13 potravin, které byste neměli jíst před spaním

jezení1Není nic špatného na tom jíst večer, když pak máte ještě čas jídlo dobře strávit a tím pádem se dobře vyspat. Co však určitě nedoporučuji na večer, je jíst pozdě, velké porce, hodně kombinací potravin a několik tipů jídla, pakliže se nechcete ráno cítit nafouknutí, oteklí, unavení, s bolavým břichem, špatnou náladou a dlouhodobě tloustnout a tím si přivádět nejrůznější zdravotní neduhy. Podívejte se na několik tipů jídel, kterým byste se večer rozhodně měli vyhnout obloukem. 

 

Celer

Teď je pravděpodobně hodně z vás překvapených – celer? Ano. Může se to zdát trochu divné, ale je rozhodně lepší celer večer nejíst, chcete-li mít dlouhý a klidný spánek. Celer je přírodní diuretikum, takže zvyšuje častost močení více, než byste si v noci přáli. Diuretika jsou látky, které zvyšují vylučování moči, tedy snižují množství vody v těle a tím pádem je důležité hodně pít.

 

Příliš mnoho ovoce

ovoce1Většina lidí si myslí, že ovocná večeře je jako nic a proto je dobrý nápad si ovoce večer dát, například v rámci redukčního programu nebo životního stylu. Sníst kousek ovoce před spaním, na tom není nic špatného, ale jestliže ho má být hodně, tak to už tak dobré pro vaše tělo není. Ovoce obsahuje spoustu cukru, který bez možnosti proměnit se na okamžitou energii způsobuje plyny, vznikající fermentováním ve střevech. Výsledkem bude to, že budete nafouklí s bolavým břichem od křečí. Rozhodně je vhodnější večer volit malou porci a spíš si ovoce nechat na snídani, kdy vám pomůže jako čistič a startér metabolismu.

 

Alkohol

Když alkohol, tak jedině večer. Když alkohol, tak rozhodně ne přes míru a ne těsně před spaním. Sice po něm budete spát doslova jak zabití, ale ráno spláčete nad svým stavem psychickým i fyzickým. Alkohol, ač se to možná nezdá, snižuje kvalitu spánku a to zejména po konzumaci vína. Snižuje dobu REM fáze, dehydruje, intoxikuje tělo, způsobuje noční pocení, žízeň a častější buzení během noci a navíc má velkou spoustu kalorií, které se během noci uloží na vaše boky, břicho nebo zadek. Vaše tělo se nebude moci během noci regenerovat v dostatečné míře, protože bude odbourávat alkohol – játra pojedou na plný plyn a tím pádem můžete také pociťovat bušení srdce a nespavost. Alkohol může také oslabit funkce některých orgánů. Všechno s mírou. Sklenka kvalitního vína určitě není občas na škodu, naopak.

 

Káva 

Jestliže se chcete opravdu dobře vyspat, měli byste se vyhnout popíjení kávy ve večerních hodinách, stejně jako všem potravinám ochucených kávou, jako například kávová zmrzlina, kávové bonbóny, dezerty a podobně.

 

Cukrovinky

sladkostiPakliže můžete, určitě se vyhněte konzumaci sladkostí večer a na noc. Nejen že by vám cukr na noc způsoboval kila navíc, překyselení ph těla a tím větší náchylnost k nemocem, ale existuje také výzkum, který tvrdí, že 7 z 10 lidí , kteří jedí na noc cukrovinky, mají nepříjemné sny, až noční můry. Mastné potraviny a sladké výrobky mají vliv na naše mozkové vlny a mohou tak vyvolat neklidné sny a spánek. Navíc by si na cukr vaše tělo zvyklo a pak byste mohli, při pravidelných sladkých večeřích, problémy s usnutím v důsledku kolísající hladiny cukru v krvi a to není vůbec příjemné.

