Recept na zdravý nepečený veggie burger ze semínek

raw kečup1Jste-li vegan, vitarián, chcete zdravě jíst nebo se zajímáte o nové lahodné recepty, mám tu pro vaši inspiraci a oslavu vašich chuťových buněk výtečný recept na veganský burger ze semínek, který vás ozdraví a potěší v letních měsících jako skvělá svačina i na cesty, osvěžující oběd nebo pohoštění na garden party s přáteli. 

K tomuto receptu potřebujete sušičku nebo troubu, která má k dispozici nízké teploty, nejlépe mezi 40-50°C (optimálně do 42°C), kvůli zachování všech živin a cenných enzymů.

Tyto burgery vám po přípravě vydrží bez problémů v lednici čerstvé až 5 dní a z uvedeného množství uděláte 5 burgerů, záleží samozřejmě na velikosti, kterou zvolíte.

Jsou skvělým zdrojem rostlinného proteinu, vlákniny a železa, mají nízký obsah sodíku, málo kalorií a karbohydrátů.

 

Ingredience:

  • 1/2 šálku konopných semínek (loupaných)
  • 1/2 šálku slunečnicových semínek
  • 1/2 šálku vlašských ořechů nebo pekanových ořechů
  • 1/4 šálku lněných semínek
  • 3/4 šálku jemně nakrájené zeleniny (kombinace řapíkatého celeru, cibule, čerstvé petrželky a / nebo červené papriky)
  • 2 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce vody
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čajová lžička mořské soli
  • 2 lžičky sušeného nebo čerstvého kopru (volitelné)
  • 1 polévková lžíce lahůdkového droždí (volitelné) – seženete například v Country Lifu

veggie burger1

Postup:

1. Přidejte všechny suché přísady (kromě konopných semínek a nakrájené zeleniny) do mixéru a dobře vše promixujte. Pak dejte do velké mísy.

2. Přidejte zbývající přísady (konopná semínka a nakrájenou zeleninu) do směsi ve velké míse. Míchejte lžící, dokud se vše důkladně nepromíchá.

3. Přidejte vodu a citrónovou šťávu a opět promíchejte.

4. Vyložte patra sušičky papírem (pergamenovým, na pečení).

5. Vytvarujte rukama tenčí karbanátky a poklaďte je na papír. Karbanátky se nesmí dotýkat jeden druhého.

6. Dehydratujte na vysoký stupeň po dobu 1,5 hodiny. Pak teplotu snižte a nechte je vysychat po dobu dalších 5 hodin. Jakmile karbanátky drží hezky zpevněně pohromadě, odstraňte papír a pokračujte s dehydratací, dokud nedosáhnou požadované konzistence veggie burgeru.

V případě, že budete karbanátky sušit v troubě, zvolte nejnižší stupeň a plynule sušte několik hodin, v závislosti na zvolené teplotě. Vnitřní stav burgerů můžete kontrolovat špejlí. Pakliže se na ní nebude vnitřní hmota lepit, jsou hotové.

Nic se neděje, pakliže nebudou dosušené úplně, budou také lahodné, neboť jsou ze samých skvělých ingrediencí, které chutnají skvěle i za syrova.

 

veggie burger2Tip 1: Co se týče přidané zeleniny, někdo může preferovat jen jeden druh, mě se nejvíce osvědčila výše zmíněná kombinace.

Tip 2: Skvěle se do kombinace zeleniny do burgeru hodí také klíčky například vojtěšky, mungo nebo jakékoli vaše oblíbené. Dostanete tak dělo energie a zdraví.

Tip 3: K tomuto burgeru se skvěle hodí například Mrkvové placky nebo jakékoli vaše oblíbené pečivo (inspiraci na zdravé varianty naleznete například v sekci Zdravé domácí chleby), mezi které burger vložíte spolu s vaší oblíbenou zeleninou, kterou může být třeba jen několik lístků salátu. Můžete ho také položit jen tak na hotový na salát.

Tip 4: A nezapomeňte ho potřít skvělým domácím kečupem, bez kterého by se žádný, ani ten veggie burger neobešel!

 

Dobrou zdravou chuť!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

1 Komentář

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.