Nakličování je skvělý způsob, jak ve stravě přijmout velké množství životadárných enzymů, vitamínů, minerálů a bílkovin. Naklíčené fazole jsou považovány za zázračné potraviny a jsou skvělým doplňkem do veškerého jídla i samotné. Jejich naklíčení je velmi jednoduché, za pár peněz a dní a zdravou bombu máte na svém stole – čerstvé, nezapařené, čisté, křupavé a voňavé. Jděte do toho!
Téměř všechna semínka, oříšky, obiloviny a luštěniny by se před použitím (snědením) měly na několik hodin namočit (většinou přes noc), neboť mají na svém povrchu inhibitory klíčení (blokátory enzymů). Inhibitory chrání semínko do té doby, než nastanou vhodné podmínky k tomu, aby mohlo vyklíčit. To znamená kontakt s vodou. Pro nás to znamená, že semínko musíme namočit, abychom ho „probudili“, a my se k životadárným enzymům dostali. Pokud jíme semínka/obiloviny/oříšky v surovém stavu bez namáčení, inhibitory při trávení enzymy blokují, což následně ovlivní i trávící enzymy vyloučené v trávicím traktu a nám se pak špatně tráví. Namáčením se také zvyšuje i nutriční hodnota plodu.
Při procesu klíčení vytváří semínko velké množství energie potřebné k vývoji nové rostliny a tím vzrůstá množství vitaminů B, C, K, železa, hořčíku a jiných minerálů a dále vznikají aminokyseliny a mastné kyseliny. Olistěné výhonky navíc poskytují chlorofyl ceněný pro své detoxikační účinky.
Kromě výrazného zvýšení přijmu živin – živých enzymů, vitamínů, minerálů a bílkovin, je klíčení také skvělé kvůli lepší stravitelnosti (nenadýmají, netlačí), naklíčené fazole mají méně kalorií a vyšší obsah vlákniny.
Co můžete z luštěnin jednoduše a bez obav naklíčit?
Hrách zelený i žlutý – semena s klíčky nepřesahujícími délku 2 cm mají příjemně osvěžující, typicky hráškovou chuť.
Čočka všech barev – připravena ke konzumaci do dvou dnů, jakmile se objeví klíčky. Je šťavnatá, mírně nasládlá.
Fazole mungo – křupavé, svěží, ty malé jsou nejsladší. Několik centimetrů dlouhé výhonky bývají hořké.
Cizrna – skvělá oříšková chuť. Klíčí velmi rychle. Konzumuje se s bílými klíčky dlouhými 0,5 až 1 cm.
Poznámka: Někdo klíčí také fazole adzuki, které mají výraznou, typicky fazolovou příchuť. Vařené adzuki miluji, neboť krásně tělo zbavují přebytečné vody a zeštíhlují, ale neklíčím je, neboť naklíčené se dle čínské medicíny nedoporučují, kvůli vzniku jedovatých látek.
Jak naklíčit?
Luštěniny dejte do cedníku a pod tekoucí vodou důkladně propláchněte, dokud nepoteče čistá voda a v případě nutnosti proberte.
Vložte do mísy, zalijte vodou (3 díly vody na 1 díl luštěnin), přiklopte a nechte přes noc nabobtnat. Ty, které plavou na hladině, prsty ponořte. Nechte při pokojové teplotě.
Druhý den ráno slijte opět do cedníku, propláchněte tekoucí vodou a opět vložte do mísy a přidejte čistou vodu.
Večer opět propláchněte a dolijte vodou.
Ráno znovu propláchněte a pokud už jste s velikostí klíčků spokojeni, nechte dobře okapat, aby vám fazole nezplesnivěly.
Takto připravené luštěniny spotřebujte během 3 dnů a uchovávejte v lednici.
Každý den je propláchněte a po pokladení na talíř nebo do misky, je ještě pokapte troškou vody, aby neuschly, to by je zabilo.
Tip 1: Fazolky zdvojnásobí při namočení objem, tak s tím počítejte při výběru vhodné mísy.
Tip 2: K životu se probouzejí různé luštěniny, semena i ořechy různě dlouho, záleží na druhu a teplotě místnosti.
Tip 3: Je-li parné léto, doporučuji nechat fazolky (luštěniny) přes noc v lednici a častěji je během dne proplachovat, neboť voda se rychleji v důsledku vyšších teplot kazí a vnikají bublinky – kvašení a zápach.
Tip 4: Pokud nemáte cedník, můžete vložit fazole do gázy nebo jemného plátýnka a manipulovat s nimi v něm.
