15 tipů na to, jak si posílit střeva a být celkově zdravější

střevoŘecký filozof Platón řekl: „Největší překážkou života je, že člověk musí stále dbát o své zdraví.“ a měl obrovskou pravdu. Zdraví je neustále ovlivňováno velkou spoustou vnějších a vnitřních faktorů a většinu z nich můžeme ovlivňovat vědomým přístupem k sobě samému. Nemoci nás totiž nepřepadají z čistého nebe, ale vyvíjejí se z dennodenních prohřešků proti přírodě a svému tělu. Když se pak nahromadí, znenadání propuknou a my onemocníme. Každý organismus má magické sebeuzdravovací schopnosti a vždy se může uzdravit sám, potřebuje k tomu jen vhodné podporující podmínky.

Jistě znáte ze své zkušenosti i ze zkušeností vašich blízkých, že stále častější návštěvy lékařů, nevedou k žádnému výsledku nebo výraznému zlepšení a když už několik let běháte od čerta k ďáblu, mnozí z nich vám naordinují psychofarmaka s tím, že jste příliš úzkostní hypochondři. Kašlete na to a obraťte se do sebe, změňte svou stravu, svůj denní režim, svůj přístup, své přemýšlení a začněte hledat přírodní pomoc jako podporu k vaší léčbě. Není nutné stát se vrcholovým sportovcem, vitariánem nebo jiným asketou, abyste byli zdraví, důležitá je pravidelnost a rovnováha. Čerstvý vzduch, procházky, cvičení, běhání, plavání, masáže kartáčem, dostatek spánku, relaxace, to vše je zadarmo a velmi důležité.

V našem životě neexistuje téměř žádný proces, který by přímo či nepřímo nesouvisel s naším střevem, ve kterém se ukrývá naše imunita a tak je velmi důležité mu věnovat svou pozornost a dělat, popřípadě nedělat, určité věci. Co dělat proto, abyste byli zdraví, měli energii a cítili se dobře na světě?

 

Pečlivě žvýkejte

Své jídlo vždy velmi pečlivě rozžvýkejte, prosliňte, aby se skoro rozpadalo a pak ho teprve spolkněte. Ulehčíte tak velkou spoustu energie svému trávení a střevům, které tak budou mít více energie na svou regeneraci. Člověk by měl žvýkat jedno sousto v průměru 42 vteřin (maso déle, ovoce kratší dobu). Také toho tím pádem sníte méně a budete hubnout a jídlo budete více vnímat, tudíž si z něj vaše tělo vezme více živin.

 

Vždy jezte v klidu.

lidé jídloJe jen málo věcí, které jsou pro trávení škodlivější, než spěch a rychlé, bezmyšlenkovité polykání. Také prostředí, úprava jídla a společnost hraje velkou roli, o myšlenkách u jídla ani nemluvě. Pokud musíte už jíst v nevzhledné kantýně a jídlo si sami nepřipravujete, tudíž ho nemůžete ani nazdobit, alespoň si jídlo vychutnejte a snažte se u něj mít dobrou náladu, příznivě to ovlivní vaše trávení.

 

Mezi jídly nezobejte.

Zatímco naše játra, orgán zbavující nás jedů, upřednostňují malou porci několikrát denně, je pro náš trávicí systém peklem, když musí celý aparát aktivovat kvůli sebemenšímu soustu. Střevo si libuje, když je v nasazení jen dvakrát či třikrát denně, takže s radostí oželí různé svačinky, ochutnávání a ďobání. S blížícím večerem navíc zmenšujte porce.
 

Zbavte se zácpy.

Blahobytný způsob žití, včetně nesprávného stravování (málo vlákniny a tekutin, hodně mouky, masa a cukru), psychické problémy, vadné držení těla, nadužívání projímadel, nedostatek pohybu, antibiotika, chorobné změny střeva a další, u mnohých způsobují zácp