 

Zmrzlina

Je pravda, že zmrzlina má dvojí účinek. Za prvé může být pro vaše nervy to nejlepší jídlo, které vás utěší po celodenním shonu a jobovkách a bohužel za druhé stále to nejhorší pro vaše tělo a váš spánek.  Zmrzlina je plná tuku, který se štěpí velmi pomalu a vzhledem k blížícímu se odchodu do postele se nestihne přeměnit na energii a tudíž se vám uloží v podobě vašeho vlastního tuku a obsahuje mnoho cukru, jehož negativní účinky jsme zmínili už výše. Zatímco její chuť může být uklidňující a báječná, výsledky jsou naprosto otřesné.

 

Čokoláda

čokoTaké čokoláda není vhodná, bohužel. Nejen že je plná tuku a cukru, ale obsahuje také kofein a další přírodní stimulanty, jako je například theobromin, který je známý pro své tep zrychlující účinky. V důsledku toho může čokoláda narušit spánek a zapříčinit spánkovou deprivaci. Ti, kdo málo spí, se mohou potýkat se zvýšenou hladinou kortizolu, který způsobuje rozpad svalové tkáně.

 

Chipsy, hranolky a smažená jídla

Asi všichni víme, že smažená jídla jsou tak trochu nešvar a jídelní „hřích“, o to více, konzumujeme-li je ve večerních hodinách. Rozhodně vám doporučuji se jim vyhnout jako snacku, který budete pojídat u televize nebo počítače, neboť jich tak bez váhání sníte velké množství a ani to nepostřehnete. Tuk a sůl způsobí zadržení vody v těle, takže ráno budete opět oteklí a nevyspalí, neboť tělo místo řádného odpočinku bude pěkně makat na tom, aby veškeré přijaté kalorie přeměnilo na váš vlastní tuk. Chcete-li si dopřát zdravý snack, vyzkoušejte recept na mrkvové chipsy nebo si nakrájejte zeleninu, pokapte olivovým olejem, trošku soli a bylinky a máte to. Získáte tak křupavé, chutné a zdravé jídlo, po kterém se nebude vašemu tělu dít nic jiného, než vyživení vitamíny a zasycení vlákninou.

 

Červené maso

Je známo, že červené maso obsahuje tuky a bílkoviny, které se tráví mnohem déle, než jakékoli jiné potraviny. To znamená, že dáte-li si ho před spaním, vaše trávení nebude moci odpočívat a regenerovat se, neboť bude celou noc složitě trávit, což může vést k vašemu nočnímu nepohodlí nebo dokonce i bolestivým křečím. Chcete-li mít hluboký spánek bez převalování se a kroucení, večer si červené maso určitě odpusťte.

 

Chléb a pečivo

chlébPo chlebu a pečivu se tloustne, o to víc, když je jíte večer. Kdo potřebuje přibrat, směle do sendvičů k večeři, v opačném případě se držte od chleba dál. Nejen že se ráno probudíte unavení a oteklí, ale budete-li večeřet pečivo pravidelněji, jistě začnete přibírat takřka před očima. Jestliže se nemůžete večer bez obilnin za žádnou cenu obejít, tak i když bych vám to nejraději rozmluvila, doporučuji si dát raději misku teplé ovesné kaše nebo některou kaši z mých receptů a po ní ještě večerní procházku nebo milování. Tyto kaše jsou také zdrojem sacharidů jako chléb a pečivo, ale nebudou mít stejně devastující účinek na vaše útroby jako chléb.

 

Pizza

Když si objednáváte večer pizzu, asi si myslíte, že jeden kousek vás nezabije a máte pravdu, ale za prvé, kdo se zastaví po jednom kousku a za druhé, opravdu chcete jíst na noc bílou mouku, sůl, nezdravé tuky a veškerou tu parádní oblohu, která vám ani v nejmenším neprospěje? Pizzu doporučuji konzumovat jen opravdu výjimečně jako hříšek, nejlépe vůbec. Obsahuje kromě jiného velké množství kalorií a málo mikroživin (vitamíny, minerály, stopové prvky), rajčatová omáčka je příliš kyselá a může vést k vyšší produkci žaludečních šťáv a tím pálení žáhy a to už je důvod, proč si pizzu večer nedat a mít raději klidnou noc.

