13 a více tipů na přírodní léčení zánětu močového měchýře

jablecny ocetZánět močového měchýře a močových cest je časté onemocnění, které nejvíce postihuje ženy. Důvodem onemocnění je anatomická blízkost urogenitálního traktu a konečníku, u žen díky kratší močové trubici a celkové náchylnosti. Z 80% je vyvoláno bakterií Escherichia coli, která normálně žije v našem zažívacím traktu. Je to pro člověka prospěšná a vlastně i nezbytná bakterie, která se stará o to, aby se nám ve střevech nepřemnožily našemu zdraví nebezpečné bakterie. Pokud se ale dostane do našeho močového ústrojí, způsobuje problémy.

Bakterie se do močového měchýře dostanou proti proudu moči přes močovou trubici. Pokud nepijeme dostatek tekutin a měchýř není dostatečně proplachován, bakterie se zde usadí a množí se. Dalšími příčinami vzniku zánětu bývá pohlavní styk, zadržování moči, těhotenství, menopauza, cukrovka a nachlazení.

 

Typické projevy zánětů močových cest jsou:

  • časté močení
  • bolest v oblasti močového měchýře
  • malé množství moči
  • pálivé pocity při močení
  • změna barvy moči
  • bolesti v oblasti pánve
  • horečka
  • nevolnosti a zvracení

Při těchto příznacích zánětu je nutná okamžitá akce, aby se zánět nerozšířil až do ledvin a proto doporučuji vyhledat lékaře co nejdříve. Pakliže netrpíte silnými příznaky, ale pociťujete „jen“ počáteční diskomfort nebo máte-li už antibiotika, velmi doporučuji ke konvenční léčbě použít i tu přírodní, která bude harmonizovat útok chemie v těle a pomáhat vám se rychleji uzdravit. K případné antibiotické léčbě určitě doporučuji užívat zároveň laktobacily, aby se obnovovala střevní mikroflóra důležitá pro mnoho procesů v těle, včetně imunitních reakcí. Tyto tipy lze také velmi dobře používat jako prevenci.

 

1. Jablečný ocet

Jablečný ocet je bohatým zdrojem enzymů, draslíku a dalších užitečných minerálů, které dokáží zabránit bakteriím se v močových cestách usazovat a množit.

Pokud vás trápí zánět, můžete použít jablečný ocet jako přírodní antibiotikum proti vzniklé infekci.

Postup:

Nalijte 2 polévkové lžíce jablečného octa do sklenice vlažné vody. Můžete přidat i čerstvou citrónovou šťávu a dochutit ji medem. Dobře promíchejte a vypijte. Tuto šťávu pijte 2x denně po dobu několika dní. Pakliže se nedostaví do 3 dní zlepšení, vyhledejte lékaře.

 

2. Indický angrešt (Amla) – běžně k dostání na internetu

Indický angrešt obsahuje látky, které omezují růst bakterií.

Postup:

Do sklenice vlažné vody přidejte čajovou lžičku prášku z indického angreštu a jednu čajovou lžičku prášku z kurkumy a špetku pepře.

Vařte vodu dokud se polovina neodpaří.

Zbytek roztoku pijte 3xdenně po dobu 3 až 5 dní.

Můžete také konzumovat více ovoce a zeleniny jako citrony, pomeranče, kiwi, bobulovité ovoce, papáju, rajčata a papriky. Obsahují totiž vysoký podíl vitamínu C, který se záněty a infekcemi účinně bojuje a posiluje imunitní systém.

 

3. Brusinkový džus

brusinky juiceLátky obsažené v brusinkách, konkrétně proanthokyanidiny, brání bakteriím zachytit se na stěnách močového měchýře. Brusinkový džus má mírně antibiotické účinky.

Pijte polovinu sklenky (1 dcl) brusinkového džusu denně jako prevenci infekce, nejlépe naředěného s 1 dcl vody.

Pokud již infekcí trpíte, pak byste měli vypít 3 až 4 sklenice brusinkového džusu denně. Tím zabráníte, aby se infekce rozšířila. Vybírejte vždy džusy nepřislazované neboť cukr záněty naopak podporuje. Pakliže nenajdete vhodnou kvalitu džusu, kupte si brusinkový extrakt.

Upozornění: Nepijte brusinkový džus, pokud jste měli nebo máte problémy s ledvinovými kameny.

 

4. Jedlá soda (soda bicarbona)

Záněty v těle vznikají v důsledku kyselejšího prostředí těla. Jedlá soda vám pomůže zvýšit acidobazickou rovnováhu kyselé moči, čímž vám bude ulevovat od bolesti a napomůže urychlit čas rekonvalescence.

Přidejte jednu čajovou lžičku jedlé sody do sklenice vody a pijte ji 1 – 2 krát denně, dokud vaše potíže neodezní.

