Přírodní tipy i s recepty na podporu imunity vašeho dítěte

Young Girl(5-6) biting into cherry tomato
Imunita

Nemoc u dětí není nic příjemného, ale bohužel se jim nevyhne, o to častěji v chladnějších měsících, kdy je obranyschopnost organismu zkoušena nejvíce. Každá nemoc je nedílnou součástí vývoje imunitního systému. Mnozí pediatři dokonce považují šest až osm infekcí ročně u malých dětí za něco úplně normálního, bohužel. Existuje několik jednoduchých tipů a receptů, které vaše děti mohou ochránit před škodlivými vlivy prostředí a posílit imunitní systém přírodní cestou. 

Díky nižšímu vzrůstu a tím bližší vzdálenosti obličeje ke špíně a prachu, častému olizování a strkání si všeho možného do úst a horšímu odolávání chladu a vlhku, se děti vystavují zvýšenému riziku onemocnění více než dospělí.

Dětem je důležité poskytnout pro jejich silný imunitní systém několik základních pilířů.

 

Základem je kojení a zdravá strava

Mléko matky obsahuje několik turbostimulantů imunity, jako jsou například aktivní bílé krvinky, laktoferin a stovky různých protilátek, díky kterým u dětí snižuje výskyt průjmů, infekcí dýchacích cest, středního ucha, močových cest, trávicího systému, alergií, astmatu a meningitidy. A později v životě chrání i před cukrovkou, Crohnovou chorobou, ulcerózní kolitidou a některými druhy rakoviny. Americká pediatrická akademie doporučuje, je-li to jen trochu možné, aby vaše dítě dostávalo mateřské mléko aspoň jeden celý rok.

Od 6. měsíce věku dítěte (nikoli od 4., jak se hrdě hlásá na dětských výživách) můžeme jeho zdraví ovlivnit především skladbou jídelníčku. Základ by měla tvořit syrová zelenina, ovoce, kvalitní obiloviny, klíčky, později saláty, celozrnné pečivo, luštěniny, tofu a tvaroh (kozí).

Nesmíme zapomenout ani na rostlinné oleje – olivový, mandlový, sezamový, lněný, konopný.

Naopak omezit bychom měli výrobky z nekysaného kravského mléka a nekvalitní maso a vůbec nepodávat uzeniny, průmyslově zpracované jídlo a polotovary. Maso by měli děti jíst zhruba 3x týdně kvůli správnému vývoji mozku a svalů a to nejlépe v bio/domácí/farmářské kvalitě a nejlépe krůtí, králičí, kuřecí, mořské ryby, telecí a hovězí.

Cukr se snažíme nahradit zdravějšími variantami jako například medem, sirupem z agáve, stévií, ječným, kukuřičným nebo rýžovým sladem nebo hroznovým cukrem.

 

Rakytník

Je výborným zdrojem vitaminů A, C, E a dalších cenných látek. K dostání je ve formě šťávy či sirupu, děti by měly užívat půl čajové lžičky denně od září do května.

 

Dýňová semínka

Nejbohatším zdrojem přírodního zinku jsou dýňová semena. Zinek je pro funkce celé řady orgánů i celého organismu zcela nenahraditelný, je však závislý na dostatku vitaminu A, protože bez něj se neaktivuje – to platí i v opačném případě.

  • Děti od 1 do 6 let by měly užívat 3x týdně půl čajové lžičky dýňového oleje.
  • Od 6 do 10 let – 3x týdně 1 lžičku dýňového oleje.
  • Od 10 do 15 let – 4x týdně 1 lžičku dýňového oleje.

Pozor! Mezi podáváním rakytníku a dýňového oleje by měla být 12 hodinová pauza, protože rakytník obsahuje hodně vitaminu E a dýňová semínka zase železo, které tento vitamin úplně ničí, což by byla škoda.

 

Lněný olej

Obsahuje nenasycené mastné kyseliny a neměl by chybět v žádném jídelníčku.

  • Děti od 1 roku do 6 let by měly užívat 3x týdně půl čajové lžičky tohoto oleje.
  • Od 6 let do 10 let – 3x týdně 1 lžičku lněného oleje.
  • Od 10 let do 15 let – 4x týdně 1 lžičku lněného oleje.

