Recepty živé kuchyně

zuzkaplakatS velkou radostí sdílím prvních deset receptů od Zuzky Švédové, kterou jsem vám již na těchto stránkách představovala. Zuzka je nutriční terapeutkou, která pomáhá lidem nejen s úpravou živin v jídelníčku, ale také s hubnutím a pomocí při léčení nejrůznějších onemocnění také prostřednictvím živé stravy a její přednášky o zdravé kuchyni, která je převážně raw, začínají být proslulými již téměř po celých Čechách, Moravě i Slovensku.

Se Zuzkou jsme se rozhodly vám dnes představit prvních deset receptů pro inspiraci a možná i změnu názoru, že zdravě se může rovnat velmi lahodně 🙂

 

 

Jablečné vita placky

 

placky

  • 6 jablek
  • 4 PL lnu, slunečnice
  • 20g Goji
  • 20g rozinek
  • 20g ovesných vloček
  • 20g karobu
  • 5g skořice

Jablka postrouháme, přidáme k nim len, slunečnici (vcelku), Goji, rozinky, karob, skořici a ovesné vločky. Ze směsi tvarujeme placičky a sušíme v sušičce, případně na topení, na slunci 🙂

 

 

Mrkvové placičky

 

  • mrkevplacky250g strouhaná mrkev
  • 100g strouhaný celer
  • 20g sezam
  • 20g slunečnice
  • 20g len
  • Himalájská sůl
  • Nori, Tebi, majoránka
  • Prolisovaný česnek, medvědí česnek

Všechno smísíme a sušíme do 42° C, na topení, na slunci, v sušičce…

 

 

 

Salát z Quinoi a avokáda

Na 4 porce:

  • quinosalad225 g quinoy
  • 1/2 l zeleninového vývaru
  • 1/2 salátové okurky
  • 1 červenou cibuli
  • 2 zralá avokáda
  • 250 g cherry rajčátek
  • 50 g zelených oliv
  • 5 lžic olivového oleje
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • 1 chilli paprička, jemně nasekaná
  • 10 g čerstvého koriandru, jemně nasekaného
  • mořská sůl a černý pepř

 

Quinou opláchneme v horké vodě a 10 – 15 minut povaříme v zeleninovém vývaru. Nakonec necháme okapat v sítku. Okurku, cibuli a avokáda oloupemea nakrájíme na kostičky. Cherry rajčátka nakrájíme na půlky. Olivy vypeckujeme a nasekáme. Zeleninu dáme do mísy, přidáme quinou a vše smícháme. Z oleje, citrónové šťávy, chili, koriandru, soli a pepře připravíme zálivku. Zálivkou přelijeme salát a dobře promícháme.

 

Hummus

 

  • Hummus400g cizrny
  • 2 stroužky česneku
  • 10ml citrónové šťávy
  • 1/4 l vody
  • 1/2 šálku tahini (pasta ze sezamových semínek)
  • Himalájská sůl

Uvařenou cizrnu rozmixujeme doměkka, přidáme prolisovaný česnek, citrónovou šťávu, vodu, sůl a tahini. Směs zpracujeme na jemný krém, který můžete použít jako pomazánku na chléb, k plnění pity nebo ji servírovat jako dip ke kouskům zeleniny.

 

 

Kaše z ovesných vloček

 

  • kase60g ovesných vloček
  • 100g jablko
  • 10g rozinky, Goji
  • 5g kokos
  • 1PL melasa
  • skořice, karob, len, mák
  •  voda

Všechno namočíme. Dochutíme Melasou, skořicí,  strouhaným jablíčkem. PLNÉ ŽELEZA 🙂

 

 

Příprava tibetské medicíny 

 

  • cesnek350 gramu očištěného česneku
  • 200ml 90% lihu

Česnek rozkrájíme, prolisujeme a zalijeme 200 gramy  90% lihu. Nádobu pevně uzavřeme a uložíme v temnu a chladu na dobu 10 dnů. Hmotu přes plátno procedíme, zbytek vymačkáme a získanou tekutinu slijeme do lahvičky. Za dva až tři dny začínáme léčbu, pijeme po kapkách.

 

Postup užívání

Den        snídaně            oběd           ve