4 zásadité recepty na zdravé sladké ranní kaše

kaše chiaKdo rád snídá teple a sladce a zajímá se o zdravou stravu, toho určitě potěší čtyři recepty na ranní snídaně v podobě kaší, kde jsou zdravé obilniny, semínka, ovoce a přírodní sladidla. Všechny recepty jsem sestavila tak, aby splňovaly zásady zásadotvorného stravovacího stylu a tudíž nepodporovaly záněty v těle, ale naopak. Tyto kaše vás vyživí, prohřejí, dodají vám příjemnou energii, ale hlavně vám udělají radost. 

 

Naklíčená pohanková kaše s chia semínky a sezónním ovocem

Ingredience:

  • pohanka kaše1/2 hrnku pohankových krup
  • Šťáva z poloviny citronu
  • 1 lžičky sušeného drceného kokosu
  • velkorysá špetka mořské soli
  • 1 velká hruška nebo jablko, oloupané a nastrouhané
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 polévková lžíce Chia semínek
  • Lžička medu
  • Sezónní ovoce

 

 

Postup:

Naklíčení pohanky uděláme takto. Umístíme pohanku do misky s citrónovou šťávou a dostatkem vody. Přes misku dáme utěrku a necháme při pokojové teplotě po dobu 12 hodin nebo přes noc. Do rána mají kroupy drobné prasklinky a měly by začít klíčit. Nyní propláchneme pohanku pod studenou tekoucí vodou, abychom odstranili všechny zbytky z procesu namáčení. Dáme ji do hrnce, přidáme 1 šálek vody a přiveďte k varu. Jemně a za častého míchání přidáme ještě trochu vody. Vaříme do změknutí zhruba 10-15 minut. Přidáme kokos, sůl, strouhané jablko, skořici a Chia semínka a pokračujeme v míchání. Když je směs dobře spojená, odstraníme z ohně stranou. Navrch kaše dáme na kousky nakrájené sezónní ovoce (borůvky, meruňky, jahody, …) a můžeme ještě zakápnout troškou medu.

 

Amarantová kaše se skořicí a jablky 

Ingredience:

  • kaše amarant1 šálek amarantu, propláchnutého (nebo quinoi/jáhel – lze obměňovat)
  • 3 šálky mandlového mléka
  • ½ lžičky vanilky
  • 1 lžička skořice
  • ¼ lžičky nového koření
  • ½ hrnku rozinek
  • 1 jablko nakrájené na kousky
  • stevie nebo agáve podle chuti
  • ½ šálku syrových ořechů, nasekaných (mandle, vlašské, …)
  • 4 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 šálek banánu (nebo jiného sezónního ovoce – čerstvé borůvky, jahody, …)

 

Postup:

Do středního hrnce dáme amarant, mandlové mléko, skořici, nové koření, rozinky a přivedeme k varu. Přiklopíme, snížíme teplotu a vaříme na mírném ohni 5 minut. Přidáme nakrájené jablko a dusíme cca 5-7 minut. Mícháme, dokud se nevstřebá všechna tekutina a odstraníme z ohně. Necháme ještě 5 minut dojít. Podle chuti dosladíme, ale nemusíme. Přidáme zbývající ingredience a servírujeme.

 

Lahodné müsli na svaly

Ingredience: