Domácí výroba vitamínové bomby – kimchi a jeho zdravotní účinky

kimchi1Kimchi je tradiční fermentovaná (kvašená) korejská pochoutka, která je vyrobena ze zeleniny a koření. Je nízkokalorické, má vysoký obsah vlákniny, živin, vitamínů – A, B1, B2 a C. Je bohaté na esenciální aminokyseliny a minerální látky, jako je železo, vápník a selen. Kimchi má v sobě impozantní množství silných antioxidantů a má i výhody probiotik ve formě Lactobacillus bakterií. Obsahuje řadu zdravých látek včetně kapsaicinu, chlorofylu, karotenoidy, flavonoidy a isothiokyanáty s nízkým obsahem tuku a cukru. Je to zkrátka vitamínová bomba.

 

Kimchi a zdravotní benefity

1. Trávení a trávící systém

Kimchi je opravdu vynikající jídlo na podporu trávení. Je perfektním zdrojem probiotik. Proces fermentace kimchi nejen zvyšuje chuť, ale také vytváří zdravé bakterie Lactobacillus, které v těle udržují zdravý stav střevní mikroflóry. Kimchi je vyrobeno ze zelí, které je již dobře známé pro své detoxikační kvality a pomáhá tělu zbavit se odpadů a toxinů. Pomáhá při čištění střev a stimuluje lepší vstřebávání živin v těle. Obsah vlákniny přítomný v kimchi také pomáhá při stabilizaci střevních pohybů a zabraňuje zácpě.

 

2. Cholesterol

Pravidelná konzumace kimchi má příznivý vliv na hladinu cholesterolu. Česnek, který se používá k přípravě kimchi, je bohatý na selen a alicin. Alicin je významný prvek, který pomáhá při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Snižuje tak riziko vzniku srdečních poruch, jako jsou mrtvice a infarkt. Selen má rovněž ochranný vliv na stěny tepen tím, že zabraňuje hromadění plaku a snižuje nebezpečí poruch, jako je ateroskleróza. Studie prokázaly, že fermentované kimchi pomáhá při snižování LDL (špatného) cholesterolu.

 

3. Antioxidanty

Kimči je bohaté na silné antioxidanty. Tyto antioxidanty spolu s fenoly a flavonoidy vyvíjí ochranný účinek proti oxidačnímu poškození a chrání tělo před škodlivými účinky volných kyslíkových radikálů – zabraňují předčasnému stárnutí, posilují imunitu, bojují s viry a bakteriemi, odstraňují únavu, …

 

4. Atopická dermatitida

Přítomnost Lactobacillus bakterií v kimchi rozšiřuje léčebné účinky na různá kožní onemocnění, jako je atopická dermatitida, která je charakterizována zvýšenými hladinami IgE a kožními problémy, jako je otok a krvácení. Studie provedená v tomto ohledu ukazuje, že zdravé bakterie přítomné v fermentované kimchi působí supresivními účinky na dermatitidu a také pomáhají při snižování zánětu.

 

5. Bojuje proti obezitě

Jak již bylo uvedeno, kimchi je zdrojem zdravých Lactobacillus bakterií, které tělo využívá pro zdravé fungová