Vše, co potřebujete vědět o citrónové kůře a recept na citrónovou sůl

citronyKdyž se ke mně dostala informace, jak je citronová kůra bezvadná a jak je vlastně ještě lepší než citronová šťáva, zapochybovala jsem. Informací o potravinách, jejich výhodnosti a jak a proč bychom je měli konzumovat je, slušně řečeno, většinou přespříliš.

 

Citronová kůra v nutričních datech

Jak si to ověřit? Přes čísla. Čísla, tedy nutriční hodnoty, jsem čerpala z databáze nutričních hodnot USDA.

Výsledky jsou shrnuté v tabulce. Uvádějí, kolik je ve 100 gramech minerálních látek a vitaminů.  A potvrzují to, o čem se na netu jen tak povídá. V citronové kůře je mnohem víc minerálů a vitaminů než v citronové šťávě.

 

Srovnání množství živin v citronové šťávě a citronové kůře

Čerstvá citronová šťáva

100 gramů

Čerstvá citronová kůra

100 gramů

Minerální látky    
Vápník CA v mg 6 134
Železo Fe v mg 0.08 0.80
Hořčík Mg v mg 6 15
Fosfor P v mg 8 12
Draslík K v mg 103 160
Sodík Na v mg 1 6
Zinek Zn v mg 0.05 0.25
Vitaminy    
Vitamin C, kyselina askorbová, v mg 38.7 129.0
Thiamin v mg 0.024 0.060
Riboflavin v mg 0.015 0.080
Niacin v mg 0.091 0.400
Vitamin B-6 v mg 0.046 0.172
Folate, DFE v µg 20 13
Vitamin A, RAE v µg 0 3
Vitamin A, IU 6 50
Vitamin E (alpha-tocopherol) v mg 0.15 0.25

 

Zdroj : databáze USDA, 2014. Nejnovější údaje hledejte zadáním ze Search Page databáze USDA.

Závěr z dat si může každý udělat sám. Pro mne osobně bylo zajímavé, že  v citronové kůře je trojnásobně víc vitaminu C.

 

Mrazit nebo sušit aneb o použití citronové kůry

citronová kůraCitrony s chemicky ošetřenou kůrou obsahují koktejl látek, které z nich jakoukoli metodou nedostaneme. Pokud plánujeme použít citronovou kůru, kupujme vždy bio citrony. Nejsou-li k dostání, nebo jejich cena je vysoká, počkejme na lepší časy. Třeba v lednu a únoru jsou citrusy v sezóně a i v bio kvalitě jsou za dobrou cenu.

Šťávu z citronů, kterou nepoužijeme hned, můžeme zamrazit. Jednou z metod je použít tvořítka na led. Šťávu nalijeme do tvořítek a dáme zamrazit. Hotové kostky  přesypeme do zipovacího sáčku a uložíme do mrazničky.

Citrony po vymačkání šťávy můžeme také ukládat do zipovacího sáčku do mrazáku a pak z nich vždycky podle potřeby nastrouháme čerstvou kůru.

Kůru ze zamražených (nebo čerstvých) citronů můžeme přidávat třeba do vody, salátů, do cukroví, na maso, do jogurtu, do polévky, na zmrzlinu, do těstovin. Prostě kam nás napadne a co nám bude s vůní citronové kůry chutnat.

Zmražená citronová kůra si uchová spoustu živin a tak je její použití do jídel a pití v čerstvém stavu určitě dobrou volbou.

Nechcete citrony zamrazovat? Kůru si můžete nasušit. Oloupejte kůru, pozor abyste oloupali jen kůru bez bílé dužiny pod ní. Proužky kůry naskládejte v jedné vrstvě na talířek a nechejte je v pokojové teplotě sušit. Asi týden si kůry nevšímejte. Po týdnu máte sušenou bio citronovou kůru k dalšímu použití.

Další užitečné informace o citrónové kůře naleznete v článku Jak využít slupky citrónů ke zlepšení vašeho zdraví a o použití citrónu v lidovém léčitelství v článku Jak na různé nemoci léčivkami.

 

Co s proužky sušené citronové kůry?