Krvácení dásní a problémy v ústech- vážné varovné znamení a co s tím + recepty

Zdravé dásně jsou jedním z klíčů ke zdravému tělu

Onemocnění dásní není jen problémem dásní a dutiny ústní, ale je spojeno s infarktem. Stejně jako každý zub je napojený na jednotlivé orgány, tak i dásně plní ochrannou úlohu pro naše tělo. U lidí s periodontálními nemocemi (záněty dásní, paradontóza) je 3x vyšší pravděpodobnost, že budou mít infarkt, než u lidí se zdravými dásněmi.

Důvod je jasný. Toxické bakterie vstoupí skrze dásně do krevního řečiště, dostanou se až k srdci a poškodí tepny. Toxiny a zánět vzniklý periodontálními bakteriemi se přes krevní řečiště dostanou také k játrům a přimějí je k vyloučení látky jménem C-reaktivní protein (CRP), podle jehož hladiny lze mnohem přesněji předpovědět infarkt, než z hladiny cholesterolu!

Tento CRP také vede k zablokovaným cévám, krevním sraženinám, vysokému krevnímu tlaku, náhlým infarktům, 2x vyšší pravděpodobnosti rakoviny střev, Alzheimerovy choroby a všem možným vážným chronickým problémům imunitního systému. Nechejte si zkontrolovat hladinu vašeho CRP! Můžete si také koupit v lékárně test na CRP a vytestovat si jeho hladinu doma.

Pokud máte citlivé či krvácivé dásně, běžte k zubní hygienistce a nechte si je HNED vyčistit. Poté omezte konzumaci zpracované, sladké, sacharidové stravy.

Používejte pravidelně mezizubní kartáček a nit k čištění mezizubních prostor.

Vyplachujte si ústa roztokem vody a peroxidu vodíku. Výborná je k tomu zubní sprcha, která silnějším proudem krásně pročistí i mikrousazeniny mezi zuby, které tam jinak hnijí a vytváří zánět dásní, který se projevuje jejich krvácením.

 

Používejte vlastní zubní prášek z jedlé sody – recept:

Ingredience:

  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička mořské soli
  • 1/4 lžičky kayenského pepře

Postup:

Všechny ingredience smíchejte, namočte si kartáček a poté ho ponořte do směsi. Vyčistěte si jemně zuby a potom vypláchněte ústa vodou.

Upozornění: Pokud máte velmi citlivé zuby, tento prášek nepoužívejte a udělejte se svůj vlastní bylinkový, viz recept níže.

 

Dalším důležitým krokem je očista jater a střev. Očistěte svoji krev a játra půstem (1-3 dny, pokud jste zvyklí, tak i déle), bylinami a očistou střev.

Tipy na očistu střev naleznete v článcích:

Přírodní recept na vyprázdnění střev, zlepšení zažívání a odstranění nadýmání 

15 tipů na to, jak si posílit střeva a být celkově zdravější

Šťáva na vyčištění tlustého střeva, zažívací potíže a hubnutí

Jak jednoduše očistit střeva bez klystýru

 

Recept na bylinkové kloktadlo

Na záněty v ústní dutině je nejlepším lékem kloktadlo, vyrobené z odvaru ze šalvěje nebo řepíku a do něj přidané šťávy z netřesku. Používáme vychlazené a kloktáme několikrát denně, dokud potíže neustanou.

Dobrou službu při zánětech v ústní dutině nám prokáže i heřmánek. Kloktadlo vyrobíme tak, že 50 g heřmánkových květů povaříme 15 minut v 1 litru vody. Scedíme a vychladíme. Používáme na kloktání několikrát denně.

Také pití zeleného čaje velmi prospívá zubům a dásním.

 

Recept na bylinkový zubní prášek

Z bylinek si můžete vyrobit zubní prášek, kterým si budete čistit zuby místo zubní pasty.

Ingredience:

  • 15 g čerstvých šalvějových listů
  • 15 g mátových listů
  • 25 g soli

Postup:

Properte bylinky ve vodě, osušte a nahrubo nakrájejte.

Pak je rozložte na plech, na pečící papír a posypte cca 25 g hrubozrnné soli.

Pečte v předehřáté troubě na 150 °C asi 20 minut.

Pak bylinky rozdrťte v hmoždíři a propasírujte přes husté sítko.

Uchovávejte v uzavřené nádobě.

Používejte místo zubní pasty, a to tak, že zubní kartáček namočíte, ponoříte do prášku, zuby vyčistíte a vypláchnete čistou vodou.

 

Na bolest a krvácivost dásní a problémy v dutině ústní obecně skvěle pomáhá extrakt z grepových semínek.

Grepové semínko je především významným zdrojem bioflavonoidů a dalších látek, jejichž společným působením je silný antivirový, antimikrobiální a protiplísňový účinek. Jedná se tedy o silné přírodní „antibiotikum“.

Extrakt působí až proti osmi stovkám kmenů bakterií a virů, proti stovce kmenů plísní a také proti jednobuněčným parazitům. Samotné bioflavanoidy navíc ulehčují trávení, čistí organismus a posilují imunitu, čímž napomáhají v prevenci proti nachlazení, infekcím a zápalům. Mají též antioxidační účinky spočívající v zachytávání volných kyslíkových radikálů. V malém semínku se tak koncentruje schopnost problém řešit (ničení bakterií, virů a plísní) a zároveň posilovat organismus a problémům předcházet.

Díky mnohostrannému účinku grepových kapek, je doporučuji do každé domácí bylinkové lékárničky. Užívání grepových tinktur pomáhá také jako prevence, neboť posiluje organismus pro boj s mnoha problémy.

 

Pokud trpíte na zápach z úst, je třeba si dát do pořádku zuby a dásně, zaměřit se na ozdravení trávicího traktu a zařadit tuto bylinkovou tinkturu.

Recept na bylinkovou tinkturu proti zápachu z úst

Ingredience:

  • hrst čerstvých šalvějových lístků
  • 0,5 litru vody

Postup:

Lístky vložte do hrnce s vodou a přiveďte k varu.

Vařte 5 minut a pak 10 minut louhujte.

Vychladlým odvarem vyplachujte ústa několikrát denně.

Do odvaru můžete pro zvýšení účinku přidat ještě lžičku šalvějové tinktury.

 

Krvácení dásní je vážná věc a jen zakoupení zubní pasty na dásně v drogérii nestačí. Neberte toto onemocnění na lehkou váhu!

Tipy na bylinky k péči o zuby najdete v článku Přírodní tipy na rychlou úlevu od bolesti zubů.

Hodně zdraví!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.