 

5. Obklad z esenciálních olejů

Tee tree olej, jalovcový olej a santalový olej mají antibakteriální, protiplísňové a protizápalové vlastnosti, které napomáhají boji s bakteriemi při infekcích, včetně infekcí močového měchýře.

Smíchejte 10 kapek tee tree oleje se stejným množstvím jalovcového oleje a oleje ze santalového dřeva a natírejte si touto olejovou směsí oblast pánve v blízkosti močového měchýře denně po dobu 3 až 4 dnů. Tento obklad bude působit proti bolesti močového měchýře.

 

6. Borůvky

borůvkyBorůvky obsahují látky omezující růst bakterií, včetně těch způsobujících záněty močových cest. Antioxidanty v borůvkách posilují imunitní systém.

Snězte šálek nejlépe čerstvých borůvek každé ráno k snídani. Můžete si je přidat do smoothie nebo kaše.

Pravidelné zahrnutí borůvek do vašeho jídelníčku i v podobě bio džusů bez cukru, je výborným způsobem, jak infekcím močových cest a měchýře účinně předcházet.

 

7. Ananas

Ananas obsahuje enzym nazývaný bromelain, který má mimo jiné také silné protizánětlivé vlastnosti. Pravidelná konzumace 100 až 150 gramů ananasu dokáže infekcím močového měchýře předcházet.

Nepoužívejte ananas z plechovky, ani pasterizované ananasové džusy, protože ty už po průmyslovém zpracování žádné enzymy neobsahují.

 

8. Medvědice lékařská

Medvědice lékařská (Uva Ursi) je bylinka obsahující protizánětlivé látky, včetně látek s antiseptickými vlastnostmi. Podporuje močení a zabíjí škodlivé bakterie. Tuto bylinu seženete v lékárnách nebo v obchodech s přírodními doplňky stravy a v bylinářstvích. Je také obsažena ve Vrbovkové směsi.

Upozornění: Lidé s onemocněním ledvin nebo jater, těhotné ženy a kojící ženy a děti by Uva Ursi neměli užívat.

 

9. Teplé obklady

Pravidelné přikládání termoforu s horkou vodou pomůže snižovat tlak v močovém měchýři a poskytne vám úlevu od bolesti způsobené infekcí. Je potřeba se celkově držet v teple a v klidu. Na zánět močového měchýře také pomáhá moxování.

Nalijte do termoforu horkou vodu a položte na spodní část pánve na několik minu

 

10. Voda a šťávy

šťávyPři potížích s močovými cestami a měchýřem pijte opravdu hodně čisté neperlivé vody, klidně i 4 litry, aby se bakterie vyplavovaly z těla pryč a tím se snižovala infekce

Kromě vody je vhodné pít i čerstvé zeleninové šťávy, urologické čaje, ovocná smoothies se zelenými listy, mladý ječmen a čaj lapacho.

 

11. Bylinky a aromaterapie

Na zánět močových cest a močového měchýře se dají velmi dobře použít i bylinky, které svými antiseptickými a spasmolytickými schopnostmi potlačují zánět a zmírňují bolest. Jsou jimi například: hřebíček, přeslička, vrbovka, jalovec. lichořeřišnice. Silice, které jsou v léčivých rostlinách obsaženy, dráždí při vylučování ledvinami a zvětšují tak objem vylučované moči a minerálů, čímž dojde i ke snížení množství bakterií v moči. Na čaje jsou skvělé heřmánek, máta, petrželová nať, fazol zahradní, bazalka pravá, lípa, celík a zlatobýl.

 

12. Čaj z česneku

Výborný na záněty je čaj z česneku. Rozmixujte 1-2 stroužky česneku do sklenice teplé vody a užívejte několikrát denně. Tak získá váš organismus antibiotikum v přírodní formě.

 

13. Sedací koupele

Horká sedací koupel a horká koupel nohou jsou staletou součástí léčby. Nakapejte 10 kapek tee tree oleje do koupele a nechte působit po dobu 10 minut. Můžete si koupel udělat i se 2 hrstmi mořské soli a to jednou až dvakrát denně. Zpočátku má být voda teplá asi 35 stupňů Celsia, teplotu vody postupně zvyšujeme, až dosáhneme 45 stupně Celsia. Vydržíme to asi 5 minut a pak se přemístíme rychle do postele. Pozor tato procedura není vhodná pro osoby se srdečními problémy.

