Kdo rád snídá teple a sladce a zajímá se o zdravou stravu, toho určitě potěší čtyři recepty na ranní snídaně v podobě kaší, kde jsou zdravé obilniny, semínka, ovoce a přírodní sladidla. Všechny recepty jsem sestavila tak, aby splňovaly zásady zásadotvorného stravovacího stylu a tudíž nepodporovaly záněty v těle, ale naopak. Tyto kaše vás vyživí, prohřejí, dodají vám příjemnou energii, ale hlavně vám udělají radost.
Naklíčená pohanková kaše s chia semínky a sezónním ovocem
Ingredience:
- 1/2 hrnku pohankových krup
- Šťáva z poloviny citronu
- 1 lžičky sušeného drceného kokosu
- velkorysá špetka mořské soli
- 1 velká hruška nebo jablko, oloupané a nastrouhané
- 1/2 lžičky skořice
- 1 polévková lžíce Chia semínek
- Lžička medu
- Sezónní ovoce
Postup:
Naklíčení pohanky uděláme takto. Umístíme pohanku do misky s citrónovou šťávou a dostatkem vody. Přes misku dáme utěrku a necháme při pokojové teplotě po dobu 12 hodin nebo přes noc. Do rána mají kroupy drobné prasklinky a měly by začít klíčit. Nyní propláchneme pohanku pod studenou tekoucí vodou, abychom odstranili všechny zbytky z procesu namáčení. Dáme ji do hrnce, přidáme 1 šálek vody a přiveďte k varu. Jemně a za častého míchání přidáme ještě trochu vody. Vaříme do změknutí zhruba 10-15 minut. Přidáme kokos, sůl, strouhané jablko, skořici a Chia semínka a pokračujeme v míchání. Když je směs dobře spojená, odstraníme z ohně stranou. Navrch kaše dáme na kousky nakrájené sezónní ovoce (borůvky, meruňky, jahody, …) a můžeme ještě zakápnout troškou medu.
Amarantová kaše se skořicí a jablky
Ingredience:
- 1 šálek amarantu, propláchnutého (nebo quinoi/jáhel – lze obměňovat)
- 3 šálky mandlového mléka
- ½ lžičky vanilky
- 1 lžička skořice
- ¼ lžičky nového koření
- ½ hrnku rozinek
- 1 jablko nakrájené na kousky
- stevie nebo agáve podle chuti
- ½ šálku syrových ořechů, nasekaných (mandle, vlašské, …)
- 4 lžíce slunečnicových semínek
- 1 šálek banánu (nebo jiného sezónního ovoce – čerstvé borůvky, jahody, …)
Postup:
Do středního hrnce dáme amarant, mandlové mléko, skořici, nové koření, rozinky a přivedeme k varu. Přiklopíme, snížíme teplotu a vaříme na mírném ohni 5 minut. Přidáme nakrájené jablko a dusíme cca 5-7 minut. Mícháme, dokud se nevstřebá všechna tekutina a odstraníme z ohně. Necháme ještě 5 minut dojít. Podle chuti dosladíme, ale nemusíme. Přidáme zbývající ingredience a servírujeme.
Lahodné müsli na svaly
Ingredience:
- šálek ovesných vloček
- ½ šálku quinoa vloček
- ½ šálku pohankových vloček
- 1 lžíce mandlí
- 1 lžíce pekanových ořechů (vlašských)
- 1 lžíce slunečnicových semínek
- 1 lžíce dýňových semínek
- Lžička skořice
- Rostlinné mléko (mandlové, konopné, ovesné, …)
Vše kromě mléka smícháme. Pak přidáme mléko, může být teplé, aby se nám vše hezky propojilo. Přidáme dle sezónnosti ovoce – pár jahod, borůvek, banán… a můžeme dozdobit mátou.
Quinoová kaše s ovocem a semínky
Ingredience:
- 1 šálek filtrované vody
- 1/3 šálku quinoi (lze obměnit za špaldové/ovesné vločky nebo jáhly)
- skořice podle chuti
- stevie nebo agáve sirup podle chuti
- ¼ lžičky vanilkového extraktu
- 2-3 lžíce sušených brusinek (rozinek, fíků, sušených švestek, …)
- syrové mandle (nebo vlašské ořechy)
- slunečnicová, dýňová, konopná, sezamová semínka
- čerstvé ovoce (maliny, borůvky, ostružiny, jahody, banán, jablko, granátové jablko)
- ½ šálku mandlového nebo rýžového mléka
Postup:
Zkombinujeme prvních 6 ingredience a podusíme 3-4 minut na mírném ohni a pak nalijeme do větší misky. Posypeme semínky, ořechy, ovocem a zalijeme mlékem.
Více o jednotlivých obilovinách a jejich účincích se dočtete v článku Bezlepkové obiloviny a další zajímavé recepty najdete v sekci Recepty.
Vyzeraju uzasne, urcite vyskusam ????????. Len mi nepridu moc zasadite, kedze tam je ovocie. Ale su urcite zdravsou alternativou ????. Dakujem za inspiraciu
Děkuji za super tip, kaše miluji. Chci se zeptat, můžu nechat klíčit i pohanku lámanku nebo to musí být celé kroupy? Omlouvám se za asi hloupý dotaz 🙂 Zdraví Míša
Dobrý den Míšo,
lámanku stačí přes noc nechat namočenou a ráno jí sníst.
Mějte se fajn,
Michaela
Zdravím, Michaelo,
chtěla bych Vám s celého srdce poděkovat za Vaši práci na tomto webu, který sleduji už nějakou dobu. Moc mi Vaše články pomohly a pomáhají jít tím správným směrem a inspirují jak mne tak i mé okolí, kterému je vřele doporučuji.
Přeji Vám spoustu radosti a inspirace nejen při vytváření článků, ale i v osobním životě.
Veronika
Milá Veroniko,
díky za Vaši milou zprávu. Věřím ve sdílení a spolupráci 🙂
Mějte se fajn,
Michaela