3 jednoduché recepty na domácí bezinkové limonády

bezová limonádaMáte-li rádi sezónní zdravé pochoutky a navíc za pár korun, je období bezu pro vás přímo stvořené. Z květů bezu se dá udělat spousta dobrot, které vám postupně představím, ale dnes jsem se rozhodla vám nabídnout 3 osvědčené recepty na bezové limonády, které krásně osvěží a zvládne je jednoduše každý.  

 

Květy černého bezu obsahují silice, slizy, třísloviny, glykosidy (sambunigrin a rutin), organické kyseliny (jablečnou, octovou, valerovou) a vitamin C, proto jsou bezové limonády skvělým způsobem, jak tuto sílu přírody do sebe lahodnou formou vstřebat.

 

Květy jsou používány hlavně na:

  • Léčbu nemocí z nachlazení a respiračních onemocnění (chřipka, angína,bronchitida, kašel, rýma, zánět dutin a pod.)
  • Stimulaci pocení – snižuje teplotu a pomáhá nám zbavit se usazeného sekretu v dýchacích cestách (zlepšuje vykašlávání a usnadňuje dýchání)
  • Očistu organismu (pomáhá nám zbavovat se usazených toxinů, především kyseliny močové, léčí neduhy jako je revma a dna a je výbornou prevencí těchto nemocí).
  • Léčbu potíží s močovými cestami a ledvinami (nedostatečná činnost a ledvinové a močové kaménky) a působí močopudně.
  • Léčbu otoků (při nadměrném zadržování tekutin v těle)
  • Léčbu problémů s krevním tlakem a cévami (zlepšuje pružnost cévních stěn a lehce snižuje krevní tlak).
  • Léčbu zažívacích potížích (žaludeční a střevní koliky, plynatost, nevolnost a pomalé trávení, či nedostatečná činnost žlučníku).
  • Zácpu (má mírně projímavé účinky).

 

Rychlá nevařená bezová limonáda – neperlivá

bezinky v míseIngredience:

  • 5 větších květenství černého bezu (jsou-li květy menší, dávku zvyšte)
  • 4 lžíce medu nebo jiného sladidla
  • 1 větší nebo 1,5 menšího citronu
  • 2l vody

 

Postup:

  1. Natrhané květy nejprve rozložíme na tác a dáme na chvíli na světlé místo, nejlépe k otevřenému oknu, aby případní broučci mohli v poklidu odejít zpět do přírody.
  2. Poté si připravíme mísu, do které nalijeme vodu a ponoříme do ní květy. Je lepší květy předtím neomývat, abychom nepřišli o cenný pyl.
  3. Necháme takto květy macerovat zhruba 2 hodiny a kdo chce, může dát mísu do lednice.
  4. Poté květy vyndáme, případná kvítka přefiltrujeme přes jemné sítko, přidáme šťávu z 1 citronu a zamícháme med nebo jiné sladidlo (agáve, stévie, ječný slad, …) podle chuti.