 

Další tipy:

ovozelPři každém zánětu a infekci je nejdůležitější částí léčby posílit imunitní systém, aby se tělo co nejrychleji a bez velké ztráty energie uzdravilo. Držte se teple, hlavně nohy a hodně odpočívejte a spěte ve vyvětrané místnosti  v čistých peřinách. Nezadržujte močení, protože čím déle je moč v měchýři, tím snáze se bakterie rozmnoží. Nenoste neprodyšné těsné prádlo. Striktně dodržujte hygienické návyky, po toaletě se utírejte zepředu dozadu, nikdy ne obráceně a omývejte si ústí močové trubice.

 

Doporučuji zvýšit:

  • příjem vitamínů C (citrusové plody a kiwi) i všech vitamínů a minerálů (ořechy, luštěniny a listová zelenina – zinek, hořčík, vitamin E, D a skupiny B)
  • česnek jako přírodní antibiotikum
  • kyselé zelí, jogurty a kysané mléčné výrobky, které napomáhají trávení a zažívání
  • hodně ovoce a zeleniny
  • maso divoce žijících ryb
  • rostliny s vysokým obsahem vitaminů, jako je rakytník řešetlákový a kustovnice čínská,
  • echinacea, ženšen, hlíva ústřičná
  • Koloidní stříbro
  • vhodné jsou i půsty, ovšem jen pokud neužíváte antibiotika

 

Chcete-li podpořit celou léčbu ještě dalším vynikajícím prostředkem, doporučuji Recept na nejvýkonnější přírodní antibiotikum a podívejte se na další přírodní tipy na uzdravení se ze zánětů v článku Jak na různé nemoci léčivkami.

 

Nejlepší čaj na regeneraci ledvin

Abychom dokonale zregenerovali ledviny, je nutné osmitýdenní popíjení speciálně namíchaného čaje podle Ing. Jiřího Janči (dá se pod tímto názvem koupit v nálevových pytlících). Nesmí se ani 1 den vynechat. Čaj se popíjí 3 x denně, musí být vždy čerstvý! Nejlepší doba pro regeneraci ledvin je leden až únor, ale můžeme si ji provést kdykoliv.

Ingredience:

  • 3 díly natě celíku zlatobýlu (musí být použitý pouze tento druh celíku solidago virgaurea)
  • 1 díl natě přesličky rolní
  • 1 díl natě truskavce ptačího
  • 1 díl natě rdesna blešníku

Postup:

Léčivky smícháme dohromady, čaj si připravíme tak, že 1 čajovou lžičku směsi přelijeme 2dl vroucí vody a necháme 10 minut louhovat, pak přecedíme a popíjíme.

 

Pro dokonalou očistu ledvin je nutné omezit:

  • solená a kořeněná jídla, sójovou omáčku a jiná dochucovadla
  • spotřebu bílkovin, zejména červené masa, protože obsahuje hodně kyseliny močové
  • konzumaci smažených a pečených jídel
  • konzumaci bílé mouky, bílého cukru
  • vyřadit z jídelníčku kávu, černý čaj, kakao, čokoládu
  • vyhýbat se potravinám s velkým obsahem kyseliny šťavelové, například špenát a reveň

Zařaďte do jídelníčku:

  • kvalitní celozrnné pečivo a rýži pro vysoký obsah vlákniny
  • vařenou zeleninu a čerstvé zeleninové šťávy
  • přidávejte do jídel celerovou a petrželovou nať, mladé listy pampelišky
  • důležitý je i dostatečný pitný režim, což je 2,5 – 3 litry denně

Ledviny vykonávají pro náš organismus opravdu velký kus práce, proto si určitě zaslouží láskyplnou péči. Dejte si pozornost.

Bojujete s občasnými nebo chronickými záněty?

Je třeba k této problematice přistoupit celostně a udělat několik potřebných změn k lepšímu. V eBooku „Jak vyléčit kvasinkovou infekci přírodně a navždy – holistický systém pozitivní proměny života“, popisuji důležité aspekty úpravy stravy, posílení orgánů, pročištění těla a navrácení ho do rovnováhy, ve které panuje zdraví na všech úrovních, konkrétními funkčními kroky, které již pomohly stovkám mých uzdravených klientů.

Opakované kvasinkové infekce vedou k chronickým zánětům, dysbakterióze, syndromu propustného střeva, autoimunitním onemocněním, participují na vzniku rakovinných nádorů, napadají mozek a v důsledku toho ničí naší psychiku a způsobují mnoho dalších velmi nepříjemných zdravotních problémů.

Pokud chcete zjistit, zda patříte k 80% populace, která trpí přemnoženými kvasinkami a z nich plynoucích problémů, stáhněte si zdarma můj eBook „Jak si vytestovat kvasinkovou infekci“, odpovězte na otázky v něm položené, vyhodnoťte svůj aktuální zdravotní stav a rozhodněte se podle výsledků o další cestě. Já vám nabízím tu přírodní, šetrnou a trvalou, bez negativních vedlejších účinků.

Hodně zdraví!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

2 Komentářů

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.