Jak využít slupky citrónů ke zlepšení vašeho zdraví

citronPo oloupání citronu skončí jeho slupky v koši a to je velká škoda, neboť obsahují spoustu užitečných živin, které nám poskytují spoustu výhod. 

Citronová kůra obsahuje 5-10 krát více vitaminů než samotná šťáva, včetně vitaminů C, A, beta-karotenu, vápníku, hořčíku a draslíku.

Slupka obsahuje složky, které se ukázaly být důležité v boji proti rakovinným buňkám v lidském těle. Salvestrol Q40 má zásadní význam v boji proti prvotnímu stádiu karcinomu buněk, a to zejména v případech rakoviny prsu, tlustého střeva a rakoviny kůže.

Citronová kůra je doslova nabušena vitamíny C a P (flavonoidy), jejichž kombinace čistí cévy a snižuje „špatný“ LDL cholesterol a krevní tlak. Slupka brání také osteoporóze a posiluje kosti.

 

Šťáva z citrónové kůry:

citron2Velmi dobře umyjte 2 citrony. Proti odplavení chemikálií pomáhá namočit je na hodinu nebo alespoň 15 minut do octové vody, nejlépe z jablečného octa. Máte-li je v bio kvalitě, tím lépe.

Vymačkejte z nich šťávu a nakrájejte kůru na jemno. Ponořte do 2-3 dl teplé vody a nechte ji odpočívat po dobu 12 hodin. Pijte 2 polévkové lžíce každé tři hodiny před a po každém jídle (také 2 lžíce). Jakmile dokončíte dávku, ještě jednou celou kůru zopakujte.

Tento recept je ideální pro aterosklerózu, cholesterol a vysoký krevní tlak, kvůli jeho vysokému obsahu vitaminu P. V kombinaci s vitamínem C čistí cévy a posiluje krevní řečiště.

 

Konzumace citrónové kůry

citrónyNejlepší způsob, jak konzumovat citronovou kůru je následující:

Umyjte citrony dobře a pak je dejte do mrazáku. Kdykoli si budete chtít zpříjemnit chuť vašeho salátu, vařeného jídla, sladkostí, polévek, ryb a dalších pokrmů, jen vyndáte zmrzlý citrón, který pohodlně nastrouháte na struhadle na jídlo a je to. Máte ho po ruce čerstvý a vždy jen tolik, kolik právě potřebujete. Takto nastrouhaný citrón je výborný i samotný.

Odborníci na výživu doporučují přidávat několik lžiček strouhané citronové kůry do teplého čaje a do všech nápojů obecně, neboť vysoké množství vitamínů a protirakovinných prvků posílí ochranu proti nádorovým a kardiovaskulárním onemocněním.

 

V článcích Citrón jako přírodní cesta k uzdravení, Jak na různé nemoci léčivkami a Jak na nachlazení a nemoci přírodně naleznete celý seznam nemocí a jak k jejich léčbě použít citrón.

V článcích 16 tipů na přírodní bělení zubů a Přírodní péče o tělo najdete použití citrónu pro vaší krásu.

V článku 10 tipů na úklid domácnosti ovocem a zeleninou se můžete nechat inspirovat použitím citrónu v domácnosti.

 

Je to skutečný zázrak pro vaše zdraví a navíc vždy po ruce. Určitě vyzkoušejte a buďte zdrávi.

 

Michaela

healthandhealthyliving
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

5 Komentářů
  1. Keď sa povie „A“, treba povedať aj „B“.
    Citujem:
    „V současné době lze povrch citrusových plodů ošetřit látkami, které zabraňují kažení. Jsou jimi přídatné látky bifenyl (E 230), orthofenylfenol (E 231), orthofenylfenolát sodný (E 232) a pesticid thiobendazol (E 233).“
    Tak tieto látky sú určite zdraviu prosešné a pochybujem že nejaké máčanie v octe ich odstráni.
    Dalej:
    „Použití kůry z chemicky ošetřených citrusových plodů k výrobě potravin v domácnostech pracovníci ministerstva zdravotnictví nedoporučují, protože spotřebitelé nemají možnost uplatnit ověřené technologické postupy ani zkontrolovat obsah chemických látek v surovině nebo finální potravině. Tolik oficiální zpráva ministerstva zdravotnictví.“
    A ktomu BIO, snáď si niekto naivne nemyslí že BIO potraviny sú v niečom odlišné od bežných potravín predávaných v hypermarketoch.

  2. Které plody at už ovoce či zeleninu kupujete bez chemického ošetření? Také se Vám stává že když rozkrojíte citron,máte „pozlacené“ ruce? Nevím jak vy, ale takovou kůru mi není líto hodit do koše. Blyštivé nádobí je sice čisté, ale blyštivé cévy mi asi nezarucí delší a krásnější život 🙂
    Hezký večer a příjemné citronové vstávání :))

    1. Dobrý den Káťo,

      kupuji citrony v bio kvalitě a u nich to není, navíc je ještě vždy nechám namočené v octové vodě, takže účinky čisté kůry jsou opravdu uzdravující.

      Mějte se krásně,
      Michaela

  3. Děkuji za tento článek. Piji každý den šťávu z citronu a kůru vyhazuji. Už to neudělám! 🙂 Je možné podobným způsobem použít i kůru z pomerančů a grepů?

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.