Zdravé raw kousky z domácí čokolády s chilli i bez

coko-kousky1Pokud jste stejnými milovníky všeho z kvalitní čokolády jako já a navíc holdujete zdravým potravinám, budete mi rozumět a spolu se radovat. Mám tu recept, který již nemůže být jednodušší a zároveň tak delikátní. Nabízí nekonečnou variabilitu designu i příchutí, hodí se stejně na vánoční tabuli jako v ledové verzi na letní oslavu a ocení ho všichni, kdo mají občas chuť si dopřát jemnou sladkost.

Nejsou přeslazené, i když dosladit si je můžete podle chuti. Mohou být jemně štiplavé díky chilli nebo chilli můžete úplně vynechat kvůli dětem. Jsou křupavé, jednoduše se dělají a velmi lehce rozdávají. Jsou ideální pro ty, kteří nechtějí nic velkého a zároveň si chtějí přidat a mít příjem pod kontrolou – ne jako otevřená tabulka čokolády. Celkový čas vám nezabere více jak 20 minut a vznikne vám z něj zhruba 13 lahodných kousků.

 

Chilli čokoládové kousky

Ingredience:

  • 20 g kakaového másla
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce sladidla dle vaší volby (med, agáve, javorový sirup, …)
  • 4,5 lžíce kakaového prášku
  • Volitelné: 1/2 lžičky chilli – pokud nebudou jíst děti
  • na ozdobu: goji, mandle, semínka, vlašské ořechy, kokos, rozinky, sušené borůvky, …

Postup:

cokokousky4Vyložte si tác nebo plech pečícím papírem.

Dejte hrnek do hrnce s vodou a udělejte vodní lázeň.

Do hrnku dejte kakaové máslo a nechte ho volně rozpustit.

Pak přidejte kokosový olej a promíchejte.

Přidejte med nebo sirup a průběžně promíchávejte, dokud se vše nespojí do hladké hmoty.

Pak přidejte kakao a chilli a opět promíchávejte.

Odstraňte z tepla a dejte hrnek do chladné vody.

Stále promíchávejte a až hmota jen trochu ztuhne, naberte ji postupně lžící a položte každý kousek na pečící papír. Lžící ještě přimáčkněte a upravte. Pracujte v klidu, ale neotálejte, hmota rychle tuhne. Po každých dvou až třech lžících ozdobte jemným vtlačením kustovnice, ořechů, semínek a čehokoli chcete. Skvěle vypadají a chutnají kousky ozdobené moruší bílou, která je plná vitamínů a minerálů.

Až budete mít nazdobeno, tác dejte do lednice alespoň na 20-30 minut.

Skladujte v lednici, před naservírováním nechte chvilku povolit při pokojové teplotě, kousky se krásně rozvoní.

cokokousky5

Tip: Pokud se vám nechce dělat tato domácí čokoláda, můžete si rozpustit jinou čokoládu a udělat to z ní, ale tahle je nedostižná.

Pokud hledáte inspiraci na zdravé vánoční cukroví, podívejte do sekce Vánoční cukroví. Pokud hledáte inspiraci na zdravé mlsání, podívejte se do sekce Zdravé dezerty.

Dobrou chuť!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.