Kičadi je pokladem indické kuchyně. Je to lehce stravitelné, detoxikační, vyživující a dodávající energii jídlo vhodné právě pro podzimní detoxikaci nebo zimní variantu oběda či večeře. Existuje mnoho receptů a obměn a ani vaší fantazii se meze nekladou. Mě se nejvíce osvědčila tato jeho varianta, která nezabere více jak 25 minut a je příjemným jídlem pro dva dospělé lidi.
Ingredience
-
2 lžíce olivového oleje nebo ghí (přepuštěné máslo) nebo kokosového oleje
-
1 šálek basmati rýže
-
1 šálek mungo fazolí (předem namočených), lze obměňovat červenou čočkou
-
4-5 šálků vody podle potřeby
-
2 lžíce loupaných mandlí nebo dýňových semen předem namočených (volitelné)
-
1 lžička římského kmínu drceného
-
1 lžička celých hořčičných semínek
-
1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička kari
-
1 lžička mletého koriandru
-
½ lžičky mletého fenyklu
- ½ lžičky sušeného zázvoru nebo kousek čerstvého na jemno nakrájeného
- špetka skořice
- špetka černého pepře
-
1 pórek nebo 1 větší cibule
- sůl dle chuti
-
další zelenina a bylinky dle vaší chuti a sezóny
Příprava jídla
-
Rozpálíme olej a necháme na něm za stálého míchání zpěnit koření kromě soli. Pak na vzniklé směsi krátce opražíme mandle a dýňová semínka.
-
Přidáme nakrájený pórek nebo cibuli, případně jinou zeleninu a orestujeme.
-
Do směsi přidáme rýži a mungo fazole, zamícháme a chvíli restujeme.
-
Přilijeme nejlépe horkou vodu.
-
Vaříme zhruba 20-25 minut až je zelenina i rýže měkká, postupně můžeme dolévat vodu.
-
Jídlo osolíme, nejlépe himalájskou nebo mořskou solí a zamícháme.
-
Jídlo odstavíme a necháme cca 10 minut dojít pod pokličkou.
- Kdo má chuť může na talíři jídlo pokapat pár kapkami citrónu nebo limetky. Jídlo se tím krásně osvěží.
- Můžeme dozdobit čerstvými bylinkami, napříkad koriandrem
Toto jídlo je nejenom zdravé při nejrůznějších nemocech a při rekonvalescenci, ale také je výborně variabilní. Mungo můžete obměňovat s červenou nebo žlutou čočkou (dál -půlené mungo fazole), zeleninu dle sezóny, různá semínka, experimentovat s kořením dle sezóny (zahřívající zázvor, zahřívající hořčičná semínka v zimě, sušený fenykl za čerstvý, …), vypuštěním luštěnin vznikne indické rizoto, přidáním více vody zase polévka, kičadi je možné jíst i jako přílohu k tofu nebo masu.
Dobrou chuť!
Michaela