2 recepty na placičky z květů černého bezu – sladké, slané, bezlepkové

bezové placičky sladké1Černý bez. Léčivá bylinka a chutná delikatesa, ze které se dá mnohé dobré stvořit. Po 3 receptech na bezinkové domácí limonády vám dnes přináším další chutné a jednoduché recepty z bezinek, tentokrát na bezinkové placičky a to ve 2 variantách – klasické a bezlepkové. Uzpůsobit si je můžete samozřejmě podle sebe a svých chutí a možností. Jsou zajímavou večeří nebo snackem na party pro přátele, kterým budou stoprocentně chutnat! 

Květ černého bezu podle odborné literatury obsahuje flavonoidy, glykosidy (rutin a sambunigrin), silice, éterické oleje, organické kyseliny, třísloviny, vitaminy C a A, slizové látky, mastné kyseliny (linolová, linoleová a palmitová), sacharidy a pektin.

 

Květy jsou používány hlavně na:

  • Léčbu nemocí z nachlazení a respiračních onemocnění (chřipka, angína,bronchitida, kašel, rýma, zánět dutin a pod.)
  • Stimulaci pocení – snižuje teplotu a pomáhá nám zbavit se usazeného sekretu v dýchacích cestách (zlepšuje vykašlávání a usnadňuje dýchání)
  • Očistu organismu (pomáhá nám zbavovat se usazených toxinů, především kyseliny močové, léčí neduhy jako je revma a dna a je výbornou prevencí těchto nemocí).
  • Léčbu potíží s močovými cestami a ledvinami (nedostatečná činnost a ledvinové a močové kaménky) a působí močopudně.
  • Léčbu otoků (při nadměrném zadržování tekutin v těle)
  • Léčbu problémů s krevním tlakem a cévami (zlepšuje pružnost cévních stěn a lehce snižuje krevní tlak).
  • Léčbu zažívacích potížích (žaludeční a střevní koliky, plynatost, nevolnost a pomalé trávení, či nedostatečná činnost žlučníku).
  • Zácpu (má mírně projímavé účinky).

 

Obalované květy bezu v těstíčku – klasická verze

Klasická verze bezových placiček je chutnou pochoutkou, která se dá konzumovat na slano i na sladko (viz obrázek výše).

placičky bezinkovéIngredience:

 

Postup:

Z rozšlehaných vajec, mouky, špetky soli a mléka umícháme metličkou těstíčko husté asi jako na palačinky. Kdo chce, může dát místo mléka vodu, pivo nebo víno, záleží na vaší chuti a záměru.

Květenství držíme za stonek, důkladně smočíme v těstíčku a stopkou nahoru vkládáme do rozpáleného oleje (může být kokosový v případě varianty na sladko nebo jakýkoli jiný) nebo sádla (kdo chce – ve slané variantě).

Zmírníme teplotu, počkáme, až těstíčko trochu ztuhne a pak čistými nůžkami odstřihneme všechny hlavní stonky.

Placičky obrátíme a zvolna dosmažíme do zlatova.

 

Tip 1: Kdo chce, může květy osmahnout i se stonky jen po jedné straně. Záleží jak silnou vrstvu těstí