 

Medová mrkev posiluje organismus

mrkvová stavaIngredience:

  • 1 litr mrkvové šťávy (nejlépe čerstvě vymačkané nebo koupené v bio kvalitě)
  • 250 g kvalitního medu (v případě alergie na včelí produkty lze nahradit sirupem z agáve, ječným či rýžovým sladem)

Postup:

Všechny uvedené ingredience dobře promícháme, nalijeme do sklenice a skladujeme v chladnu. Dětem podáváme 2x denně 1 lžičku před jídlem po dobu 8 týdnů.

 

Posilující bylinky

Obranyschopnost organismu můžeme začít posilovat už v útlém věku. Pro děti od 6 měsíců doporučuji homeopatikum Silicea 9 ch, užíváme pravidelně 2x denně 2 kuličky po dobu 3 měsíců. Kuličky se nechají dítěti rozpustit v puse nebo v lžičce vody.

Vynikajícím prostředkem hlavně u dětí (od 2,5 let) je například třapatka nachová – echinacea, vhodná ve formě čaje nebo tinktury. Osvědčuje se v kombinaci s betaglukany, což jsou léčivé posilující látky z hub – hlívy ústřičné, šiitake, jidášova ucha a žampionu. Tyto prostředky by se měly společně užívat nepřetržitě po dobu 4 měsíců.

 

Tinktura z echinacey

Ingredience:

  • 1 lžíci sušené echinacey nebo 2 lžíce čerstvé (květy, listy, kořeny)
  • 3 dl 40% lihu

Postup:

Echinaceu zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat, nesmíme zapomenout 2x denně protřepávat. Pak tinkturu přecedíme a nalijeme do skleněné lahve. Uskladníme v chladu a temnu.

  • Děti od 2 do 5 let 2x denně 4 kapky tinktury do 1 dl vody.
  • Děti od 5 do 8 let 2x denně 5 kapek tinktury do 1 dl vody.

 

Tinktura z hlívy ústřičné

Ingredience:

  • 60 gramů sušených hub
  • 200 gramů 40% lihu

Postup:

Rozmixujeme vše na kaši. Směs nalijeme do 2litrové sklenice, dobře uzavřeme a na 14 dní postavíme na stinné teplé místo. Denně sklenici otáčíme. Pak směs dobře přecedíme, zbytky hub vymačkáme a hotovou tinkturu plníme do tmavých uzavíratelných skleněných lahviček. Takto uskladněná nám vydrží i 2 roky.

  • Děti od 2 do 5 let 2x denně 1 kapku tinktury do 1 dl vody.
  • Děti od 5 do 8 let 2x denně 2 kapky tinktury do 1 dl vody.
  • Tinktura z echinacey a hlívy se může užívat dohromady, není potřeba žádná pauza.

 

Dětské čajové směsi

Skřítek

Ingredience:

  • 1 díl listů maliníku
  • 1 díl listů jahodníku
  • 1 díl ostružiníku
  • 1 díl květu bezu

Postup:

Bylinky smícháme dohromady, čaj si připravíme tak, že 2 lžičky směsi přelijeme 2 dl vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Poté přecedíme a podle věku dítěte rozředíme.

  • Děti do 3 let – 1 čajová lžička čaje do 2 dl čisté vody.
  • Děti od 3 do 5 let – 2 čajové lžičky čaje do 2 dl vody.
  • Děti od 5 let do 9 let – 3 čajové lžičky čaje do 2 dl vody.
  • Dále už nemusíme ředit.

 

Květinová víla

Ingredience:

  • 1 díl květu bezu
  • 1 díl květu lípy
  • 1 díl listů jahodníku
  • 1 díl listů maliníku

Postup:

Léčivky smícháme dohromady, čajík si připravíme tak, že 2 lžičky směsi přelijeme 2 dl vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme.