 

Těstoviny

Pasta je rychlé a jednoduché občerstvení pro lidi, kteří nechtějí nebo nemohou řešit jinak svou zdravou večeři. Je to však jídlo, které je opravdu velmi nevhodné jako večeře. Pasta je plná sacharidů s vysokým obsahem kalorií – jedním z nejvyšších. Všechny tyto kalorie se pak většinou přímo akumulují kolem vašeho pasu. To je důvod, proč je lepší si vysoce sacharidové jídlo užít v jinou denní dobu, která ještě nabídne čas ke zpracování a přeměně na okamžitě vydanou energii.

 

Másla ze semínek a ořechů

kešu masloMásla ze semínek a ořechů jsou báječnou a velmi zdravou alternativou ke klasickému máslu. Sama jsem pro vás složila recepty na jejich domácí výrobu a velmi je všem doporučuji. Co nedoporučuji ale je, jíst je večer, neboť jsou velmi kalorická. A vzhledem k tomu, že jsou opravdu výtečná, je velmi jednoduché se zapomenout, říct si, že právě teď děláte pro své zdraví maximum a nabouchat do sebe několik lžic jen tak nebo s jiným jídlem. Zbytečně byste přibývali na váze a to zejména pokud byste to praktikovali každý den. To samé se týká i přepuštěného másla – ghí (recept na výrobu a léčení). Dejte si raději šálek teplého mandlového mléka se skořicí a troškou medu. Doplníte tolik potřebný vápník a budete sladce spát.

 

Základem je nejíst na noc – před spaním, ale alespoň tři hodiny před ulehnutím. Dát si třeba rybu nebo krůtu s teplou zeleninou nebo salátem, v chladných měsících polévku (skvělé recepty na ozdravné polévky – zde), pečenou zeleninu, zeleninová jídla a podobně.

 

Pamatujte si, že občasný „hřích“ je důležitý, lidský a žádoucí, neboť bychom si měli umět užít, popustit uzdy přísnosti, stravovacímu fanatismu a odvázat se. To je život. To je rovnováha. To je cesta. Jen si nepěstujme z pravidelných nezdravých činů nezdravá těla i mysle. Jsme tu jen jednou, PRÁVĚ TEĎ a chceme vše, ano, ale také chceme žít do vysoké věku, nejlépe do posledního výdechu, v co nejlepší psychické i fyzické kondici, aby nás nesužovaly nemoci a strachy, ale abychom mohli stále poznávat tento svět a tvořili něco dobrého nejen pro sebe a svůj mlsný jazyk, ale také pro všechny ostatní lidi a tím naplnili smysl svého života.

Nedělejte si z ničeho 100% pravdu, nechávejte si vždy otevřenou mysl a přístupnost a buďte občas rebelové.

Přeji vám/nám bohatý život.

 

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

5 Komentářů
  1. …. občasný „hřích“ je důležitý, lidský a žádoucí, neboť bychom si měli umět užít, popustit uzdy přísnosti, stravovacímu fanatismu a odvázat se. To je život. To je rovnováha. To je cesta.

    To se mi líbí.

    Také se mi líbí, že se nemá jíst jen 2 -3 hodiny před spaním. Takže to znamená, že když chodím spát cca v 1 nebo ve 2 hodiny po půlnoci, tak normální běžnou večeři si mohu dát ve 22 hodin. ( a ne jít naposledy před 17 hodinou a potom v noci se budit a chodit navštěvovat ledničku. My co vstáváme kolem 10 hodiny dopoledne pracovat začínáme naplno až po 16 hodině, pravděpodobně bychom měli mít jiný stravovací režim, než jaký mají ti , co vstávají ráno v 5 hodin a už od 6:00 musí někde ve fabrice začít pracovat na plný výkon. Možná by neškodilo udšělat recepty a doporučení zvlášť (jiné) pro „skřivany“ a zase jiné pro „sovy“.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.