,5 kg třtinového nebo hnědého nerafinovaného cukru (nebo jiné sladidlo – med)
  • 10 g kyseliny citronové nebo šťávu z 1 citronu
  • 1 litr vody

 

Postup:

Květy rozložte na tác dejte chvilku broučkům, ať se mohou svobodně vzdálit, nejlépe oknem.

Květy neoplachujte, přišli byste o cenný pyl.

Odstřihněte hlavní stonek.

bezDo velkého hrnce nalijete vodu v požadovaném množství a nezapomeňte počítat s velkým místem na bez (cca 60% vody, 40% bezu).

Ponořte květy do vody a nechejte v lednici macerovat 24 hodin.

Druhý den přefiltrujte vodu přes starou utěrku, plenu nebo velké jemné síto, abyste zachytili všechny květy a květy pak ještě důkladně vymačkejte.

Nasypte do nálevu cukr nebo vám i vybrané sladidlo (je možné použít i med, sirup se nebude vařit, nebo některé z přírodních sladidel) a kyselinu citronovou (10 g na litr roztoku). Kdo volí šťávu z citronu, ten ať ji vymačká také přes plátýnko nebo sítko, aby se do šťávy nedostala dužina, která by se pak v sirupu mohla kazit.

Cukerný nebo medový roztok je třeba míchat tak dlouho, dokud se cukr nebo med úplně nerozpustí. Pak přelijte do lahví s dobrým uzávěrem a skladujte v lednici.

 

Tip 1: Můžete přelít sirup do sáčků na led a uchovávat v mrazáku jak dlouho chcete, bez konzervace a ztráty cenných látek. Vydrží vám tak dle než v lednici.

Tip 2: Pečlivě vymyjte lahve, do kterých budete sirup přelévat. Nejlépe je vypláchnout je troškou čirého alkoholu (grappa, vodka, …) , stejně jako víčka a tím se sterilují a sirup pak hezky voní.

Tip 3. Lahve dolévejte až po okraj a vždy počkejte, až klesne pěna. V láhvi musí být jen minimum vzduchu.