Recepty na domácí nevařené ovocné sirupy

ovocné sirupy4Léto je kouzelné svými plnými hrstmi čerstvého ovoce všech chutí, barev a vůní a pro ty, kteří se ho nemohou nabažit teď a tady ve své přirozené formě, tu mám tip na to, jak si jeho velkou část uchovat lahodně a plnou živin i po další dny, týdny a měsíce. Tím tipem jsou ovocné sirupy bez vaření a konzervantů, které zůstanou voňavé a chutné i v lednici nebo v mrazáku do chladnějších dní.

Jejich příprava je velmi jednoduchá, jak jinak, a variací na ně je celá řada. Můžete dělat sirup jahodový, malinový, rybízový, meruňkový, třešňový, broskvový a z jakéhokoli ovoce, které máte rádi.

ovoceSirupy nemusí zůstat jen čistě ovocné, ale můžete je smíchat s různými bylinkami (máta, bazalka, šalvěj, …) , smíchat více druhů ovoce do jednoho (příkladem je lesní směs – jahoda, malina, ostružina a podobně), smíchat je s extrakty (mandlový, vanilkový, …), s kořením (skořice, zázvor, kardamon, hřebíček…), variant je bezpočet, záleží jen na vašich chutích.

Sirupy, vzhledem k tomu, že jsou nevařené, vydrží v lednici zhruba 2 týdny, ale tu část, kterou do té doby nespotřebujete, můžete nalít do sáčků na led a zamrazit. Kdykoli později tak budete mít po ruce vždy chutné, bez konzervantů dělané, zdravé sirupy, stačí si pak 3 kostičky vymáčknout do 3 dcl sklenice a je to.

Přidáte-li do sirupů citrónovou šťávu, vydrží vám v lednici déle, až 2 měsíce, v závislosti na typu ovoce a množství přidané citrónové šťávy – čím více, tím déle vydrží.

Kdo chce, může se držet klasických metod s použitím cukru, já preferuji domácí med nebo cukr kokosový, který je zdravější a chutnější. Kdo chce, může použít také stévii nebo jakýkoli sladový sirup (agáve, ječný, datlový, rýžový, …). Mějte však na paměti, že takové sirupy vám změní chuť finálního sirupu.

Ovocné sirupy jsou skvělé na osvěžující limonády, na palačinky, zmrzlinu, do smoothies nebo ranních kaší a také do osvěžujících letních long drinků. Milují je hlavně děti, kterým se tak dostane spousta vitamínů bez éček, barviv, konzervantů a tuny cukru.

 

Ingredience:

  • Ovoce vaší volby (nejlépe sezónní)
  • Citrónová šťáva
  • Med nebo vámi vybrané sladidlo

 

Postup:

ovocné sirupyVypeckované ovoce dle vašeho výběru, případně bylinky nebo koření dejte do mixéru nebo mísy a jemně rozmixujte, v míse tyčovým mixérem. Je to lepší varianta pro uvolnění šťávy a vůně. Kdo nemá k dispozici mixér, smíchá vše v míse nebo zavařovací sklenici a promačká.

Pak přidejte med nebo jiné sladidlo a citrónovou šťávu. Obojí dle vaší chuti. Někdo preferuje sirupy sladší, které déle vydrží, poněvadž se jich dává do vody méně, někdo kyselejší a více osvěžující, kdy finální limonáda má sytější barvu, větší podíl ovoce a výraznější chuť.

Vzniklou směs přelijte do velké uzavíratelné sklenice a dejte na 2 dny do lednice, kde se vše proleží a propojí. Jednou denně dobře protřepte nebo promíchejte.

Po dvou dnech směs přeceďte přes jemné síto nebo plátno (utěrka, plena) do sterilních uzavíratelných sklenic, ve kterých budete chtít sirup finálně mít nebo sáčků na led pro uchování v mrazáku.

Sirup uchovávejte v lednici.

 

Tip 1: Budete-li ovocné sirupy míchat s bylinkami, tak je určitě před smícháním s ostatními ingrediencemi natrhejte v ruce na drobno, aby se uvolnily silice. V případě koření doporučuji rozmělnit v hmoždíři nebo paličkou přes utěrku, aby uvolnilo vůni, pak vám ho bude stačit méně.

Tip 2: Chcete-li si zkusit zaexperimentovat s chutí sirupu, můžete místo citronové šťávy přidat šťávu z limetky nebo pomerančů. Sirup pak získá jiskřivý švih chutě a ještě více vitamínů.

 

Příklady sirupů:

Vyzkoušet můžete jahodový sirup s bazalkou, borůvkový se šalvějí, ostružinový se šalvějí, broskvový s mandlovým extraktem, nektarinkový s levandulí, citrónový s kardamonem, limetkový se zázvorem, mangový, jablečný s javorovým sirupem a skořicí, třešňový s vanilkovým extraktem, malinový s pomerančem, ananasový s mátou, hroznový, …

 

Klasická varianta s cukrem

jahodový sirupIngredience:

  • 1,5 l vody
  • 2 kg cukru
  • 2,5 kg ovoce (například čerstvé jahody)
  • 5 dkg kyseliny citrónové

 

Postup:

Ovoce očistíme, dáme do větší plastové nádoby, zasypeme kyselinou citronovou, zalijeme vodou a necháme 24 – 48 hodin louhovat. Mírné zakvašení není na závadu.

Ovoce potom scedíme přes plátýnko, ale nevyhazujeme. Do šťávy nasypeme 2 kg cukru a občas zamícháme, až se cukr zcela rozpustí.

S ovocem, které nám zbylo, stejným postupem celý proces ještě jednou opakujeme. Z tohoto množství získáme asi 8 litrů výborné šťávy.

Jahodový sirup (nebo dle vašeho ovoce) za studena při konzumaci ředíme vodou asi 1:10 nebo dle vaší chuti.

 

The Yummy Life
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

2 Komentářů
  1. Dobrý den,
    zajímalo by mě,proč se do převařené vody hned nedá cukr a následně surovina.
    Proč se louhuje nejčastěji ve vodě a až poté se přidá to z čeho chceme mít sirup.
    Má to nějaké opodstatnění?

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.