  • Dětem do 3 let se dává 1 čajová lžička již hotového čaje do 2 dl čisté vody.
  • Dětem od 3 do 5 let se dávají 2 čajové lžičky již hotového čaje do 2 dl vody.
  • Dětem od 5 let do 9 let se dávají 3 čajové lžičky již hotového čaje do 2 dl vody.
  • Dále už nemusíme ředit.

 

Aromaterapie

aromaVšechny éterické oleje obsahují látky, které více nebo méně posilují obranyschopnost organismu, působí totiž antivirově a antibakteriálně. Pro tyto účely bych doporučila především silice z levandule, smrku, borovice, čajovníku (tea tree), myrty, tymiánu, eukalyptu. Při výběru éterických silic je nutné dávat pozor na kvalitu. Na etiketě lahvičky musí být vždy uvedeno, že je olej 100% přírodní. Pokud tam není uvedeno nic nebo například z 95% přírodní, nikdy takový olej nekupujeme, neboť zbylých 10% je syntetických, tedy dráždivých a velmi škodlivých pro organismus. S použitím aromaterapie u miminek opatrně, doporučuji poradit se s aromaterapeutem.

 

Návod na použití aromalampy

Do aromalampy nalijeme 2,5 lžíce čisté vody a přidáme tři až čtyři kapky vybraného éterického oleje. Potom zapálíme čajovou svíčku, postavíme na bezpečné místo a necháme provonět místnost. Použít můžete také různé difuzéry, které jsou zdravější variantou.

 

Zabraňte zchoulostivění

Přetopené místnosti, nedostatečný pobyt na čerstvém vzduchu, přílišné oblékání – tři základní nešvary, které vedou u malých dětí ke zchoulostivění. Především tomuto „rozmazlení organismu“ bychom měli bezpodmínečně zabránit.

Jak na to? Váš pokojový teploměr by neměl ukazovat vyšší hodnotu než 20–22 °C, přičemž nezapomínejte dostatečně větrat. Každý den (bez ohledu na počasí, pokud není extrémně nepříznivé) dopřejte dítěti alespoň 2–3 hodiny pobytu na čerstvém vzduchu. Oblečením samozřejmě chraňte dítě přiměřeně před chladem jak doma, tak venku, ale přemýšlejte, jak je co nejlépe přizpůsobit změně teplotních podmínek.

 

Navštivte solnou jeskyni

Pokud máte možnost vydat se (nejlépe v několika po sobě jdoucích návštěvách) do solné jeskyně, nezbývá, než vám tuto relaxačně-ozdravnou kúru vřele doporučit. Existují samozřejmě různé názory na účinnost pobytu v těchto umělých jeskyních s vlhkým vzduchem, ale zkazit se tím určitě nic nedá. Uvádí se, že jedna 45minutová návštěva solné jeskyně vydá za tři dny pobytu u moře. V mnoha z nich jsou dobře zařízeni i na malé děti (nabízejí dětský koutek jako na pískovišti), případně vám rezervují termín, v němž se s návštěvou dětí počítá.

 

Vyzkoušejte homeopatika

Hodně rodičů se v pediatrické ambulanci domáhá antibiotik i tehdy, když to zdravotní stav dítěte nevyžaduje (např. virová infekce). Často to není ani tak ze snahy dítěti zabezpečit „lepší léčbu“, ale proto, že „když dítě užívá antibiotika, může jíst do školky anebo školy dříve“. Antibiotika jsou při viróze nejen zbytečná, ale mohou být i velmi riziková – například, když má dítě celiakii, astma nebo alergii. Kromě toho může zbytečné užívání antibiotik oslabit imunitu tím, že naruší přirozenou mikroflóru trávicího, dýchacího a močovopohlavního systému.

Pokud jste nakloněni alternativním metodám léčby, zkuste se se svým dětským praktickým lékařem či v lékárně poradit o možném užívání homeopatik. Četné množství informací o homeopatické léčbě najdete také na internetu – hledejte ovšem na seriózních serverech. Dozvíte se, co by mohlo být pro vaše dítě prospěšné při konkrétním problému.