Tip 5: Již druhý den jsou fazolky na skus a mohou se konzumovat, i když ještě nemají klíček. Z hlediska výživy je lepší počkat si na bohatý chutný klíček.
Tip 6: Do namáčecí vody můžete přidat špetku soli, tím celý proces naklíčení urychlíte.
Tip 7: Po namáčení můžete luštěniny opět usušit (do 45°C) a uchovávat je v ledničce nebo mrazáku na pozdější použití.
Tip 8: Klíčky jsou hotové, když vám chutnají, proto je průběžně ochutnávejte.
Tip 9: Zelené výhonky sklízíme nejlépe v době, kdy se objeví prvních pár nepravých lístků, později hořknou.
Tip 10: Obaly semínek, které vlivem vlhkosti pukají, jsou jedlé a tak nevadí, když se neodplaví.
Světlo nebo tma?
Světlo je nutné pro fotosyntézu a ta nemůže začít, dokud se neobjeví první lístky. Takže semena, která nepěstujete pro zelené výhonky (řeřicha, rukola, ředkvička, brokolice, vojtěška, jetel, pískavice…), mohou celou dobu stát v šeru. Do spíže je ale nezavírejte kvůli špatnému proudění vzduchu. Klíčky nikdy nenechávejte na slunci, jinak je uvaříte.
Co dále můžete namáčet nebo nenamáčet a jak dlouho?
Semínko/obilovina/ořech | Namáčecí doba | Klíčící doba |
Alfalfa (vojtěška) | 8 hodin | 2-5 dnů |
Mandle | 8-12 hodin | 12 hodin |
Ječmen | 6-8 hodin | 2 dny |
Para ořechy | nenamáčejte | neklíčí |
Brokolice | 8 hodin | 3-6 dnů |
Pohanka | 6 hodin | 2 dnů |
Zelí | 4-6 hodin | 4-5 dnů |
Kešu | 2-2,5 hodiny | 2 dny |
Cizrna | 12 hodin | 12 hodin |
Jetel bílý | 4-6 hodin | 4-5 dnů |
Kukuřice | 12 hodin | 2-3 dny |
Černé oko | 12 hodin | 3-6 dnů |
Fenugreek (pískavice) | 8 hodin | 3-5 dnů |
Len | 8 hodin | neklíčí |
Hrášek | 12 hodin | 2 dny |
Konopí loupané | nenamáčejte | neklíčí |
Kamut | 12 hodin | 2 dny |
Čočka | 8 hodin | 12 hodin |
Makadamské ořechy |
nenamáčejte | neklíčí |
Jáhly neloupané |
8 hodin | 2 dny |
Mungo | 1 den | 2-3 dnů |
Hořčice | 8 hodin | 2-5 dnů |
Konopí neloupané | 12 hodin | 2-3 dny |
Oves | 8-12 hodin | 2 dnů |
Pekanové ořechy |
4-6 hodin | neklíčí |
Pinie | nenamáčejte | neklíčí |
Pistácie |
nenamáčejte | neklíčí |
Dýně | 8 hodin | 1 den |
Quinoa | 2 hodiny | 1 den |
Ředkvička | 8 hodin | 2-4 dny |
Jetel luční | 8 hodin | 2-5 dnů |
Žito | 8 hodin | 3 dny |
Sezam |
8 hodin | 1-2 dny |
Špalda | 7 hodin | 2 dny |
Slunečnice | 2 hodiny | 2-3 dny |
Žitovec | 12 hodin | 2-3 dny |
Vlašáky | 4 hodiny | neklíčí |
Řeřicha | nenamáčejte | 4-5 dny |
Divoká rýže | 12 hodin | 3-5 dnů |
Hodně zdraví!
Dobry den, moc dekuji za clanek ohledne kliceni, ale mam v tom jeste trochu zmatek. Jaky je rozdil mezi namacenim a klicenim? Neni mi jasne, co konkretne delat v te klicici dobe,to uz tedy seminka/lusteniny atd namocene nejsou?
Kdysi jsem mivala takove ty sklenice na kliceni a matne si vybavuji, ze se nejdrive seminka macela a pak uz jen nejak proplachovala, ale moc si to nepamatuji, tak bych byla vdecna za blizsi vysvetleni. Dekuj a preji krasny den
Dobrý den, namáčí se kněné semínko i v případě kůry čištění střev či nikoli a jen se tedy nechá propraskat pod válečkem? Děkuji Michaela