Přírodní tipy i s recepty na podporu imunity vašeho dítěte

Young Girl(5-6) biting into cherry tomato
Imunita

Nemoc u dětí není nic příjemného, ale bohužel se jim nevyhne, o to častěji v chladnějších měsících, kdy je obranyschopnost organismu zkoušena nejvíce. Každá nemoc je nedílnou součástí vývoje imunitního systému. Mnozí pediatři dokonce považují šest až osm infekcí ročně u malých dětí za něco úplně normálního, bohužel. Existuje několik jednoduchých tipů a receptů, které vaše děti mohou ochránit před škodlivými vlivy prostředí a posílit imunitní systém přírodní cestou. 

Díky nižšímu vzrůstu a tím bližší vzdálenosti obličeje ke špíně a prachu, častému olizování a strkání si všeho možného do úst a horšímu odolávání chladu a vlhku, se děti vystavují zvýšenému riziku onemocnění více než dospělí.

Dětem je důležité poskytnout pro jejich silný imunitní systém několik základních pilířů.

 

Základem je kojení a zdravá strava

Mléko matky obsahuje několik turbostimulantů imunity, jako jsou například aktivní bílé krvinky, laktoferin a stovky různých protilátek, díky kterým u dětí snižuje výskyt průjmů, infekcí dýchacích cest, středního ucha, močových cest, trávicího systému, alergií, astmatu a meningitidy. A později v životě chrání i před cukrovkou, Crohnovou chorobou, ulcerózní kolitidou a některými druhy rakoviny. Americká pediatrická akademie doporučuje, je-li to jen trochu možné, aby vaše dítě dostávalo mateřské mléko aspoň jeden celý rok.

Od 6. měsíce věku dítěte (nikoli od 4., jak se hrdě hlásá na dětských výživách) můžeme jeho zdraví ovlivnit především skladbou jídelníčku. Základ by měla tvořit syrová zelenina, ovoce, kvalitní obiloviny, klíčky, později saláty, celozrnné pečivo, luštěniny, tofu a tvaroh (kozí).

Nesmíme zapomenout ani na rostlinné oleje – olivový, mandlový, sezamový, lněný, konopný.

Naopak omezit bychom měli výrobky z nekysaného kravského mléka a nekvalitní maso a vůbec nepodávat uzeniny, průmyslově zpracované jídlo a polotovary. Maso by měli děti jíst zhruba 3x týdně kvůli správnému vývoji mozku a svalů a to nejlépe v bio/domácí/farmářské kvalitě a nejlépe krůtí, králičí, kuřecí, mořské ryby, telecí a hovězí.

Cukr se snažíme nahradit zdravějšími variantami jako například medem, sirupem z agáve, stévií, ječným, kukuřičným nebo rýžovým sladem nebo hroznovým cukrem.

 

Rakytník

Je výborným zdrojem vitaminů A, C, E a dalších cenných látek. K dostání je ve formě šťávy či sirupu, děti by měly užívat půl čajové lžičky denně od září do května.

 

Dýňová semínka

Nejbohatším zdrojem přírodního zinku jsou dýňová semena. Zinek je pro funkce celé řady orgánů i celého organismu zcela nenahraditelný, je však závislý na dostatku vitaminu A, protože bez něj se neaktivuje – to platí i v opačném případě.

  • Děti od 1 do 6 let by měly užívat 3x týdně p