Jak jednoduše naklíčit luštěniny a které jsou k tomu vhodné

mungoNakličování je skvělý způsob, jak ve stravě přijmout velké množství životadárných enzymů, vitamínů, minerálů a bílkovin. Naklíčené fazole jsou považovány za zázračné potraviny a jsou skvělým doplňkem do veškerého jídla i samotné. Jejich naklíčení je velmi jednoduché, za pár peněz a dní a zdravou bombu máte na svém stole – čerstvé, nezapařené, čisté, křupavé a voňavé. Jděte do toho!  

Téměř všechna semínka, oříšky, obiloviny a luštěniny by se před použitím (snědením) měly na několik hodin namočit (většinou přes noc), neboť mají na svém povrchu inhibitory klíčení (blokátory enzymů). Inhibitory chrání semínko do té doby, než nastanou vhodné podmínky k tomu, aby mohlo vyklíčit. To znamená kontakt s vodou. Pro nás to znamená, že semínko musíme namočit, abychom ho „probudili“, a my se k životadárným enzymům dostali. Pokud jíme semínka/obiloviny/oříšky v surovém stavu bez namáčení, inhibitory při trávení enzymy blokují, což následně ovlivní i trávící enzymy vyloučené v trávicím traktu a nám se pak špatně tráví. Namáčením se také zvyšuje i nutriční hodnota plodu.

Při procesu klíčení vytváří semínko velké množství energie potřebné k vývoji nové rostliny a tím vzrůstá množství vitaminů B, C, K, železa, hořčíku a jiných minerálů a dále vznikají aminokyseliny a mastné kyseliny. Olistěné výhonky navíc poskytují chlorofyl ceněný pro své detoxikační účinky.

Kromě výrazného zvýšení přijmu živin – živých enzymů, vitamínů, minerálů a bílkovin, je klíčení také skvělé kvůli lepší stravitelnosti (nenadýmají, netlačí), naklíčené fazole mají méně kalorií a vyšší obsah vlákniny.

 

Co můžete z luštěnin jednoduše a bez obav naklíčit?

Hrách zelený i žlutý – semena s klíčky nepřesahujícími délku 2 cm mají příjemně osvěžující, typicky hráškovou chuť.
Čočka všech barev – připravena ke konzumaci do dvou dnů, jakmile se objeví klíčky. Je šťavnatá, mírně nasládlá.
Fazole mungo – křupavé, svěží, ty malé jsou nejsladší. Několik centimetrů dlouhé výhonky bývají hořké.
Cizrna – skvělá oříšková chuť. Klíčí velmi rychle. Konzumuje se s bílými klíčky dlouhými 0,5 až 1 cm.

Poznámka: Někdo klíčí také fazole adzuki, které mají výraznou, typicky fazolovou příchuť. Vařené adzuki miluji, neboť krásně tělo zbavují přebytečné vody a zeštíhlují, ale neklíčím je, neboť naklíčené se dle čínské medicíny nedoporučují, kvůli vzniku jedovatých látek.

 

 

 

Jak naklíčit?

Luštěniny dejte do cedníku a pod tekoucí vodou důkladně propláchněte, dokud nepoteče čistá voda a v případě nutnosti proberte.

mungo1

Vložte do mísy, zalijte vodou (3 díly vody na 1 díl luštěnin), přiklopte a nechte přes noc nabobtnat. Ty, které plavou na hladině, prsty ponořte. Nechte při pokojové teplotě.

mungo3
Druhý den ráno slijte opět do cedníku, propláchněte tekoucí vodou a opět vložte do mísy a přidejte čistou vodu.

mungo4

Večer opět propláchněte a dolijte vodou.

mungo5

Ráno znovu propláchněte a pokud už jste s velikostí klíčků spokojeni, nechte dobře okapat, aby vám fazole nezplesnivěly.

mungo6

Takto připravené luštěniny spotřebujte během 3 dnů a uchovávejte v lednici.

mungo8

Každý den je propláchněte a po pokladení na talíř nebo do misky, je ještě pokapte troškou vody, aby neuschly, to by je zabilo.

 

Tip 1: Fazolky zdvojnásobí při namočení objem, tak s tím počítejte při výběru vhodné mísy.

Tip 2: K životu se probouzejí různé luštěniny, semena i ořechy různě dlouho, záleží na druhu a teplotě místnosti.

