Vegan bezlepková zeleninová pizza z cizrny

pizza1Neznám nikoho, kdo by neměl rád pizzu. Zajímáte-li se o zdravou stravu, nechcete jíst klasickou mouku nebo jste zastánci určitého výživového směru, nemusíte se pizzy vzdávat, ale udělat si jí ze zdraví prospěšných ingrediencí. Jestli hledáte inspiraci, nabízím vám výtečný recept na pizzu, který nezatíží vaše trávení a dodá vám spoustu výživných látek, o chuti ani nemluvě.

Výroba pizzy z cizrnové mouky je rychlá a snadná, bez lepku a vyhneme se použití živočišných produktů, takže je vhodná pro vegany a vegetariány.

Proč cizrna?

Cizrna obsahuje celou řadu prospěšných látek. Kvalita jejích semen je dána vysokým obsahem polysacharidů, bílkovin a vlákniny (5 – 19 %). Cizrna je také dobrým zdrojem lysinu. Dále má vysoký podíl vitaminu E, který posiluje obranyschopnost, chrání srdce a zabezpečuje zdravou kůži a vlasy. Zinek posiluje obranyschopnost a má blahodárné účinky na štítnou žlázu. Izoflavony mají protirakovinné účinky. V cizrně najdeme také kyselinu listovou, železo, draslík i zinek.

Cizrna má vysoký obsah nenasycené mastné kyseliny linolové, která patři k Omega 6 mastným kyselinám a pomáhá při prevenci kardiovaskulárních onemocnění i ke snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Vzhledem k tomu, že je cizrnová mouka méně lepivá než mouka klasická, doporučuji vám dělat pizzy menšího průměru. Vyplatila se mi velikost tak akorát do ruky. Kdo chce použít vidličku a nůž, může udělat pizzy středně velké.

Místo sýra použijeme z cizrny vyrobený hummus, na který naleznete recept v článku Recepty živé kuchyně a který dodá pizze vláčnost a smetanovost.

 

 

Recept na 2 pizzy 15 cm nebo 1 střední pizzu 30 cm:

pizza2Ingredience na korpus:

  • 2,5 šálku cizrnové mouky
  • 1 šálek vody
  • 4 lžíce olivového oleje (extra virgin)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička provensálského koření (tymián, rozmarýn, oregano, bazalka)
  • Pepř, podle chuti

 

Ingredience na pizzu (topping)

  • 200 gramů hummusu
  • Několik cherry rajčátek rozříznutých na polovinu
  • 2 srdíčka artyčoků (mohou být i v oleji) – volitelné
  • Půl papriky, nakrájené
  • Čtvrtina červené cibule, nakrájené
  • 3 – 4 žampiony, nakrájené
  • Malá hrstka černých oliv, nakrájených (mohou být jakékoli jiné podle vaší chuti)
  • 1 čajová lžička kapar
  • Několik lístků čerstvé bazalky, nakrájené na jemno

 

Postup:

Zkombinujte cizrnovou mouku, vodu, 2 lžíce olivového oleje, sůl, bylinky a pepř. Dobře promíchejte na těsto a nechte odpočívat nejméně 30 minut. Pokud je těsto řídké, dosypte trochu mouky. Můžete použít i pohankovou nebo jinou bezlepkovou.

Předehřejte troubu na 250° C a na plech nebo pánev bez umělohmotné úchytky dejte pečící papír. Nemáte-li pečící papír, vymažte plech troškou oleje. Na plech dejte těsto – vytvarované pizzy a pečte na středním roštu 5 – 10 minut, dokud těsto nezačne jemně hnědnout. Pak dejte plech na horní rošt, jemně propíchejte vidličkou těsto na středu a nechte ještě chvíli propéct.

Poté odstraňte z trouby a snižte teplotu na 200° C.

Potřete zbývající 1 polévkovou lžící oleje pizzy ze shora, potřete hummusem, posypte špetkou soli a pepře, kdo chce mít ingredience na vrchu pečené, přidá také vše ostatní kromě bazalky na pizzu a peče ještě asi 10 minut.

Pak pizzu vyjměte, nechte chvíli zchladnout, posypte bazalkou a podávejte.

pizza3

Tip 1: Kdo chce, může si upéc