Zdravé raw kousky z domácí čokolády s chilli i bez

coko-kousky1Pokud jste stejnými milovníky všeho z kvalitní čokolády jako já a navíc holdujete zdravým potravinám, budete mi rozumět a spolu se radovat. Mám tu recept, který již nemůže být jednodušší a zároveň tak delikátní. Nabízí nekonečnou variabilitu designu i příchutí, hodí se stejně na vánoční tabuli jako v ledové verzi na letní oslavu a ocení ho všichni, kdo mají občas chuť si dopřát jemnou sladkost.

Nejsou přeslazené, i když dosladit si je můžete podle chuti. Mohou být jemně štiplavé díky chilli nebo chilli můžete úplně vynechat kvůli dětem. Jsou křupavé, jednoduše se dělají a velmi lehce rozdávají. Jsou ideální pro ty, kteří nechtějí nic velkého a zároveň si chtějí přidat a mít příjem pod kontrolou – ne jako otevřená tabulka čokolády. Celkový čas vám nezabere více jak 20 minut a vznikne vám z něj zhruba 13 lahodných kousků.

 

Chilli čokoládové kousky

Ingredience:

  • 20 g kakaového másla
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce sladidla dle vaší volby (med, agáve, javorový sirup, …)
  • 4,5 lžíce kakaového prášku
  • Volitelné: 1/2 lžičky chilli – pokud nebudou jíst děti
  • na ozdobu: goji, mandle, semínka, vlašské ořechy, kokos, rozinky, sušené borůvky, …

Postup:

cokokousky4Vyložte si tác nebo plech pečícím papírem.

Dejte hrnek do hrnce s vodou a udělejte vodní lázeň.

Do hrnku dejte kakaové máslo a nechte ho volně rozpustit.

Pak přidejte kokosový olej a promíchejte.

Přidejte med nebo sirup a průběžně promíchávejte, dokud se vše nespojí do hladké hmoty.

Pak přidejte kakao a chilli a opět promíchávejte.

Odstraňte z tepla a dejte hrnek do chladné vody.

Stále promíchávejte a až hmota jen trochu ztuhne, naberte ji postupně lžící a položte každý kousek na pečící papír. Lžící ještě přimáčkněte a upravte. Pracujte v klidu, ale neotálejte, hmota rychle tuhne. Po každých dvou až třech lžících ozdobte jemným vtlačením kustovnice, ořechů, semínek a čehokoli chcete. Skvěle vypadají a chutnají kousky ozdobené moruší bílou, která je plná vitamínů a minerálů.

Až budete mít nazdobeno, tác dejte do lednice alespoň na 20-30 minut.

Skladujte v lednici, před naservírováním nechte chvilku povolit při pokojové teplotě, kousky se krásně rozvoní.