Tip 3: Je-li parné léto, doporučuji nechat fazolky (luštěniny) přes noc v lednici a častěji je během dne proplachovat, neboť voda se rychleji v důsledku vyšších teplot kazí a vnikají bublinky – kvašení a zápach.

Tip 4: Pokud nemáte cedník, můžete vložit fazole do gázy nebo jemného plátýnka a manipulovat s nimi v něm.

Tip 5: Již druhý den jsou fazolky na skus a mohou se konzumovat, i když ještě nemají klíček. Z hlediska výživy je lepší počkat si na bohatý chutný klíček.

Tip 6: Do namáčecí vody můžete přidat špetku soli, tím celý proces naklíčení urychlíte.

Tip 7: Po namáčení můžete luštěniny opět usušit (do 45°C) a uchovávat je v ledničce nebo mrazáku na pozdější použití.

Tip 8: Klíčky jsou hotové, když vám chutnají, proto je průběžně ochutnávejte.

Tip 9: Zelené výhonky sklízíme nejlépe v době, kdy se objeví prvních pár nepravých lístků, později hořknou.

Tip 10: Obaly semínek, které vlivem vlhkosti pukají, jsou jedlé a tak nevadí, když se neodplaví.

 

Světlo nebo tma?

Světlo je nutné pro fotosyntézu a ta nemůže začít, dokud se neobjeví první lístky. Takže semena, která nepěstujete pro zelené výhonky (řeřicha, rukola, ředkvička, brokolice, vojtěška, jetel, pískavice…), mohou celou dobu stát v šeru. Do spíže je ale nezavírejte kvůli špatnému proudění vzduchu. Klíčky nikdy nenechávejte na slunci, jinak je uvaříte.

 

Co dále můžete namáčet nebo nenamáčet a jak dlouho?

Semínko/obilovina/ořech Namáčecí doba Klíčící doba
Alfalfa (vojtěška) 8 hodin 2-5 dnů
Mandle 8-12 hodin 12 hodin
Ječmen 6-8 hodin 2 dny
Para ořechy nenamáčejte neklíčí
Brokolice 8 hodin 3-6 dnů
Pohanka 6 hodin 2 dnů
Zelí 4-6 hodin 4-5 dnů
Kešu 2-2,5 hodiny 2 dny
Cizrna 12 hodin 12 hodin
Jetel bílý 4-6 hodin 4-5 dnů
Kukuřice 12 hodin 2-3 dny
Černé oko 12 hodin 3-6 dnů
Fenugreek (pískavice) 8 hodin 3-5 dnů
Len 8 hodin neklíčí
Hrášek 12 hodin 2 dny
Konopí loupané nenamáčejte neklíčí
Kamut 12 hodin 2 dny
Čočka 8 hodin 12 hodin
Makadamské ořechy
nenamáčejte neklíčí
Jáhly neloupané
8 hodin 2 dny
Mungo 1 den 2-3 dnů
Hořčice 8 hodin 2-5 dnů
Konopí neloupané 12 hodin 2-3 dny
Oves 8-12 hodin 2 dnů
Pekanové ořechy
4-6 hodin neklíčí
Pinie nenamáčejte neklíčí
Pistácie
nenamáčejte neklíčí
Dýně 8 hodin 1 den
Quinoa 2 hodiny 1 den
Ředkvička 8 hodin 2-4 dny
Jetel luční 8 hodin 2-5 dnů
Žito 8 hodin 3 dny
Sezam
8 hodin 1-2 dny
Špalda 7 hodin 2 dny
Slunečnice 2 hodiny 2-3 dny
Žitovec 12 hodin 2-3 dny
Vlašáky 4 hodiny neklíčí
Řeřicha nenamáčejte 4-5 dny
Divoká rýže 12 hodin 3-5 dnů

Hodně zdraví!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

2 Komentářů
  1. Dobry den, moc dekuji za clanek ohledne kliceni, ale mam v tom jeste trochu zmatek. Jaky je rozdil mezi namacenim a klicenim? Neni mi jasne, co konkretne delat v te klicici dobe,to uz tedy seminka/lusteniny atd namocene nejsou?
    Kdysi jsem mivala takove ty sklenice na kliceni a matne si vybavuji, ze se nejdrive seminka macela a pak uz jen nejak proplachovala, ale moc si to nepamatuji, tak bych byla vdecna za blizsi vysvetleni. Dekuj a preji krasny den

  2. Dobrý den, namáčí se kněné semínko i v případě kůry čištění střev či nikoli a jen se tedy nechá propraskat pod válečkem? Děkuji Michaela

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.