 

Dopřejte dítěti kvalitní spánek

holčička diteSpánek podporuje aktivitu NK buněk – to jsou bílé krvinky, které se vůči baktériím chovají jako příslušníci speciálních jednotek a zabíjejí je. Na druhé straně nedostatek spánku oslabuje imunitu. Deficitu spánku mohou být vystavené děti například v době prořezávání zubů anebo děti v rodinách, kde jsou starší sourozenci a je těžké jít spát jako první. Dítě může být často nemocné i proto, že má možná nedostatek kvalitního spánku.

 

Sportujte společně jako rodina

Přiměřená sportovní aktivita mobilizuje naše známé NK buňky. A teď pozor: aby si vaše dítě vytvořilo celoživotní návyk na sport, měli byste odmalička sportovat společně – být mu modelem člověka, který je hodný následování. Namísto „Jdi si hrát ven!“ je lepší „Pojďme se projet na kolech!“ anebo „Zabal si plavky, jdeme plavat!“  S dětmi můžete hrát fotbal, tenis, kopat anebo si házet míčem, frisbee, bumerang… Můžete chodit na túry anebo cvičit v lese. Společně. Sport a fyzickou aktivitu je třeba samozřejmě volit s ohledem na věk a bezpečnost dítěte.

 

Chraňte děti před zlými bakteriemi

Je pravda, že dítě potřebuje pro život a dobrou imunitu i trochu špíny, ale „trochu“ je ono magické slovo. Nepřehánějte čistotu, ale samozřejmě ani špínu. Boj proti baktériím v kuchyni, koupelně, na dlaždicích či v chladničce sice imunitu dítěte nijak přímo nepodporuje, ale snižuje riziko infekce a onemocnění. Hlavně a nadevše naučte děti, aby si umývali ruce – teplou vodou a mýdlem! Zejména když jsou ve školce, na výletě, na nákupech anebo na veřejných toaletách. Největší pozornost hygieně dítěte věnujte před a po jídle, po příchodu ze hřiště nebo ze dvora, po kontaktu s nemocným člověkem, po kontaktu se zvířetem nebo po smrkání. Tehdy by si děti měly vždy ruce umýt a důkladně usušit. Dohodněte se na respektování těchto pravidel i se svojím partnerem/manželem.

Navlhčené ubrousky na ruce anebo dezinfekční gely jsou výbornou pomůckou do situací, kdy voda a mýdlo nejsou po ruce. Lahvičku s dezinfekčním gelem můžete mít v kabelce nebo autě. Nikdy však dezinfekčním gelem určeným na ruce nečistěte dudlík!

 

Chraňte dítě před pasivním kouřením

Pokud vy anebo váš partner kouříte, určitě si kouření odpusťte doma. Kouř ze spáleného tabákového listu, obohacený o desítky dalších přidaných látek, obsahuje více než 4000 různých chemikálií, které poškozují a zabíjejí lidské buňky po celém těle. Pasivní kouření je pro děti o hodně horší než pro dospělé (škodí samozřejmě i dospělým), protože dítě dýchá rychleji a tak inhaluje za minutu více kouře, má menší detoxikační kapacitu organizmu = toxiny se odbourávají pomaleji = jsou pro dítě toxičtější, jeho plíce a dýchací cesty ještě nemají kompletně vyvinutou sebeobranu, jsou o hodně křehčí a zranitelnější.

 

Mazlete se s dětmi, hlaďte je a pusinkujte 

A to nejlépe ihned po narození a co nejčastěji. Intimní fyzický kontakt má velký význam pro harmonizaci imunitního systému matky i dítěte. To, co se na první pohled zdá jako krásný projev mateřské lásky, je zároveň biologický proces, při kterém se vzájemně naladí imunitní systém maminky a miminka. Mazlení a pusinkování jen tak dodává dítěti důležitý pocit „Jsem správně“, sebelásku, sebedůvěru i důvěru ve svět a život jako takový.

Láskyplné prostředí je nejlepší cestou nejen k silné imunitě, ale hlavně k silným a láskyplným vztahům. Tóny vaší domácí atmosféry určujete vy.

 

Z knihy Igora Bukovského Návod na prežitie pre bejby. Vydala Ambulancia klinickej výživy (AKV). Magazín zdraví, Babyweb
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

1 Komentář

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.