Jak jednoduše naklíčit luštěniny a které jsou k tomu vhodné

mungoNakličování je skvělý způsob, jak ve stravě přijmout velké množství životadárných enzymů, vitamínů, minerálů a bílkovin. Naklíčené fazole jsou považovány za zázračné potraviny a jsou skvělým doplňkem do veškerého jídla i samotné. Jejich naklíčení je velmi jednoduché, za pár peněz a dní a zdravou bombu máte na svém stole – čerstvé, nezapařené, čisté, křupavé a voňavé. Jděte do toho!  

Téměř všechna semínka, oříšky, obiloviny a luštěniny by se před použitím (snědením) měly na několik hodin namočit (většinou přes noc), neboť mají na svém povrchu inhibitory klíčení (blokátory enzymů). Inhibitory chrání semínko do té doby, než nastanou vhodné podmínky k tomu, aby mohlo vyklíčit. To znamená kontakt s vodou. Pro nás to znamená, že semínko musíme namočit, abychom ho „probudili“, a my se k životadárným enzymům dostali. Pokud jíme semínka/obiloviny/oříšky v surovém stavu bez namáčení, inhibitory při trávení enzymy blokují, což následně ovlivní i trávící enzymy vyloučené v trávicím traktu a nám se pak špatně tráví. Namáčením se také zvyšuje i nutriční hodnota plodu.

Při procesu klíčení vytváří semínko velké množství energie potřebné k vývoji nové rostliny a tím vzrůstá množství vitaminů B, C, K, železa, hořčíku a jiných minerálů a dále vznikají aminokyseliny a mastné kyseliny. Olistěné výhonky navíc poskytují chlorofyl ceněný pro své detoxikační účinky.

Kromě výrazného zvýšení přijmu živin – živých enzymů, vitamínů, minerálů a bílkovin, je klíčení také skvělé kvůli lepší stravitelnosti (nenadýmají, netlačí), naklíčené fazole mají méně kalorií a vyšší obsah vlákniny.

 

Co můžete z luštěnin jednoduše a bez obav naklíčit?

Hrách zelený i žlutý – semena s klíčky nepřesahujícími délku 2 cm mají příjemně osvěžující, typicky hráškovou chuť.
Čočka všech barev – připravena ke konzumaci do dvou dnů, jakmile se objeví klíčky. Je šťavnatá, mírně nasládlá.
Fazole mungo – křupavé, svěží, ty malé jsou nejsladší. Několik centimetrů dlouhé výhonky bývají hořké.
Cizrna – skvělá oříšková chuť. Klíčí velmi rychle. Konzumuje se s bílými klíčky dlouhými 0,5 až 1 cm.

Poznámka: Někdo klíčí také fazole adzuki, které mají výraznou, typicky fazolovou příchuť. Vařené adzuki miluji, neboť krásně tělo zbavují přebytečné vody a zeštíhlují, ale neklíčím je, neboť naklíčené se dle čínské medicíny nedoporučují, kvůli vzniku jedovatých látek.

 

 

 

Jak naklíčit?

Luštěniny dejte do cedníku a pod tekoucí vodou důkladně propláchněte, dokud nepoteče čistá voda a v případě nutnosti proberte.

mungo1

Vložte do mísy, zalijte vodou (3 díly vody na 1 díl luštěnin), přiklopte a nechte přes noc nabobtnat. Ty, které plavou na hladině, prsty ponořte. Nechte při pokojové teplotě.

mungo3
Druhý den ráno slijte opět do cedníku, propláchněte tekoucí vodou a opět vložte do mísy a přidejte čistou vodu.