2 recepty na placičky z květů černého bezu – sladké, slané, bezlepkové

bezové placičky sladké1Černý bez. Léčivá bylinka a chutná delikatesa, ze které se dá mnohé dobré stvořit. Po 3 receptech na bezinkové domácí limonády vám dnes přináším další chutné a jednoduché recepty z bezinek, tentokrát na bezinkové placičky a to ve 2 variantách – klasické a bezlepkové. Uzpůsobit si je můžete samozřejmě podle sebe a svých chutí a možností. Jsou zajímavou večeří nebo snackem na party pro přátele, kterým budou stoprocentně chutnat! 

Květ černého bezu podle odborné literatury obsahuje flavonoidy, glykosidy (rutin a sambunigrin), silice, éterické oleje, organické kyseliny, třísloviny, vitaminy C a A, slizové látky, mastné kyseliny (linolová, linoleová a palmitová), sacharidy a pektin.

 

Květy jsou používány hlavně na:

  • Léčbu nemocí z nachlazení a respiračních onemocnění (chřipka, angína,bronchitida, kašel, rýma, zánět dutin a pod.)
  • Stimulaci pocení – snižuje teplotu a pomáhá nám zbavit se usazeného sekretu v dýchacích cestách (zlepšuje vykašlávání a usnadňuje dýchání)
  • Očistu organismu (pomáhá nám zbavovat se usazených toxinů, především kyseliny močové, léčí neduhy jako je revma a dna a je výbornou prevencí těchto nemocí).
  • Léčbu potíží s močovými cestami a ledvinami (nedostatečná činnost a ledvinové a močové kaménky) a působí močopudně.
  • Léčbu otoků (při nadměrném zadržování tekutin v těle)
  • Léčbu problémů s krevním tlakem a cévami (zlepšuje pružnost cévních stěn a lehce snižuje krevní tlak).
  • Léčbu zažívacích potížích (žaludeční a střevní koliky, plynatost, nevolnost a pomalé trávení, či nedostatečná činnost žlučníku).
  • Zácpu (má mírně projímavé účinky).

 

Obalované květy bezu v těstíčku – klasická verze

Klasická verze bezových placiček je chutnou pochoutkou, která se dá konzumovat na slano i na sladko (viz obrázek výše).

placičky bezinkovéIngredience:

 

Postup:

Z rozšlehaných vajec, mouky, špetky soli a mléka umícháme metličkou těstíčko husté asi jako na palačinky. Kdo chce, může dát místo mléka vodu, pivo nebo víno, záleží na vaší chuti a záměru.

Květenství držíme za stonek, důkladně smočíme v těstíčku a stopkou nahoru vkládáme do rozpáleného oleje (může být kokosový v případě varianty na sladko nebo jakýkoli jiný) nebo sádla (kdo chce – ve slané variantě).

Zmírníme teplotu, počkáme, až těstíčko trochu ztuhne a pak čistými nůžkami odstřihneme všechny hlavní stonky.

Placičky obrátíme a zvolna dosmažíme do zlatova.

 

Tip 1: Kdo chce, může květy osmahnout i se stonky jen po jedné straně. Záleží jak silnou vrstvu těstíčka na květech uděláte, aby se vám propekla. Stonek pak má tu výhodu, že si placičku za něj můžete chytit, což se hodí na party a děti to úplně milují.

Tip 2: Placičky na sladko můžete polít javorovým sirupem nebo jakýmkoli jiným sladkým sirupem (datlovým, agáve, …), posypat cukrem a skořicí, přidat kousky čerstvého ovoce nebo lžičku smetany.

Tip 3: Placičky jsou moc dobré i studené, tak se jich nebojte udělat více a na slano k nim nakrájet kousky čerstvé zeleniny.

 

Obalované květy bezu v těstíčku – bezlepková verze

Máte-li nesnášenlivost lepku nebo jen zkrátka chcete jíst bez mouky, nemusíte používat mouku vůbec.

party placičkyPostup: 

Z květenství odstříháme kvítka a smícháme je s vajíčky, aby vznikla hustší směs (na jednu porci počítáme dvě vejce a asi čtyři až pět květenství).

Trochu osolíme.

Do rozpáleného oleje lžicí klademe hromádky vajec s bezem. Jakmile vajíčko trochu zatuhne, rychle obrátíme a svrchu přitlačíme. Syrová hmota z vrchní strany se rozprostře na již opečené vajíčko a vytvoří se celistvá placička.

Placičky zvolna smažíme při střední teplotě a ještě jednou nebo dvakrát otočíme, aby byly rovnoměrně propečené.

 

Tip 1: Kdo chce, může dát dvě vajíčka na pánev jako volská oka a navrch naklást několik květů bez stonků, jemně do je do vajíček zatlačit, aby se „namočily“, osolit, opepřit a udělat si takový „ham and eggs“ bez šunky, ale za to s bezem.

 

Věřím, že vám bezinkové placičky zpříjemní víkendovou večeři na chalupě nebo v přírodě. Určitě vám doporučuji je vyzkoušet, kvetoucí bez tu je jen pár dní a nedají se koupit!

Dobrou chuť!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.